Tips voor het wassen van je zomerjas

Het is alweer bijna zomer dus je kunt je oude zomerjas van vorig jaar uit de kast pakken. Je ziet er nog vlekken en vuil opzitten en dit wil je er natuurlijk vanaf hebben. Hoe kun je eigenlijk het beste je jas wassen? Wil jij weten hoe je verschillende soorten jassen kunt wassen? En wil je verschillende handige tips zien over het wassen en drogen? Lees dan snel verder!

Drie stappen voor het wassen van een jas

Een jas wassen kan erg eenvoudig zijn. In slechts drie stappen kun jij je jas wassen en is hij weer zo goed als nieuw om in te stralen. Hieronder zie je de stappen die je kunt volgen. Houd er wel rekening mee dat elke jas anders is en er bepaalde zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Stap 1: Verwijder alle vlekken

Voordat je de jas in de wasmachine stopt, moet je ervoor zorgen dat je alle vlekken hebt verwijderd. Gebruik hiervoor lauwwarm water, dit werkt beter dan heet water. Probeer te deppen in plaats van te wrijven. Je kunt ook een vlekkenverwijderaar gebruiken, lees hiervoor goed de gebruiksaanwijzing. Naast vlekken kunnen er ook vervelende geurtjes in je jas zitten die je wilt verwijderen voor het wassen. Wil jij weten hoe je bijvoorbeeld van een vervelende zweetgeur af komt? Lees dan eens onze blog over het verwijderen van zweetgeur uit je jas!
Spijkerjas wassen


Stap 2: Keer de jas binnenstebuiten en stop hem in een netje

Voordat je de jas in de wasmachine stopt is het belangrijk om de jas dicht te knopen en ritsen. De knopen en ritsen kunnen de wasmachine anders beschadigen. Keer de jas daarna binnenstebuiten. Doordat de jas binnenstebuiten in de wasmachine zit, kan de stof aan de buitenkant niet beschadigen. Door de jas in een netje te stoppen bescherm je het tegen eventueel vuil uit de wasmachine en het zorgt ervoor dat de jas goed blijft draaien.
Zomerjas


Stap 3: Was de jas volgens de gebruiksaanwijzing

Lees de was instructies op het etiket van de jas voordat je hem echt gaat wassen. Hier staat handige informatie op zoals de temperatuur waarop je de jas moet wassen, het toerental, de was tijd of dingen waar je mee moet oppassen. Als je je aan deze informatie houdt, krijg je het best mogelijke resultaat. Is er geen etiket aanwezig in de jas? Zorg dan zeker dat je de jas niet wast op heter dan 40 graden. Bij warme temperaturen kan de jas krimpen en dit wil je voorkomen.
Wasmachine


Verschillende soorten zomerjassen wassen

Niet elke soort jas dient hetzelfde gewassen te worden. Verschillende stoffen vereisen verschillend onderhoud. Zo behandel je denim anders dan leer of dons. Hieronder lees je handige tips per soort jasje.

Tips voor het wassen van een spijkerjasje

Op het eerste gezicht klinkt het apart, maar het wassen van je spijkerjasje met azijn zorgt ervoor dat de kleuren langer goed blijven en het jasje wat soepeler wordt. Was een spijkerjasje op maximaal 30 graden, als je op een hogere temperatuur wast kan het denim krimpen. Zorg ervoor dat je een jasje met stiksels of versieringen niet in de wasmachine stopt maar met koud water met de hand wast. Een spijkerjasje hoeft niet vaak gewassen te worden. Eens in de twee maanden is een goede maatstaf.
Spijkerjas wassen


Het wassen van een leren jas

Een leren jas is beter om met de hand te wassen, dan in de wasmachine. Maak een milde zeepoplossing van ongeveer 100 milliliter water en twee theelepels vloeibaar afwasmiddel. Te veel afwasmiddel kan het leer beschadigen. Gebruik een zachte handdoek of spons en maak grote bewegingen en probeer niet hard te schrobben. Je kunt de zeepresten met water wegspoelen en dep hierna de jas totdat hij helemaal droog is.
Leren jas wassen


Donsjas wassen

Deze jas gevuld met dons is makkelijker om te wassen dan je zou denken. Je hoeft deze jas niet naar de stomerij te brengen maar je kunt dit thuis ook optimaal doen. Gebruik in de wasmachine en in de droger een paar tennisballen. Door de tennisballen wordt het dons in de jas weer goed verdeeld. Was een donsjas nooit heter dan 40 graden om de luchtigheid te behouden. Een donsjas vereist altijd een speciaal wasprogramma, dit staat ook op het etiket aangegeven.
Donsjas wassen


Hoe kun je het beste je jas laten drogen na het wassen?

Een jas moet helemaal zijn gedroogd voordat je hem weer kunt dragen. Normaal gesproken mag je een jas niet in de droger doen, bij de donsjas is dit een uitzondering. Laat je jas op een natuurlijke manier drogen. Het beste voor de jas is om hem buiten te laten drogen. Hang de jas niet op maar leg hem ergens neer, zo blijft het model er het beste in.

Na dit artikel gelezen te hebben, kun jij ook weer je oude jas uit de kast pakken en hem wassen. In welke jas zien we jou deze zomer stralen?

Handtekening liefs Quinten

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Advies Tips

Quinten Thijssen
You might also like