Hoe strijk je overhemden? Het stappenplan!

Nooit meer met een gekreukt overhemd de deur uit? Leer nu de fijne kneepjes van het strijken met dit stappenplan!

strijken overhemd 1

De meeste mensen zullen er ooit aan moeten geloven. Leren strijken is dan wel niet het leukste klusje, maar wel geweldig handig. Als je eenmaal de koning of koningin van de strijkplak bent ga je daar heel veel plezier van hebben. Het bespaard ´s ochtends een hoop tijd en vooral erg veel gedoe. Of het nu je eigen overhemd is, of dat van iemand anders: leer hier hoe het echt moet!

Stap 1kleerhanger overhemd

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg voor het strijken altijd voor een goede, schone strijkbout, en zorg ervoor dat je de strijkplank goed instelt. Meestal zit er een hendel onder de plank waardoor hij precies afgesteld kan worden voor jouw ideale strijkhouding. Stel de plank af op de hoogte van je taille. Tip: Ben jij bijvoorbeeld een arme student en niet in het bezit van een strijkplank leg dan schone badhanddoeken op tafel.

Zorg er ook voor dat je een plek hebt om de gestreken kledingstukken op te hangen, om nieuwe kreuken in het item te voorkomen. Leg dus wat hangertjes bij je strijkplekje zodat elk overhemd opgehangen kan worden. Je kunt de hangertjes op een open deur of dichtbij staande stoel hangen.

Stap 2label overhemd

Knoop het overhemd los en draai het binnenstebuiten! In je overhemden wil je natuurlijk geen verkleuring zien. Daarom raden wij aan om het overhemd binnenstebuiten te draaien wanneer je het wil gaan strijken. Vooral bij donkere overhemden is dit erg belangrijk, Dit komt omdat verkleuring hier sneller zichtbaar is. Vergeet ook zeker niet het kledinglabel even te checken voor je aan de stag gaat. Strijken met te hoge temperaturen kan namelijk ook voor verkleuring zorgen. Ik strijk daarom voor de zekerheid altijd een beetje kouder dan op het label staat aangegeven.

Tip: Het strijken van een overhemd is een stuk makkelijker als het nog vochtig is. Ook kun je gebruik maken van een stoomstrijkijzer.

Stap 3

Begin met het strijken van de kleine onderdelen. Wanneer je met de grote oppervlaktes begint heb je meer kans dat je het later nog eens na moet lopenstrijken overhemd, en dat willen we natuurlijk NIET! Begin daarom bijvoorbeeld met de mouw. Leg deze op de strijkplank met de naden op elkaar en laat de rest van het overhemd naar de zijkant hangen. Leg de mouw zo plat mogelijk neer met de knopen van de manchet naar beneden en strijk hem glad met je handen.

Spuit eventueel stijfsel over de gehele mouw en begin met het echte werk! Strijk de mouw vanuit de hand naar de schouder, maar stop voordat je op de naden bent. Draai de mouw een kwartslag en strijk de bovenkant nog eens om de kreukels en naden aan de bovenkant helemaal weg te krijgen. Strijk in een draaiende beweging om de hele breedte van de mouw te strijken.

Draai het overhemd om en doe dezelfde handelingen ook aan de andere kant!

Stap 4mouw overhemd

Het manchet is een van de kleine onderdelen van een overhemd, en kan daarom soms best lastig zijn om goed te strijken. Er zijn diverse manieren om dit te doen. Hoe je uiteindelijk een manchet strijkt hangt dan ook af van hoeveel moeite je wil doen voor deze handeling. Als je voor een eenvoudige manier wil gaan, spreidt dan de rimpels met je vingers en strijk het geheel plat. Is het manchet wat meer gekreukt? Kies er dan bijvoorbeeld voor om een handdoek op te rollen en in de mouw te stoppen. Strijk hier overheen om het helemaal uit de kreukels te krijgen.

Stap 5

Strijk de kraag! Als je stijfsel gebruikt, spray dan aan beide kanten van de kraag een laagje stijfsel. Houd de kraag omhoog en strijk eerst de onderkant van de kraag. kraag overhemdMaak het af door de kraag in de gewenste positie te vouwen en de vouw te strijken.

Trek een schouderpand strak om de punt van de strijkplank en strijk hier alle kreukels weg. Doe dit ook voor de andere schouder. Strijk vervolgens de rug door deze plat op de strijkplank te leggen.

Bij de rest van het overhemd begin je bij één voorpand. Laat de rest van het overhemd naar beneden hangen en strijk voorzichtig tussen de knoopjes door. Herhaal dit vervolgens aan de andere kant ook.

overhemd 4x

De tips!

  • Wanneer een overhemd nog warm is kan hij veel sneller gaan kreuken. Laat hem dus eerst op de hanger hangen voor je hem aantrekt.
  • Een vochtig overhemd is makkelijker te strijken. Geen stoomstrijkbout? Leg een vochtige doek op je hemd en strijk eroverheen. Zo krijg jij een professioneel resultaat. Bij een overhemd of shirt kan het ook makkelijk zijn om het even op te hangen in de stoom van de douche. De stof wordt zo zelf een beetje vochtig.
  • Geen zin om je kleding te strijken? gebruik een stoomborstel! Binnen 60 seconde maakt dit apparaat je kleding glad en fris.
  • Eventjes geen strijkijzer binnen handbereik? Het grootste gedeelte van de kreuken krijg je ook weg met een föhn! Hou de föhn niet tegen de stof maar een klein stukje ervan af.

Het strijkijzer

Voor het strijken heb je natuurlijk een strijkijzer nodig. Snel kunnen strijken begint dan ook bij een strijkijzer van goede kwaliteit. Moet je nog een strijkijzer kopen? Let dan op de volgende punten:strijken overhemd stoom

  • Als je snel wil strijken is het wel zo handig als een strijkijzer snel opwarmt. Anders moet je natuurlijk alsnog lang wachten. Kies daarom voor een strijkijzer met hoog vermogen.
  • Ga ook voor een strijkijzer met een keramische zool. Dit zorgt ervoor dat je sneller kunt strijken doordat het vloeiend over de kleding glijdt.
  • Er zijn erg veel verschillende soorten strijkijzers. In principe doen ze allemaal hetzelfde, maar er zijn wel kleine verschillen. Zoals ik al zei is het strijken van een overhemd makkelijker wanneer het overhemd nog vochtig is. Daarom zijn er stoomstrijkijzers die zelf stoom produceren en afgeven. Ook zijn er stoomgeneratoren met een groter waterreservoir. Erg handig als je niet steeds water bij wil vullen. Ook zijn er verschillende stoomborstels uitgebracht. Deze Touch Steamer” is dankzij zijn XL-waterreservoir extra lang te gebruiken en maakt binnen 60 seconde je kleding weer glad en fris.

 

Dit stappenplan helpt jou om eenvoudig je overhemden te strijken. Blijf vooral veel oefenen zodat jij uiteindelijk een echte strijkmeester wordt. Veel strijkplezier!

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Lifestyle Onderhouden Outfits Tips

Julietta van Vugt
You might also like