Alle wonen artikelen / General / Wonen / 19 juli 2022

Ontdek een nieuwe stijl: Japandi

Japandi woonstijl

Je zou het niet zo snel verwachten, maar als het op interieur aankomt hebben Japan en Scandinavië veel gemeen. Organische vormen, minimalisme en natuurlijke tinten: dat is de beknopte samenvatting van de Japandi woonstijl. Dit zijn allemaal typische elementen die je zowel aan de Scandinavische als Japanse woonstijl toe kunt schrijven. Beide stijlen zijn al jaren populair, maar samen zijn ze de hippe woonstijl: Japandi. Benieuwd wat je precies kunt verwachten van deze woonstijl, en hoe je jouw eigen interieur kunt om dompelen in rust en eenvoud? Lees dan snel verder!

Wat is de woonstijl Japandi?

Zoals je hebt gelezen combineert deze woontrend het beste van Scandinavië en Japan. Het slaat een brug tussen het Noorse Hygge en het Japanse Wabi-sabi. Het Noorse Hygge staat voor een warme, aangename en knusse sfeer. Kleuren als beige, crème en bruin passen hier goed bij. De materialen zijn zacht, comfortabel en hebben een hoog aaibaarheidsgehalte. Meer weten over deze klassieke woonstijl? Lees dan ons eerder geschreven artikel over de Scandinavische woonstijl. Wabi-sabi is een Japanse uitdrukking, door vertaald in interieur houdt dat in dat imperfecties omarmd worden en rust en natuurlijkheid centraal staan. Denk aan natuurlijke kleuren en materialen, onafgewerkt hout of zichtbare lijnen in schalen van aardewerk. De Japandi woonstijl verbindt deze twee concepten in een comfortabel, minimalistisch en toch warm interieur.

Natuurlijke materialen voegen textuur toe aan de kamer

De stijl is gebaseerd op natuurlijke materialen. Hierbij speelt kwaliteit een grote rol. Kies daarom voor hoogwaardige, natuurlijke materialen zoals hout, natuursteen en/ of leer. Wat betreft de stof, ga je voor katoen, linnen, jute en wol. Ga voor een effen kleur of kies voor een subtiele print. Drukke, opvallende patronen horen niet in deze stijl thuis. De verschillende texturen van bamboe, aardewerk, papier, linnen, rotan en wol geven de ruimte structuur en maken het gezellig.

Kenmerkend aan de woonstijl Japandi: Organische vormen

Meubels en accessoires met harmonieuze, ronde vormen zorgen ervoor dat je huis er evenwichtig uit ziet. In dit interieur vind je strakke lijnen terug in de tegels en eventueel in wat meubels. Om het effect van de strakke lijnen te verzachten en wat speelsheid in het interieur te integreren, gebruik je voor overige meubels, verlichting en woonaccessoires organische vormen. Denk aan een afgeronde bank, asymmetrische hanglampen, imperfecte tafellampen en bolle vazen. Textiel met geometrische patronen voegt een spannend accent toe. Blijf ver weg van tierelantijntjes en kies voor een aantal woonaccessoires waar je je eigen stilleven mee kunt creëren. Je maakt de stijl helemaal af als deze items ook nog eens persoonlijk zijn.
Japandi woonstijl organische vormen


Typisch Japandi: donkerhouten meubelen

In tegenstelling tot de klassieke Scandinavische stijl wordt Japandi niet gedomineerd door lichte houtsoorten zoals sparren of eiken, maar juist door donkere houttinten zoals walnoot of acacia. Door het gebruik van veel hout in alle tinten, het liefst donker, maak je je woonkamer warm en knus. Wees niet bang om lichte en donkere houtsoorten te combineren. Een lichte Scandi eettafel vormt samen met donkerhouten eetkamerstoelen een perfecte match. Of het nu een statement meubel is of een eenvoudige vaas, met de Japandi look moet elk decoratie- of meubelstuk voldoende ruimte krijgen. Voor je decoraties kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lage sidetable waar je met een paar items een stilleven kunt creëren. Voor meubels kun je dan weer kiezen voor modellen met slanke poten. Dit geeft een luchtig effect wat goed past binnen de ruimtelijkheid van deze populaire woonstijl.

Japandi donker en subtiel

Donker en subtiel

De Scandinavische stijl is vrij licht en pastel. Japanse meubels zijn afhankelijk van donkere kleuren en natuurlijke tinten. Japandi combineert beide elementen en ziet er dus over het algemeen gestructureerd en gegrond uit. Het kleurenpalet is subtiel, vooral neutrale tinten als taupe, beige, zandkleur, grijs en oudroze zijn hier populair, maar ook grijs en zwart komen vaak voor in de inrichting. Voor kleuraccenten worden tinten groen, blauw en aubergine gebruikt. Verder zijn zwarte details onmiskenbaar in deze stijl. Kenmerkend voor de Japandi-stijl zijn individuele, zwarte accenten in de vorm van meubels of accessoires. Ze staan in een spannend contrast met de neutrale kleuren en geven diepte aan de ruimte.


En wat vinden jullie van de Japandi woonstijl? Een ‘go’ of een ‘no go’?  Wij zijn in ieder geval fan! Wil je deze stijl in huis halen? Houd dan vooral de natuurlijke materialen en het knusse gevoel in je achterhoofd. Het draait om sfeervol minimalisme bij deze tijdloze stijl!

Handtekening liefs Lisa

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Tips Wonen Woonstijlen

Lisa Maas
You might also like