Home / Gidsen / Wonen / Woonstijlen / Woonstijl: Retro & vintage wonen

Woonstijl: Retro & vintage wonen

Vind jij het leuk om verschillende stijlperiodes toe te voegen aan jouw interieur? Doordat veel oude designs in een nieuw jasje zijn gestoken, kan dit op een makkelijke én snelle manier geregeld worden. De combinatie van robuuste materialen met ronde afwerking kan er voor zorgen dat je jouw interieur in no-time een retro & vintage feeling geeft!

 

Vintage design

Een vintage design is typerend door zijn gebruikerssporen zoals een vervaagde kleur, krassen of afgebladderde verf. Ook staat de naam ‘vintage’ voor authentieke spullen, van minimaal 30 jaar oud. Deze vintage items vind je vaak op rommelmarkten en in kringloopwinkels. Het leuke aan deze vintage spullen is dat er vaak een verhaal achter zit, op deze manier maak je je interieur levendig en eigen.

Retro design

Wat een retro design zo herkenbaar maakt, zijn de ronde afwerkingen gecombineerd met veel hout. Retro design zie je vaak terugkomen in de Scandinavisch woonstijl. Denk bijvoorbeeld aan de schuine, houten pootjes onder stoelen en banken bijvoorbeeld. Met retro artikelen breng je vintage ontwerpen terug op de markt. Het woord ‘retro’ betekent in het Latijns ‘terug’ en is een trend of mode geïnspireerd op een verschijnsel uit het verleden. Met retro artikelen worden vintage items in een nieuw jasje gestoken en onder de naam ‘retro’ komen zij terug op de markt.

Kleurcombinatie

Het (her)inrichten van een retro & vintage interieur bestaat onder andere uit het combineren van ruwe, grove materialen. De tip voor het combineren van deze verschillende materialen en het kleurgebruik, is om de kleuren wat meer op elkaar af te stemmen en minder contrast kleuren te gebruiken. Hierdoor voorkom je dat het druk oogt en breng je een geheel in alle verschillende materialen die in het interieur terug te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van bruin, grijs en een kopertint (zoals de afbeelding hieronder), het toevoegen van mosgroen en okergeel of ga juist richting gebruik van een diep groene kleur. Op onderstaande afbeeldingen kun je zien hoe je deze prachtige kleurcombinaties in je interieur kunt toepassen.

 

Stockholm stoel
Riverboat ledikant
trendy industrial-look sideboard


 

Stap uit je comfort zone

Wanneer je na een lange dag thuis op de bank ploft wil je dat je je thuis voelt in je eigen interieur. Maar hoe maak je een interieur persoonlijk en minder standaard? Er zijn een aantal trucs om af te wijken van een standaard interieur, om het meer eigen te maken en toch jouw gewenste kleuren of materialen toe te voegen. Neem eens een kijkje bij een rommelmarkt of kringloopwinkel en ga op zoek naar een mooi vintage meubel. Vintage items geven een persoonlijke en unieke touch aan je interieur. Wil je liever iets kleurrijks toevoegen in de vorm van grafische retro print? Overweeg dan eens om dit op een andere manier terug te laten komen, door een tapijt met print of een print afgebeeld op een kastje.

Retro kast met 3 laden
Geweven vloerkleed retro
Retro kast met 5 laden


Planten uit de ’70

Wat geldt voor de afwerking van retro & vintage designs op meubel gebied, zie je ook terugkomen bij de planten binnen deze woonstijl. Zo zie je bijvoorbeeld de pannenkoekenplant (ook wel de pilea peperomioides) en de rubberboom (beter bekend als de ficus elastica ‘Abidjan’) veel terug door zijn ronde blad. Ook de cactus is erg populair, met deze plant breng je ook meteen een stukje prehistorie in huis, de cactus komt namelijk uit deze periode.

Een twist aan je bestaande interieur geven

Ben je nog heel tevreden met je bestaande interieur, maar wil je toch een kleine touch-up voor het vintage & retro gevoel in huis? Dat kan! Door wat accessoires toe te voegen in huis kan je binnen no-time jouw interieur een nieuwe look geven. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de lampen in een ruimte, de sierkussens in de woonkamer en het toevoegen van een vloerkleed waardoor een ruimte al een heel andere sfeer kan krijgen. Ook een kleur toevoegen of vervangen in je bestaande interieur kan een heel ander gevoel geven. Okergeel en mosterdgroen zijn bijvoorbeeld echte retro kleuren, maar ook het gebruik van blauw-groene tinten doen het goed in een vintage & retro interieur.
Wil je een print toevoegen aan je interieur? Zorg dan dat je voor één print kiest en probeer deze door te trekken in andere items binnen de ruimte. Je kunt ook een van de kleuren uit de print gebruiken om terug te laten komen in de rest van het interieur, op deze manier zorg je ervoor dat al de kleuren en materialen een geheel blijven.

Op zoek naar meer inspiratie voor jouw nieuwe vintage & retro interieur? Neem dan eens een kijkje in onze vintage & retro woonshop.

Deel deze blog met je vrienden: