Dé tips voor het opruimen van je kledingkast

Puilt je kast uit? Ben je ’s ochtends veel tijd kwijt aan het zoeken naar een outfit voor de dag? Dan is het tijd voor een voorjaarsschoonmaak in je kledingkast! Chaos om je heen zorgt namelijk voor chaos in je hoofd en dit kan zelfs leiden tot stress. Door het opruimen van je garderobe kun je weer in één oogopslag zien wat voor kleding je hebt. Dit brengt dus niet alleen rust in je kast, maar ook in je hoofd. Met de volgende handige tips ziet jouw kledingkast er in no time weer netjes uit.

Kledingkast opruimen tips

Stap 1. Maak je kledingkast leeg

kledingkast leegmaken
Wat je vooral niet moet doen, is al je kleding in één keer uit de kast halen en op de grond gooien. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de chaos zo groot wordt dat je niet weet waar je moet beginnen met opruimen. Pak het juist systematisch aan: plank voor plank of eerst de broeken, daarna de shirts etc. Zo hoef je niet de hele kast in één dag op te ruimen, maar kun je het verspreiden over meerdere dagen. Handig als je weinig tijd hebt of als je een hekel hebt aan het opruimen van je kast.


Stap 2. Verdeel je kleding in 2 stapels

Kleding verdelen
Pak de kleding die je uit de kast hebt gehaald één voor één vast. Stel jezelf iedere keer de volgende vragen:

  • Past het nog?
  • Is de kwaliteit nog goed?
  • Maakt het kledingstuk me blij?
  • Mis ik het als ik het weg doe?

Als het antwoord op deze vragen nee is, dan kan het kledingstuk weg. Vind je dit nou te lang duren? Dan werkt de volgende basisregel ook goed: als je een kledingstuk langer dan 1 jaar niet gedragen hebt, dan ga je dat ook niet meer doen, dus kan het weg!


Stap 3. Maak je kledingkast schoon

kledingkast schoonmaken
Door het schoonmaken van je kledingkast, blijft je kleding langer fris en komt er minder snel stof op. Ga daarom zeker eens door je kast heen met een stofzuiger, plumeau en een natte doek of dweil. Als je kast schoon is kun je ervoor kiezen om schoenenrekken en opbergboxen te plaatsen voor je kleding. Dit vind ik er persoonlijk heel strak en overzichtelijk uitzien. Mocht je nou echt grote veranderingen willen doorvoeren, stel dan jouw ideale kledingkast samen die ruimer is of een betere indeling heeft.


Stap 4. Ruim je kast weer in

stapeltjes kleding
Er zijn meerdere manieren waarop je je kledingkast weer kunt inruimen. Doe dit naar eigen wens, want wat voor de één geordend is, kan voor de ander rommelig ogen. Zo zou je je kleding op kleur kunnen rangschikken of op soort kledingstuk (broeken bij elkaar en shirts bij elkaar). Zorg er wel voor dat de kleding strak en efficiënt is gevouwen zodat het zo min mogelijk kreukt. Bij voorkeur doe je dit à la opruimgoeroe Marie Kondo: rol je kleding op en zet ze ‘staand’ terug in de kast. Dit zorgt voor minder kreukels, meer ruimte en nóg meer overzicht.


Stap 5. Recycle je oude garderobe

recyclen
Je oude kleren kunnen op heel veel manieren een nieuwe bestemming krijgen! Gooi ze tenminste in een kledingcontainer bij jou in de buurt, in plaats van in een afvalcontainer. Ook zou je ze naar een kringloop of het Leger des Heils kunnen brengen. Denk je dat jouw oude broeken nog geld waard zijn? Verkoop ze dan online of via een tweedehands kledingwinkel. Tot slot kan het heel gezellig zijn om een kledingruilavond te houden met vriendinnen. Kun je meteen jouw lege kast gratis aanvullen met een paar leuke shirts!


Stap 6: houd je kledingkast opgeruimd

boodschappenlijstje maken
Dit is misschien nog wel de moeilijkste stap van allemaal, vind ik. Na een paar weken komt de klad er namelijk vaak weer in en vouw je het allemaal niet zo strak meer op. Of je bent even snel op zoek naar een kledingstuk en legt je kleding vervolgens niet meer netjes terug in de kast. Probeer het toch vol te houden! Je kunt ervoor zorgen dat je kledingkast niet weer overvol raakt door alleen kleding te kopen die je ook echt nodig hebt. Mocht je dit moeilijk vinden, maak dan voordat je de stad in gaat een shoplijstje. Op dit lijstje zet je alleen kledingstukken die nog ontbreken in je garderobe of die versleten zijn. Dan weet je zeker dat je niet met iets thuis komt, dat je niet nodig had.


Heb jij de smaak van het opruimen te pakken gekregen door al deze tips? Houd dan ook een grote voorjaarsschoonmaak in de rest van je huis, zoals in je slaapkamer!

Liefs, Renske

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Huishoudelijk Lente Lifestyle Opruimen OTTO Schoonmaken Slaapkamer Tips

Renske van Stratum
Renske (21) is studente Communicatie- en Informatiewetenschappen en stagiaire bij Otto. In haar vrije tijd sport ze veel, zodat ze volop van haar andere passie, eten, kan genieten. Ze houdt van winkelen en kletsen met vriendinnen, maar kijkt ook graag naar reality tv shows en alle woonprogramma’s op televisie.
You might also like