Home / Gidsen / Wonen / Tuin gids / Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor juni

Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor juni

Tuingids banner

Het is juni! Overdag kunnen we genieten van een lekker zonnetje en blauwe lucht en ‘s avonds kunnen we nog fijn lang in de zwoele buitenlucht zitten op het terras. Je hoort volop vogels en ook komen kleine kruipers en insecten weer tevoorschijn. Wil je van al dit moois kunnen genieten in een mooie, verzorgde tuin? In deze tuinkalender lees je welke tuinklussen je deze maand kunt aanpakken!

sfeerbeelden tuin juni

Zaaien en planten in juni

Juni wordt ook wel de rozenmaand genoemd. Dit betekent dat rozen deze maand volop in bloei staan. Heb jij rozen in de tuin? Controleer deze dan regelmatig op bladluis en andere ziekten. Rozen zijn hier erg gevoelig voor. Verwijder ook gelijk de uitgebloeide rozen zodat de plant al zijn energie kan steken in het aanmaken van nieuwe bloemen. Verder kunnen alle eenjarige en tweejarige planten uitgezaaid worden en kun je ze deze maand een definitieve plek in de tuin of border geven.

Bij aanhoudend mooi weer is het belangrijk dat de beplanting en borders veel water krijgen. Besproei de planten bij voorkeur in de avond, want overdag verdampt het meeste water door de zon. Ook is het beter om in één keer veel water te geven dan een paar keer een klein beetje. Een handige tip is om binnenplanten op een regenachtige dag in juni even buiten te zetten. Het weer is niet te koud, de plant krijgt een frisse douche en vanwege de regen zijn de bladeren hierna weer stofvrij.

Gazon in juni

Om het gazon in goede, groene vorm te houden, kun je deze het beste elke 5 tot 8 dagen maaien, afhankelijk van de groei. In heel droge periodes kun je beter minder vaak maaien. Schijnt de zon veel en fel? Dan kun je het maaien beter uitstellen tot ’s avonds om uitdroging tegen te gaan. Het grasmaaisel kun je laten liggen indien dit netjes verspreid ligt. Als de grasmaaier hoopjes of stroken maaisel achterlaat, is het beter om dit op te harken. De hoopjes maaisel kunnen anders gaan rotten. Als er regen is voorspeld, kun je een keer kunstmest op het gazon strooien.

Snoeien in juni

De buxus en conifeer mogen in juni worden gesnoeid. Je kunt dit het beste op een bewolkte dag doen om te voorkomen dat de bladeren uitdrogen of verbranden in de zon. Heb je een buxus in een pot? Zet deze dan na het snoeien op een schaduwrijke plaats. Na de langste dag, 21 juni, krijgt beplanting een nieuwe groei-impuls. Een goede tip is om heesters en hagen vóór de langste dag teruggesnoeid te hebben. Haal de heggenschaar deze maand dus maar weer tevoorschijn! Hierna kunnen de hagen weer mooi uitlopen en worden kale plekjes opgevuld. Als het weer erg warm is, moet je niet vergeten de hagen genoeg water te geven.

Overige tips

Heb je een vijver? Vul deze dan regelmatig bij. Omdat de temperatuur oploopt en het weer warmer wordt, kan het water sneller verdampen. Gebruik geen water uit de regenton, want dit water is te zuur. Gebruik in plaats daarvan gewoon kraanwater en vul de vijver in etappes bij. Als je de vijver in één keer veel bijvult, koelt het water namelijk teveel af.

Mocht je deze maand al op vakantie gaan, vergeet dan niet iemand in te schakelen om voor de tuin te zorgen terwijl je weg bent!

liefs_robin

Deel deze blog met je vrienden: