Home / Gidsen / Wonen / Tuin gids / Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor september

Hoe onderhoud ik mijn tuin: tips voor september

Tuingids banner

En toen was het weer september. Het kan in ons kikkerlandje nu met bakken uit de hemel komen, maar zomerse temperaturen zijn ook nog steeds een optie. Toch is het in september vaak voor het grootste deel gedaan met de zomer. Richting het einde van de maand doet de herfst zelfs officieel zijn intrede. Desalniettemin hou je het met een lekker plaid en een terrashaard, mits het droog is, nog wel even vol op je terras. Zelfs als het regent kunnen we nog onder een terrasoverkapping of prieeltje gaan zitten ; ) De grote omslag maakt september een interessante maand voor de tuin: eerst wordt er afscheid genomen van de zomer en daarna moet de tuin klaargemaakt worden voor de herfst. Hoe? Daar gaan wij jou bij helpen!

tuin sfeerbeelden september

Zaaien en planten in september

September is de ideale maand om allerlei zogenoemde ‘vaste gewassen’ te planten in de tuin. Vaste gewassen zijn struiken zoals hortensia’s, lavendel en buxus. September is hier ten eerste een geschikte maand voor omdat de grond dan nog lekker warm is van de zomer. Dat is goed voor de hechting van wortels in de grond. Ten tweede ben je in september nog ruim op tijd voordat de winter begint en er vorst aan de grond komt. Daarnaast is september hét moment van het jaar om het voorjaar in de tuin te halen! De bloembollen die je in het voorjaar wil zien bloeien in de tuin, moet je namelijk nu al in de grond zetten. Denk hierbij aan tulpen, narcissen, allium en ga zo maar door. Ook is het handig om alvast de zaden uit gewassen en bloemen te halen waarvan je ze volgend voorjaar weer wil planten. Dan kun je ze de hele winter laten drogen.

Gazon in september

Voor het gazon geldt hetzelfde voordeel als voor het zaaien en planten in september. De grond is nog lekker warm en er ligt nog geen vorst op de loer. Daarom is dit een perfect moment voor een nieuw gazonnetje! De wortels kunnen hun weg snel vinden in de grond en een echte herfstbui voedt graszaad natuurlijk goed. Indien je al een mooie grasmat in je tuin hebt liggen, is het raadzaam om vanaf nu niet meer zo vaak gras te maaien als je gewend bent. Het groeit namelijk niet meer zo heftig als in de zomer. Blijf je grasmat echter wel goed onderhouden met een grastrimmer want het gras blijft nog wel mondjemaat groeien. Waarschijnlijk is één keer per week maaien en af en toe trimmen nu voldoende. Dit zie ik natuurlijk als een voordeel ; )

Snoeien in september

September is hét moment om al je heggen en grote planten herfstklaar te maken. Waarschijnlijk hebben ze flink gebloeid en zijn ze hard gegroeid in de zomer. Je kunt nu dus lekker aan de slag met al je tuingereedschap. Omdat de laatste zonnestralen nu op je tuin schijnen is het handig om struiken en hagen aan de onderkant wat minder ver te snoeien dan de bovenkant. Gebruik hiervoor zelfs het liefst de verschillende standen van je heggenschaar; voor de onderkant een wat minder grove dan voor de bovenkant. Hierdoor valt de zon op zo’n groot mogelijk deel van je groene parel. Daarnaast nog een tip voor de frambozenliefhebbers: snoei de delen van de plant die de roze snoepjes af hebben gegeven totally. Eigenlijk totdat er nog maar een paar zielige takjes van een paar centimeter boven de grond over zijn. Zo geef je de jongere takken die nog geen ‘vruchten hebben afgeworpen’ de ruimte om dat volgend jaar wel te toen.

Extra: moestuintips!

  • Grijp je kans nu het nog kan en plant last minute heerlijke sla. Vergeet deze niet te oogsten voor november!
  • September is de ideale maand om te oogsten in je moestuin! Het wordt dus tijd om je boontjes, courgettes, tomaten en pompoenen in te pakken.
  • Knoflook: niet echt iets wat je snel zelf gaat kweken. Dit vinden wij juist een goede reden om het wél te doen! Plant het nu zodat je het volgend jaar door je eten kan gooien.

Benieuwd naar onze tuintips voor oktober? Volgende maand geven we je allerlei tips over het verwerken van al het blad dat in de herfst van de bomen valt, het onderhouden van je gazon in oktober en veel meer! Wil je je alvast voorbereiden op deze periode? Nú is het moment om een bladblazer aan te schaffen, zodat je bij het eerste blad dat van de bomen valt meteen aan de slag kunt. Vind je een multifunctioneel artikel handiger? Kies dan voor een veegmachine. Het verzamelde blad kun je vervolgens perfect verwerken in een compostbak. Handig voor de natuur en nog handiger voor je tuin!

Final tip: nu is het moment dat je nog kunt genieten van de nazomer! Ga in september dus zo snel mogelijk de tuin in wanneer het zonnetje schijnt en creëer alvast kleur voor de winter met bessentakken en vrolijke lichtjes.

Deel deze blog met je vrienden: