Home / Gidsen / Wonen / Woonstijlen / Woonstijl: Modern wonen

Woonstijl: Modern wonen

Bij modern wonen staat een strak en minimalistisch interieur centraal. Echter wordt bij deze woonstijl bijna alles gebaseerd op trends, hierdoor verandert deze woonstijl regelmatig. De moderne woonstijl is te herkennen aan de strakke lijnen en neutrale kleuren in het interieur, hierdoor oogt het geheel strak en ruimtelijk. Maar waar kun je deze woonstijl verder aan herkennen? Welke materialen, kleuren en accessoires moet je wel en niet gebruiken als je deze woonstijl wilt toepassen in je interieur? Lees het in deze blog.

Kleuren modern wonen

 

Kleuren voor modern wonen

Kleuren kunnen super leuk zijn in je interieur, maar als je gaat voor een moderne woonstijl kun je dit beter uit je hoofd zetten. Verschillende kleuren passen namelijk niet bij de woonstijl modern. Om het geheel strak te houden is het slim om te gaan voor neutrale kleuren zoals zwart, wit, grijs en bruin. Wanneer je toch graag wat kleur wilt is het verstandig om te gaan voor één accentkleur. Kies er bijvoorbeeld voor om een gekleurde fauteuil toe te voegen aan je interieur of je accessoires in één kleur te houden. Donkerblauw en donkergroen zijn mooie kleuren om je interieur net wat op te fleuren naast de neutrale kleuren. Wanneer je deze kleuren niet fel genoeg vindt, kun je ook gaan voor een vleugje okergeel. Deze kleur is lekker zomers en fris en geeft je interieur net dat extra beetje kleur. Okergeel staat mooi bij zwart en past dus goed bij de neutrale kleuren.

Wanneer je denkt: “die kleuren zijn allemaal niks voor mij” kun je ook gaan voor een volledig zwart-wit interieur. Zwart en wit staan heel mooi bij elkaar, omdat het elkaars tegenpolen zijn. Zwart is erg donker en haalt het licht uit een ruimte weg. Wit is daarentegen heel licht en fris en zorgt ervoor dat een ruimte heel open en licht lijkt. Hierdoor vullen ze elkaar erg goed aan waardoor ze goed bij elkaar staan. Je kunt er ook voor kiezen om het met grijs te combineren. Dit is een mix van zwart en wit en zorgt voor een extra balans in je interieur. Hierdoor wordt het geheel heel mooi, strak en modern.

Meubels modern wonen

Moderne meubels

Het doel van modern wonen is dat je huis ruimtelijk en licht oogt. Er wordt dan ook vaak gekozen voor weinig maar grote meubels. Kies dus een wat groter bankstel in plaats van twee wat kleinere bankstellen. Dit om de ruimte groter en ruimtelijker te laten ogen. De materialen van de zitmeubels bestaan vaak uit leer, maar stof kan ook makkelijk, dit maakt het geheel wel ietsje minder strak. De tafels en kasten bestaan vaak uit hoog-glans lak of rvs. De rvs-tafels en kasten kun je ook kiezen in combinatie met hout. Bij een tafel bestaat dan bijvoorbeeld het blad uit hout en het onderstel uit rvs. Zo krijgt het geheel een iets stoerder randje en neigt het soms net iets meer naar een industriële woonstijl waar we al eerder over schreven. Dit is dan ook een dochter-woonstijl van de moderne woonstijl. Daarnaast wordt er ook veel gebruik gemaakt van chroom in de pootjes van meubelstukken en in de verlichting. In de accessoires zie je voornamelijk het materiaal kunststof terugkomen. Voor meubels in een modern interieur geldt dan ook de regel: heb liever 3 grotere meubels dan 10 verschillende meubels om het geheel ruimtelijk, overzichtelijk en licht te houden.

 

Grafische vormen modern wonen

 

Grafische vormen

Bij modern wonen staan grafische en strakke lijnen centraal. Wel is het belangrijk dat deze grafische vormen ook uit strakke lijnen in neutrale kleuren bestaan en dus niet uit speelse lijnen en drukke kleuren. Deze grafische vormen zie je voornamelijk terug in vloerkleden en eetkamerstoelen. De vloerkleden bestaan vaak uit verschillende strakke lijnen in zwart-wit. Dit maakt je interieur namelijk net wat spannender, maar zo behoud je wel het strakke geheel. Bij eetkamerstoelen zijn er voornamelijk strakke lijnen geborduurd in de zitting. Dit kunnen bijvoorbeeld ruiten of strepen zijn. Het borduursel is wel altijd in dezelfde kleur als de stof of het leer van de stoel. Wanneer je liever geen vloerkleed in je huis legt kun je ook voor sierkussens gaan met daarop grafische vormen voor op je bankstel of fauteuil. Eigenlijk geldt voor de sierkussens hetzelfde als voor de vloerkleden, ga voor strakke lijnen in neutrale kleuren.

Accessoires modern wonen

 

Muuraccessoires

Bij een modern interieur is ruimtelijkheid erg belangrijk. Het is dan ook niet de bedoeling dat je overal accessoires gaat plaatsen. Je kunt ervoor kiezen om een aantal grote planten te plaatsen naast je meubels. Maar voor de rest kun je beter geen accessoires plaatsen op je vloer, kasten en tafels. Je zult jezelf nu wel afvragen: “maar hoe kan ik mijn interieur dan een beetje aankleden?” Ik heb de oplossing voor je.

Ieder huis heeft muren dus maak hier gebruik van. Plaats verschillende schilderijen of fotolijstjes aan de muur. Hang ze zo op dat het geheel een groot grafisch en strak geheel vormt. Kies voor zwarte of witte fotolijsten en foto’s. Voor schilderijen geldt precies hetzelfde, kies voor zwarte of witte schilderijen maar niet voor felle kleuren. Dit geldt ook voor verlichting. Kies voor één grote staande lamp en voor de rest alleen maar verlichting aan de muur. Door de muren goed te gebruiken lijkt de gehele ruimte rustig, ruimtelijk, overzichtelijk en groot.

 

Ga bij modern wonen dus voor strakke lijnen, grafische vormen, neutrale kleuren en muuraccessoires. Zo creëer jij een ruimtelijke, grote en lichte ruimte met de moderne woonstijl.

Deel deze blog met je vrienden: