Alle mode artikelen / Mode / 7 december 2021

Het kiezen van de juiste hardloopschoenen

banner tips hardloopschoenenHet kiezen van de juiste hardloopschoenen is altijd lastig, of je nu beginnend hardloper bent of al op zoek bent naar een vervangend paar. De keuze is namelijk enorm groot. Allereerst heb je veel verschillende merken zoals; Asics, Saucony, Nike of adidas. Daarnaast heb je nog keuze uit veel verschillende kleuren en modellen. Maar op welke aspecten moet je precies letten tijdens het kiezen van nieuwe hardloopschoenen? In deze blog geven we je diverse tips waardoor je de volgende keer gemakkelijk de juiste hardloopschoenen aan kunt schaffen.

De afwikkeling van je voeten

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe hardloopschoenen is het als eerst belangrijk om te kijken wat voor afwikkeling je hebt. De manier van lopen geeft namelijk aan wat voor soort schoenen jij nodig zult hebben. Het is zeer belangrijk om hierin de juiste keuze te maken, omdat je anders gegarandeerd blessures zult oplopen.

Een belangrijk begrip hierbij is ‘pronatie’. Pronatie is de manier waarop de voet kantelt tijdens het hardlopen, net voordat de voet de grond raakt. Iedere keer wanneer je voet de grond raakt, geeft dit een soort schok. Pronatie zorgt ervoor dat deze schok wordt verzacht.

Neutrale afwikkeling

Hoe herken je een neutrale afwikkeling? Over het algemeen zijn dit lopers die op de buitenkant van de hiel landen en vervolgens met een vloeiende beweging afzetten vanuit de tweede teen. Deze vorm van lopen laat zien dat de voet precies genoeg proneert.

Een neutrale loper heeft dan ook geen extra ondersteuning nodig vanuit zijn hardloopschoenen. Daarom is het van belang om te kiezen voor een neutrale hardloopschoen.

banner neutrale hardloopschoenen

Overpronatie

Aan de andere kant heb je nog overpronatie. Wanneer een loper overmatig kantelt, of kantelt op momenten wanneer dit niet hoort, noemt men het overpronatie. Bij deze manier van lopen wordt er veel gewicht gedragen door de binnenkant van de voet. Een antipronatieschoen kan hierbij helpen. Dit zijn speciale hardloopschoenen met een correctieblok aan de binnenkant. Het correctieblok zorgt ervoor dat de voeten minder naar binnen kunnen kantelen, wat het hardlopen een stuk aangenamer maakt en de kans op blessures verkleint.

banner antipronatie hardloopschoenen

Hardloopschoenen voor verharde weg of onverharde paden

Wanneer de afwikkeling van de voet is bepaald, kan er verder worden gekeken naar de ondergrond waarop gelopen wordt. Ook dit is namelijk een factor die het soort schoen bepaalt.

Wanneer je vaak op onverharde wegen loopt, is het verstandig om speciale trailschoenen aan te schaffen. Deze hardloopschoenen zijn erg geschikt voor locaties als het bos of in de bergen. Je herkent trailschoenen aan hun noppen. Deze noppen zorgen ervoor dat jij je grip kunt bewaren op momenten dat je bijvoorbeeld door het zand moet lopen.

Het grote verschil tussen hardloopschoenen voor verharde weg of onverharde weg is dan ook de zool. Wanneer je vaak op de verharde weg loopt, wordt het dan ook zeker afgeraden om trailschoenen te gebruiken. De verharde weg zorgt er namelijk voor dat de noppen snel zullen slijten. Bedenk dus van te voren goed op wat voor ondergrond jij het vaakst loopt.

banner trail hardloopschoenen

Brede of smalle voeten

De breedte van je voet is ook een bepalende factor voor het kiezen van een bepaalde hardloopschoen. Zo hebben sommige merken namelijk verschillende breedtematen. Dit verschilt echter ook weer per dames -of heren hardloopschoenen.

Een gemiddelde breedte wordt voor dames gezien als een ‘B‘ leest en voor heren als een ‘D‘ leest. Echter zijn er genoeg mensen die net wat smallere of bredere voeten hebben, hiervoor zijn de overige breedtematen uitgevonden.
TIP: Benieuwd welke breedtemaat jij momenteel draagt? Je ziet dit aan de binnenkant van de tong van de schoen.

breedtematen hardloopschoenen

De juiste maat hardloopschoenen

Je wilt natuurlijk dat je hardloopschoenen perfect zitten, niet te groot maar ook niet te klein. Er zijn talloze verschillende hardloopschoenen en iedere schoen kan net iets anders uitvallen. Hierdoor is het kiezen van de juiste maat vaak nog erg lastig.
De hoofdregel die van belang is, is om je normale schoenmaat te pakken en hier een hele maat bij op te tellen. Dit heeft verschillende redenen.

Allereerst is het belangrijk om wat extra ruimte te hebben, omdat je tijdens het hardlopen een snellere doorbloeding zult hebben. Dit kan er voor zorgen dat de voeten wat ‘opzwellen’ waardoor een beetje extra ruimte wel prettig is.
Daarnaast schuiven je voeten tijdens het hardlopen een beetje. Wanneer je dus geen ruimte bij de tenen over hebt, zal het schuiven steeds een akelig gevoel geven.

Let wel op dat je de schoenen niet té groot aanschaft. Een beetje ruimte voor bij de tenen mag, maar de schoenen moeten wel comfortabel en aansluitend zitten.

Ben jij naast de aanschaf van nieuwe hardloopschoenen ook benieuwd naar welke oordopjes het meest geschikt zijn voor tijdens het hardlopen? Lees dan onze eerder geschreven blog waarin we je diverse tips meegeven voor de fijnste oordopjes.

Ga jij bij de aanschaf van je volgende paar hardloopschoenen onze tips gebruiken?

handtekening liefs Esmee

 

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Advies

Esmee Krijnen
You might also like