Home / Gidsen / Wonen / Woonstijlen / Woonstijl: Botanisch wonen

Woonstijl: Botanisch wonen

Botanisch wonen is een stijl die we steeds vaker tegenkomen in magazines en online. Toch weten veel mensen niet precies wat het inhoudt, laat staan hoe veelzijdig deze woonstijl kan zijn. Laten we bij het begin beginnen. Botanisch wonen is een stijl gebaseerd op de natuur en op een kleurrijk en positief leven. Dit betekend dat het vaak een combinatie oplevert van hout, beton en steen. Vervolgens wordt er zo veel mogelijk geaccentueerd met kleurrijke accenten en planten.

botanisch groen

 

De kleur die in een botanische stijl vooral veel gebruikt wordt is Green! Groen is een rustgevende kleur die natuurlijk vooral uit de natuurlijk komt. Toch kan deze kleur ook als erg opwekkend ervaren worden. Dit komt omdat groen in erg veel verschillende tinten te vinden en te combineren is. Je kunt hier dus ook makkelijk mee spelen. Wil je dat je kamer wat ruimtelijker overkomt? Kies dan voor lichte natuurlijke kleuren en accentueer met groen. Hou hiervoor de lichtere varianten van groen aan of voeg bijvoorbeeld een beetje geel toe. Wil je liever wat warmte met je ruimte uitstralen? Combineer dan groen met een aantal grijs-tinten.

 

Botanische gezelligheid

Een typisch botanisch interieur staat dus bol van de natuurlijke elementen. Dit kan gaan van junglebehang en rieten vloerkleden tot een plantenhanger aan het plafond. Daarnaast zijn er genoeg planten in aanwezig. Bekijk bijvoorbeeld de afbeelding hieronder. Maar hoe creëer je met al die natuurlijke en groene elementen een knusse sfeer in huis?

botanisch eet

Stoffen met printjes

Wanneer je warmte wil creëren in je botanische woonkamer mogen stoffen artikelen met vrolijke printjes niet ontbreken. Dit soort elementen geven intimiteit aan een frisse botanisch woonkamer. Let wel op dat je niet te ver gaat met de printjes en kleurtjes. Je wil de botanische identiteit van je interieur natuurlijk blijven herkennen! Oosterse vloerkleden en kussens met jungleprints zijn perfecte voorbeelden van artikelen die goed samen gaan met de natuurtinten van een botanisch interieur.

Speel met kleur

Bij een botanische inrichting wordt al snel gedacht aan groen- bruin- en grijstinten. Dit staat inderdaad centraal in een zo’n design. Maar niet alle kleuren in je botanische living hoeven in deze categorie te vallen! Door in je botanische huis te variëren met wat meer kleur breng je vanzelf meer winterse intimiteit in huis.  Met een donkere bank midden in je woonkamer geef je juist een romantische boost aan de ruimte. Het botanische gevoel zal absoluut niet verdwijnen. Ook zorgt een lichtbruin, houten dressoir voor een warmere gevoel dan bijvoorbeeld een lichtgrijs dressoir.

Botanisch stylen – The finishing touch

Wanneer je je huis perfect botanisch gestyled hebt, is het natuurlijk spannend om nieuwe accessoires toe te voegen. Je wil je pareltje niet verpesten! Met planten, moderne lampen en een rieten mandje proberen veel stylisten het geheel binnen de perken te houden. Maar als je knusheid in huis wil halen zul je uit je botanische comfortzone moeten stappen. Een sierlijke dromenvanger, retro fotolijstjes en good old kaarsen kun je prima overal neerzetten en ophangen zonder dat je het geheel aantast. Je zult je slechts fijner voelen!

botanisch total

Ben jij klaar om de botanische warmte in huis halen? Hier shop je de mooiste items.

Deel deze blog met je vrienden: