Home / Gidsen / Wonen / Tuin gids / Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor mei

Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor mei

Tuingids banner

Het is mei! De ‘r’ is eindelijk uit de maand wat betekent dat het voorjaar nu eindelijk echt flink door zal zetten. Mei is een heerlijke en vaak zonnige maand en overal in de natuur is te merken dat de zomer langzaam in aantocht is. Vogels zijn druk bezig met het maken van nestjes en het leggen van eieren en allerlei voorjaarsbloemen toveren je tuin om in een kleurig geheel. In deze tuinkalender lees je wat je zelf deze maand allemaal kunt doen in je tuin!

sfeerbeeld tuin in mei

Zaaien en planten in mei

Vanaf half mei (ongeveer 11 tot 15 mei) neemt de kans op nachtvorst af. Deze periode wordt ook wel ijsheiligen genoemd. Na ijsheiligen kun je beginnen met het planten van eenjarigen, zoals petunia’s en geraniums, en vaste planten. Ook kun je nu bakken en (hangende) potten vullen met zomerbloemen en zomerbloeiende bollen, zoals dahlia’s. Het leuke is dat eigenlijk alles als bloembak kan functioneren, zoals oude melkbussen of zelfs wc potten. Zorg er wel voor dat de wortels voldoende ruimte hebben om uit te groeien. Schrob potten wel goed schoon voordat je ze weer beplant.

Als er in bepaalde vaste planten nu nog geen leven zit, hebben ze helaas de winter niet overleefd. Je kunt ze dan beter vervangen door nieuwe planten en de grond een oppepper geven met mest en compost. Sommige uitgebloeide planten kun je terugsnoeien, wat vaak nog een tweede bloei later in het jaar oplevert. Zo heb je langer plezier van sommige planten.

Onderhoud en verzorging in mei

Mei is een uitstekende maand om tuinmeubels, schuttingen en bergingen op te knappen. Rond deze tijd van het jaar is het nog niet te warm en de zon niet te fel. Als je bijvoorbeeld de tuinschutting gaat verven bij warm weer heb je kans op blaasjes en strepen. Als je hier niet alvast mee begint en juist blijft uitstellen, dan loop je misschien de hele zomer achter de feiten aan. Zeker met het onvoorspelbare weer in ons kikkerlandje! Heb je nog geen tuinmeubelen of zijn ze aan vervanging toe? Neem dan een kijkje in onze tuinmeubelen-shop! Van een sfeervol terras met mooie meubelen heb je de hele zomer nog plezier.

In mei begint alles in de tuin te groeien. Onkruid hoort daar helaas ook bij. Verwijder deze maand daarom geregeld onkruid om te vermijden dat het gaat woekeren. En andere tip is om ervoor te zorgen dat de grond snel begroeid raakt met bodem bedekkende planten. Deze gaan onkruidgroei tegen. Vaste planten, zoals klimplanten, zal je tijdens hun groei regelmatig moeten aanbinden en steunen. Bescherm jonge planten tegen slakken door een blokkade van bijvoorbeeld zaagsel of fijngemaakte eierschalen.

Gazon in mei

Het gazon krijgt in de maand mei een echte groeispurt wat betekent dat je deze maand extra zult moeten maaien met een grasmaaier of grastrimmer. Daarnaast is het belangrijk om je gazon te bemesten. Het gras heeft deze voedzame stoffen nodig voor de groei. Dit kun je het beste doen als er regen is voorspeld. De grasmat wordt dichter wat resulteert in een gezonder en sterker gazon. Als het niet voldoende regent, kun je ervoor kiezen het gazon zelf te besproeien. Als er op het gazon water blijft staan of de grond erg nat blijft, kun je met een mestvork wat gaatjes in de aarde prikken. Beweeg de vork heen en weer voor een optimaal effect. Het water gaat zo dieper de grond in.

Snoeien in mei

In mei kun je alvast beginnen met het snoeien van de hagen met behulp van een goede heggenschaar. Dit kan in principe nog tot augustus, maar op deze manier ontwikkelen de jonge scheuten zich beter. Een belangrijke tip voordat je gaat snoeien is om de struiken te checken om te zien of er een vogelnestje in zit. Zitten er vogelnesten in? Dan kun je beter nog even wachten met snoeien om de vogels niet te storen. Heb je graag vogels in de tuin? Hoe meer we richting de zomer gaan, hoe droger het weer zal worden. Zet daarom een vogeldrinkbak klaar. Dit nodigt vogels uit om in de tuin te komen drinken.

Ben je al benieuwd waar je de volgende maand mee aan de slag kunt? Bekijk dan eens het volgende artikel uit onze tuinkalender en lees de belangrijkste tuintips voor de maand juni!

liefs_robin

Deel deze blog met je vrienden: