Home / Gidsen / Wonen / Woonstijlen / Woonstijl: Ethno wonen

Woonstijl: Ethno wonen

Ben jij gek op het ontdekken van andere culturen? Vanaf nu kun je dit doen vanuit je eigen woonkamer! Met de ethno woonstijl breng jij namelijk meubels met verschillende etnische achtergronden naar je eigen interieur. Van African nachtkastjes tot Indian vloerkleden: het kan allemaal! Wil je weten hoe je van jouw huis een echte wereldreis kunt maken? Lees hieronder dan verder!

Ethno woonstijl dierenkoppen

Etnische stijlen

Een belangrijk onderdeel van de ethno stijl is dat de meubels afkomstig zijn uit andere culturen uit verschillende continenten. Dit lijkt soms erg moeilijk te combineren. Echter is het motto van deze stijl: probeer, durf en doe. Misschien staat dat ene drukke vloerkleed juist wel heel leuk bij dat authentieke houten kastje. Daarnaast matchen sommige culturen en stijlen juist heel goed. De indian style en de bohemian woonstijl zijn hier een goed voorbeeld van. De twee stijlen komen compleet uit verschillende werelddelen. De bohemian woonstijl laat je door de ‘hippie-achtige’ laid back uitstraling denken aan Ibiza. De indian style brengt je door middel van kleurrijke meubels en accessoires van exotische dieren juist weer in Bollywood-achtige sferen. Toch kun je deze stijlen super goed mixen. Je moet alleen niet bang zijn om buiten de lijnen te denken. Probeer het en ervaar het, zo kun je de ethno stijl het beste toepassen.

Terug naar mother nature

Bij veel meubels en accessoires van de ethno stijl krijg je een ‘natuur’ gevoel. Dit komt door de kleuren die gebruikt worden. De kleuren die je terugziet zijn voornamelijk bruin en zwart. Ze hebben allemaal een diep oker accent. Het materiaal heeft natuurlijk ook invloed op de kleur. Over het algemeen wordt er hout gebruikt of verwerkt in de meubels. Hierdoor voelt het alsof je helemaal in de natuur bent. De vormen en motieven die worden gebruikt zijn vaak etnische en natuurlijke vormen. Dit zijn vormen die gebaseerd zijn op plantaardige, dierlijke en menselijke vormen. Het zijn bijna nooit rechte lijnen.  Dit is weer een extra element die zorgt voor een nature feeling. Daarnaast zijn planten een echte must have in deze woonstijl. Hierdoor kun je echt genieten van een rustgevend interieur.

Ethno houten kast

Kleuren, printjes & motieven

Donkere kleuren, etnische vormen en natuurlijke materialen typeren de ethno stijl. Toch kun je met deze woonstijl ook een hele andere weg inslaan. Iedere cultuur heeft namelijk zijn eigen voorkeur betreft kleur, vorm en motief. Aangezien de ethno stijl een verzameling is van meubels van allerlei culturen kun je hier ook mee aan de slag gaan. Vaak zie je hier veel kleuren en drukke motieven. Je kunt dit in allerlei meubelstukken terugvinden. Zo kun je een opvallende blauwe houten kast in je woonkamer zetten. Echter kun je ook gaan voor iets subtieler. Zo kun je kiezen voor een gekleurde kaarsenstandaard voor op je dressoir. Je kunt deze kant van de ethno stijl erg goed mixen met de traditionele donkere, natuur-achtige meubelstukken. Vrolijk, kleurrijk en toch natur-like: ja, met de ethno stijl krijg jij dit allemaal voor elkaar!

Ethno gekleurde poof

Vloerkleden á la alladin

Een opvallend deel van de ethno stijl is het veelvoudig gebruik van het vloerkleed. Dit is enorm leuk om terug te zien, aangezien we hier in West-Europa weinig gebruik van maken. Tegenwoordig zien we hier wél steeds meer dierenhuiden die fungeren als vloerkleed. In Zuid-Azië en het Midden-Oosten wordt er al heel lang gebruik gemaakt van vloerkleden. Deze vloerkleden hebben vaak veel kleuren, patronen en motiefjes. Met één enkel vloerkleed kun je jouw huis meteen een hele andere sfeer geven. Naast dat vloerkleden je huis opfleuren, hebben ze ook nog een functie. Een vloerkleed kan je kamer een ruimtelijker gevoel bezorgen. Let op: kies hiervoor wel de juiste kleur, vorm en afmeting. Daarnaast geeft het je kamer een warm gevoel, straalt het gezelligheid uit en is het lekker warm onder je voeten. Genoeg redenen om te gaan voor een vloerkleed in je interieur.

Dierlijke accessoires

Buffelschedels, ijsberenvachtjes en salamanderbeeldjes: noem het maar op én het past bij de ethno stijl. Dieren zijn een belangrijk onderdeel van de woonstijl. Dit komt deels samen met het moedernatuur gevoel die deze stijl naar boven haalt. Er wordt vaak gebruik gemaakt van extreem exotische dieren. Denk hierbij aan: luipaarden, hagedissen en slangen. Hierdoor waan je jezelf meteen in een andere cultuur en in een andere omgeving. Er wordt overigens géén gebruik gemaakt van echte dieren: het zijn replica’s of er wordt gebruikt gemaakt van vervangende materialen. Als je een buffelschedel aan de woonkamerwand too much vindt, kun je ook gaan voor subtielere accessoires. Zo zijn er ook kleine tijgerbeeldjes die je op je houten bijzettafel kunt zetten als decoratie. Zo geef je je interieur nét iets meer een ‘ethno-touch’.

Verschillende culturen kunnen dus gemakkelijk samenkomen in je interieur. Zou jij gaan voor de ethno woonstijl?

Deel deze blog met je vrienden: