Home / Gidsen / Wonen / Tuin gids / Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor oktober

Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor oktober

Tuingids banner

De tijd vliegt voorbij, het is oktober! De herfst is dan toch echt begonnen, we ontkomen er niet meer aan. Als je naar buiten kijkt, merk je het al. Het begint steeds meer te regenen en in de tuin zitten gaat bijna niet meer. Vanaf nu worden de temperaturen lager en lager en daar moeten we ons op voorbereiden! Het werk in de tuin hoeft natuurlijk niet stil te liggen. Dus voor degenen met groene vingers, er is nog genoeg te doen ; ) Maar wat allemaal? Daar gaan wij je meer over vertellen in dit blog!

Zaaien en planten in oktober

Oktober is de perfecte maand om je tuin  te veranderen en klaar te maken voor het nieuwe jaar. In oktober kun je nog goed zien waar alle planten staan, omdat de bladeren nog niet afgestorven zijn. De herfst en de winter zijn natuurlijk niet de gezelligste tijden in de tuin. Om toch wat kleur in de tuin te halen, zijn asters erg geschikte bloemen. Asters hebben veel grote bloemknoppen, waar allemaal kleine tot middelgrote bloemetjes uit komen. Deze bloemen zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. Leuke tuindecoraties kunnen de tuin ook goed opfleuren. Tuinlampen geven extra sfeer in de tuin.
Als het nieuwe jaar weer begint en het voorjaar langzaam weer zijn intrede doet, wil je natuurlijk niet een lege tuin zonder bloemen. Daarom is oktober een goede maand om alvast te gaan planten, zodat in januari de tuin weer vol staat! Bloembollen komen in alle soorten en hebben allemaal verschillende bloeitijden. Door hier rekening mee te houden kun je er voor zorgen dat je al vanaf januari iedere maand weer bloemen in je tuin hebt staan.

Gazon in oktober

Het gazon willen we natuurlijk gedurende het hele jaar mooi houden. In oktober kun je het gazon nog makkelijk maaien met een goede grasmaaier. Dit is zeker belangrijk, omdat er bij lang gras sneller mosvorming ontstaat. Iets wat we absoluut niet willen en alleen maar onnodig werk veroorzaakt. Vergeet ook niet het grasafval weg te gooien. Gras wordt minder goed afgebroken in het najaar en dit kan als gevolg hebben dat het gemaaide gras een laag vormt waar lucht en water niet doorheen komen. Wat dus eigenlijk belangrijk is voor het gazon, is dat je dit ook in oktober bijhoudt, zodat je je later extra werk bespaard!

Snoeien in oktober

In het najaar krijgen we met slechter weer te maken. Kleine stormen horen hier helaas ook bij. Stamrozen kunnen rond deze tijd makkelijk voor de helft worden gesnoeid. Dit doe je om de stamrozen te beschermen tegen eventuele stormen, zo breken de takken niet af. Heggen moeten ook zeker worden bijgehouden, de uitstekende takken kunnen gewoon worden weggesnoeid. Ook van bijvoorbeeld een beukenhaag, kunnen de uitstekende takken prima worden weggehaald met een heggenschaar.

Extra: Vijvertips!

  • Zorg ervoor dat je vijver niet vervuild door vallende bladeren. Dit kan bijvoorbeeld door een net over het water te spannen, maar ook simpelweg door de bladeren eruit te scheppen met een netje.
  • Voer vissen kleine hoeveelheden en let goed op dat alles wordt opgegeten. Overgebleven voer in de vijver zorgt voor algenvorming in het voorjaar en dat willen we natuurlijk niet.
  • Het blad van vijverplanten kan ook afsterven in het najaar. Ook deze bladeren worden zo veel mogelijk verwijderd. Het is echter wel belangrijk om nog een gedeelte te laten staan, dit dient namelijk als schuilplaats voor de vissen.

Ben je nou benieuwd welke voorbereidingen je allemaal moet gaan treffen voor de winter? Houdt ons blog dan goed in de gaten, want volgende maand krijg je alle tips over de tuin in de winter! Maar natuurlijk ook gewoon de tips voor de maand november. Stay tuned!

Geniet nog even lekker van je tuin, voordat de winter begint!

Liefs Lisanne

Deel deze blog met je vrienden: