Home / Gidsen / Wonen / Tuin gids / Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor maart

Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor maart

Tuingids banner

Het is maart! De donkere winterdagen laten we achter ons en de lentekriebels beginnen te komen. We zien steeds meer zonnestralen verschijnen, het wordt wat warmer, de bloemen staan in bloei… Lente! Dit seizoen noemen we ook wel het tuinseizoen en in maart hebben we het dan ook druk met de tuinklusjes. Het wordt nu tijd om je tuin een flinke opfrisbeurt te geven en klaar te stomen voor het nieuwe seizoen. We zeggen doei tegen de winter en hallo tegen de lente! Hoe je in maart de tuinklusjes het beste kunt aanpakken lees je in deze blogpost!

Gazon in maart

Je gazon kan wel een goede voorjaarsbeurt gebruiken! Haal de grasmaaier maar uit de schuur en maai het gras lekker kort. Maar doe dit niet wanneer het nat is (!) (we willen geen natte en rottende bende natuurlijk…). Als je ziet dat er veel vuil of mos in het gras zit kun je ook meteen de hark uit de schuur halen om dit eruit te harken. Het gras moet vervolgens belucht worden. Prik er met een grasprikker in en strooi daarna compost en zand over je gazon zodat het gras lekker kan groeien. Strooi uiteindelijk ook gazonmest voor het beste resultaat.

Helaas zien we het onkruid ook alweer flink opkomen. Het is slim om nu alvast te beginnen met onkruid wieden zodat je het makkelijk bij kan houden en je dit werk niet steeds blijft uitstellen.

Een ander nadeel is dat veel zaad en net gekiemde grassprietjes een prooi zijn voor vogels. Deze zaadjes en grassprietjes zitten vol met vitamines, mussen en andere vogels pikken deze dan ook graag op. Je kunt hier rekening mee houden en voordat je het zaad uitstrooit deze even mengen met wat scherp zand. Een andere optie is om spurriezaad te gebruiken. Dit zaad is een snel kiemend zaad en de vogels hebben dus minder tijd om deze te pikken. De spurrie verdwijnt vanzelf tijdens het maaien.

grasmaaier

Planten in maart

Met heesters, hagen en bomen met kale wortels houden we ons het meeste bezig. We willen zo min mogelijk schade creëren tijdens het (ver)planten en daarom zijn juist deze planten nu zo belangrijk. Ze zijn nog nauwelijks in ontwikkeling en dat zorgt voor weinig kans op problemen. Daar komt ook nog eens bij dat planten in deze fase het beste aanslaan en dus lekker gaan groeien op hun nieuwe plek. Tijd om deze bladverliezende struiken en bomen te (ver)planten dus.

Ook met potplanten moet je deze maand rekening houden. Loop ze even allemaal na en check de ruimte die ze nog hebben om te groeien in de pot. Het kan goed zijn dat de wortels onder de pot uit zijn gekomen en dat is dan meteen een teken dat het nodig is om deze planten te verpotten.

We houden daarnaast allemaal wel van lekker zoete aardbeien en laat maart nu net de maand zijn om doordragende aardbeien te planten! Deze doordragende aardbeien kun je maandenlang plukken in de periode juni tot september : )! Je moet hierbij wel letten op de ruimte (ongeveer 40 cm tussenruimte in de rij en 70 cm tussen de rijen). Wanneer je de eerste bloemen verwijderd, heb je hier later profijt van omdat dit gunstig is voor de vruchtvorming.

Snoeien in maart

Heesters die na juni bloeien worden in maart gesnoeid. Omdat we niet willen dat takken invriezen in de winter worden ze nu pas gesnoeid. Rozen en lavendel zijn voorbeelden van deze heesters.

Je kunt de vaste planten controleren op dorre delen en deze waar nodig afknippen met een heggenschaar. Tip: knip hierbij kleine stukjes af, dan kun je deze op de grond laten verteren als organisch materiaal. Dat scheelt toch weer wat opveegwerk ; )!

De klimrozen en in het begin van de maand ook de knotwilgen kunnen wat worden teruggesnoeid. Ook de klimop kun je onder handen nemen, deze heeft waarschijnlijk loshangende takken gevormd en die mag je dan ook snoeien. Het is erg mooi om overwinterde potplanten redelijk diep terug te snoeien, zo creëer je mooie vertakkingen bij de plant!

tip maart: heggeschaar

Extra: je vijver onderhouden in maartvissen

Jaja, ook je vijver kan nu wel een voorjaarsschoonmaak gebruiken. Zorg dat je al het dode plantenmateriaal uit je vijver verwijderd. Doe dit wel pas als de vorstperiode helemaal is afgelopen anders ontstaan er ongewenste gassen. Maak de planten ook vrij van sediment en algen voor zover dat mogelijk is, zo zorg je ervoor dat de planten meteen kunnen groeien en dat de algen niet de overhand krijgen.

Wanneer het water in de vijver een temperatuur van 10 graden bereikt heeft mag je langzaam voedsel in de vijver gooien. Let wel op dat je niet overdrijft met de hoeveelheid vissenvoer. Dit voer brengt dan algengroei met zich mee.

Door de temperatuurstijging in het water worden de vissen steeds actiever. Door de koude wintermaanden is de conditie van de vissen wel flink verslechterd en daardoor is het slim om ze in de gaten te houden. Zorgen voor voldoende zuurstof is hierbij erg belangrijk!

Ben je nu al benieuwd naar de tuintips voor andere maanden? Kijk dan zeker even verder in de tuingids!

liefs liselotte

Deel deze blog met je vrienden: