Sfeervolle versiering voor je kersttafel!

Kersttafel

Het is weer bijna tijd voor de feestdagen! Dé periode in het jaar die in het teken staat van gezellig samen zijn met vrienden en familie aan de kersttafel. Hoewel gezelligheid centraal staat, mag een lekker kerstdiner zeker niet ontbreken! Daarbij hoort ook de nodige kerstdecoratie. Wij helpen je alvast een handje om ervoor te zorgen dat jouw kersttafel er tot in de puntjes feestelijk uitziet. Lees snel verder voor onze tips om een sfeervolle kersttafel te creëren!

De basis van de kersttafel

Belangrijk bij je kersttafel is een mooie basis. Zo zorg je voor een samenhangend geheel dat niet te rommelig is. Dus voor je helemaal losgaat met decoreren, doen we eerst even een stapje terug naar de basis.

Kersttafel dekken

Thema van de kersttafel

Bepaal allereerst het thema van je kersttafel. Kies wat voor kleuren je mooi vindt en welke materialen je wilt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een rustieke look met natuurlijke materialen. Of klopt jouw hart sneller voor een traditionele kersttafel met rood en groen? Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je bij je thema blijft om te voorkomen dat je tafel heel druk wordt. Denk bijvoorbeeld    aan een mooi tafelkleed in de kleur van je kerstthema.

Tafel dekken volgens de etiquetteregels

Naast een thema is het servies ook een belangrijke basis van de tafelversiering. Om het op en top chique te maken, dek je de tafel volgens de etiquetteregels. Zorg dat je het bestek van buiten naar binnen legt. Dit op volgorde van gebruik, van de eerste gang tot de laatste. Het bestek wat past bij de eerste gang ligt dus aan de buitenkant. Dessertlepels of -vorkjes leg je aan de bovenkant van het bord. De glazen plaats je allemaal rechts boven het bord. Van links naar rechts plaats je eerst het waterglas, dan het glas voor witte wijn en helemaal rechts het glas voor rode wijn. Het servet plaats je links naast het bestek of vouw je in een leuke vorm om op het bord te leggen.

Tijd om de kersttafel te decoreren!

Nu de basis van de kersttafel is bepaald, is het eindelijk tijd om aan het leukste gedeelte te beginnen; de decoratie! Ga jij hier helemaal over de top? Of bewaar jij liever wat meer rust op tafel?

Decoratie kersttafel

Kaarsen, kaarsen en nog eens kaarsen

Als je aan sfeer denkt, denk je vaak gelijk aan kaarsen. Deze mogen dan ook zeker niet ontbreken op jouw kersttafel! Maak een leuke afwisseling tussen hoge en lage kaarsen. Plaats ook wat kandelaars op tafel met mooie dinerkaarsen.

Kleine kerstdecoratie op tafel

Vergeet niet dat het bij een feestelijke tafel ook om de kleine details draait. Leg bijvoorbeeld kleine kerstballen en dennenappels op de tafel. Of strooi wat glitters over de tafel om het feestelijke gevoel helemaal naar boven te halen! Ga meer de hoogte in door droogbloemen te gebruiken als decoratie. Kies ze in kleuren die passen bij je kerstthema en zet ze leuk neer in een vaasje.

Zelfgemaakte menu’s en naamkaartjes

Geef jouw kersttafel een persoonlijke touch door zelf menu- en naamkaartjes te maken. Zodra je het menu gereed hebt, maak je online of met de hand gemakkelijk zelf menukaarten. Ook deze kun je helemaal matchen met je thema. Als je zeker weet wie je ontvangt op jouw kerstdiner, ga je ook aan de slag met de naamkaartjes. Maak een tafelschikking en plaats de kaartjes op tafel. Zo ziet iedereen meteen waar op welke plek hij of zij zit!

Hopelijk heb je na deze tips iets minder stress voor je kerstdiner en heb je heb helemaal zin gekregen in het dekken van de tafel. Wil je ook wat inspiratie voor kerstrecepten? Bekijk hier dan eens ons eerder geschreven artikel met de lekkerste recepten voor jouw kerstdiner. Helemaal klaar voor het kerstdiner? Lees ook ons eerder geschreven artikel om erachter te komen wat je in de rest van je interieur aan kerstdecoratie kunt doen.

handtekening

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Inspiratie Kerst Wonen

Marlie Cremers
You might also like