Kerststress: de 5 beste tips voor een stressvrije kerst

Krijg jij het een beetje benauwd zodra kerst eraan komt? Dat is niet zo gek want er komt een heleboel bij kijken. Kerststress is dan ook voor velen herkenbaar. Kerstversiering ophangen, kerstcadeaus kopen, het kerstdiner plannen en zo kun je nog wel even doorgaan. Je wilt natuurlijk niet dat deze stress jouw kerst verpest. De kerstdagen zijn juist een van de leukste momenten van het jaar! Daarom delen wij de beste tips tegen kerststress zodat jij optimaal kan genieten met je geliefden.

Kerststress

1. Begin op tijd om last minute kerststress te voorkomen

Voorbereiding is het halve werk. Het scheelt een hoop als je op tijd begint met de voorbereidingen voor kerst. Stel dus niet alles uit tot het laatste moment, maar begin al een paar weken van tevoren. Koop kerstcadeaus al in november zodat je daar geen omkijken meer naar hebt. De kerstversiering leg je al klaar zodat je deze meteen de kerstboom in kan hangen. Kerstdiners plan je ruim van tevoren zodat iedereen nog flexibel is. Ook je kerstkleding heb je natuurlijk al uitgekozen. 

Kerstcadeaus

2. Let op je uitgaven

Kerstversiering, kerstkleding, kerstcadeaus en ga zo maar door. Al snel geef je teveel geld uit tijdens de kerstperiode en dit kan leiden tot geldstress. Daarom is het verstandig om van tevoren een budget per categorie te bepalen en je daar dan natuurlijk vervolgens wel aan te houden. Kijk kritisch naar wat je al hebt en wat je echt nog moet kopen. Met een mooie kerstboom en wat extra kerstdecoratie voor tijdens het kerstdiner kom je al een heel eind. Waarschijnlijk heb je al een groot deel van je kerstkleding in je kledingkast hangen. Je kerstcadeaus koop je natuurlijk tijdens Black Friday in november voor de beste kortingen.

Kerststress

3. Maak het jezelf niet te moeilijk

Leg de lat voor jezelf niet te hoog! Neem niet het hele kerstdiner op je, maar stel bijvoorbeeld voor dat iedereen een gang maakt. Ook hoef je echt niet alles zelf from scratch te maken. Tegenwoordig heb je genoeg kookpakketten waar alle ingrediënten al verzameld zijn of kant-en-klaar gerechten die heerlijk zijn. Tip: overweeg de gemakkelijkheid van funcooking tijdens de feestdagen. Hier lees je meer over hoe je feestelijke gerechten en gezelligheid tijdens de feestdagen met funcooking maakt. Kerstcadeaus verzinnen kan soms ook behoorlijk lastig zijn. Maak het jezelf gemakkelijk door gewoon een verlanglijstje te vragen. Zo weet jij wat je kunt geven en weet je zeker dat diegene het ook leuk vindt!

Kerstversiering

4. Nee is ook een antwoord

Wees selectief waar je ja op zegt tijdens de drukte van kerst. Vaker nee zeggen geeft je meer ruimte in je agenda en zo hoef je niet van hot naar her te rennen. Dus geen tijd voor die extra taak van werk? Geef het aan! Teveel mensen die willen afspreken? Zeg dat jullie heel snel afspreken in het nieuwe jaar! Soms is een nee tegen een ander een ja tegen jezelf.

Kerststress

5. Ontspannen van de kerststress

Tussen alle hectiek door is het belangrijk om jezelf juist soms ook even een momentje rust te gunnen. Probeer echt even te ontspannen en te doen waar jij op dat moment zin in hebt! Trek lekkere loungewear aan en lees een boek, mediteer of kijk een film bijvoorbeeld. Voor meer inspiratie vind je hier 5 tips voor me-time. Je zult merken dat je nieuwe energie krijgten er daarna weer tegen aan kunt!

Hopelijk helpen deze tips je om ook volop te genieten van de periode voor kerst. Onthoudt dat het draait om samen zijn met je geliefden en de rest is bijzaak is. Wij wensen je alvast een fijne (stressvrije) kerst!

Handtekening

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Feestdagen Kerst Kerstmis OTTO Tips

Suzanne Paijmans
You might also like