Home / Tips / Hoe onderhoud je? / Hoe onderhoud je je houten meubels?

Hoe onderhoud je je houten meubels?

Hoe onderhoud je tips

Houten meubels zijn prachtig en je kunt ze plaatsen in bijna elk interieur. Ze passen in een modern interieur maar ook in een industrieel of landelijk interieur. Je wilt natuurlijk niet dat deze dure pronkstukken snel beschadigen of vies worden. Of het nu gaat om een dressoir, kast of eettafel, je zult ze goed moeten onderhouden. Wil jij graag weten hoe je houten meubels het beste kunt onderhouden? Lees dan snel verder!

Zorg voor de juiste omstandigheden voor houten meubels: licht, luchtvochtigheid en temperatuur

Hout kan niet in alle omstandigheden goed blijven. Er zijn verschillende invloeden van buitenaf die tot beschadigingen kunnen lijden waar je rekening mee moet houden. De luchtvochtigheid is een factor die hierbij meespeelt. Deze moet rond de 60% liggen. De temperatuur is een andere factor. Zorg voor een constante temperatuur in je huis. Grote temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat het hout gaat uitzetten of krimpen. Zorg voor een stabiele temperatuur rond de 21 graden. Als laatste factor moet je ervoor zorgen dat de houten meubels niet in direct zonlicht staan. De zon kan ervoor zorgen dat het hout gaat verkleuren. Je wilt natuurlijk niet dat je mooie tafel gaat verkleuren. Maak bijvoorbeeld gebruik voor gordijnen om zonlicht tegen te houden.

Houten meubels


Wat voor soort hout afwerkingen zijn er en hoe kun je deze houten meubels schoonmaken?

Houten meubels kunnen met verschillende lagen zijn afgewerkt. Je kunt een kast hebben die niet bewerkt is, maar ook een die met een speciale stof is afgewerkt. Niet elke soort hout dient hetzelfde behandelt te worden. Door de verschillende lagen waar een meubel mee afgewerkt kan zijn, vereist het ook andere schoonmaak manieren. Voordat je begint met schoonmaken zul je goed moeten weten over wat voor een soort houtafwerking jouw meubels beschikken. Als je wilt zorgen dat je meubels mooi blijven zul je ze ook vaak moeten onderhouden.
Houten meubels


Houten meubels met een laklaag

Een laklaag is ervoor bedoeld om vuil buiten het hout te houden. Door het lak kan er geen vuil in de tafel trekken wat erg onderhoudsvriendelijk is. Bij gelakt hout kun je met een simpel vochtig doekje dagelijks de tafel schoonmaken. Schoonmaakmiddelen en andere chemicaliën zijn totaal overbodig bij gelakt hout en zelfs sterk af te raden. Doordat er geen vuil in het hout kan komen hoef je ook geen ander onderhoud te plegen. Deze houtsoort is een erg donkere kleur waardoor je vuil niet snel zal zien.

Houten meubels met een olielaag

Bij geolied hout worden er simpel gezegd plantaardige oliën in het houtoppervlak gewreven. Olie geeft de houten meubels een lichte glans en de kleur wordt iets donkerder. Nerven en fijne houtvezels blijven zichtbaar bij een olieafwerking. Bij deze afwerking kun je het beste een paar keer per jaar onderhoud plegen. De volgende stappen kun je om de paar maanden of het half jaar uitvoeren om de meubels in optimale staat te behouden. Maak eerst het meubel grondig schoon met een doek met alleen water en laat het hout drogen. Als het hout is gedroogd kun je een schuurpapier of schuursponsje gebruiken om het oppervlak op te lichten. Breng met een schoon sponsje of doekje een laagje nieuwe olie aan op het hout. Laat deze olie ongeveer 2 uurtjes drogen. Na deze tijd kun je met een schone doek de overtollige olie eraf vegen. Net zoals bij de laklaag kun je dagelijks met een doekje het hout schoonmaken.

Waslaag op het hout

Een waslaag zorgt voor een warme natuurlijke uitstraling. Een laag van was zorgt ervoor dat er geen vocht kan indringen in het hout. Deze houtsoort is wel erg gevoelig voor kringen van glazen en vazen. Belangrijk hierbij is dat je het hout met een droge doek schoonmaakt. Met onderhoudswas kun je een nieuwe waslaag aanbrengen op het hout. Dit product kun je een paar keer per jaar gebruiken om ervoor te zorgen dat het hout goed verzorgd blijft. Gebruik bijvoorbeeld bijenwas of antiekwas.

Onbehandeld hout

Met onbehandeld hout heb je de meest natuurlijke look, maar dit vereist ook het meeste onderhoud. Bij deze houtsoort staan de poriën open waardoor vuil makkelijk kan binnendringen. Dit hout is erg gevoelig voor allerlei vlekken. Een voordeel aan onbehandeld hout, is dat je makkelijk vlekken kunt wegschuren. Doordat er geen lak- of olielaag op het hout zit kun je makkelijk met een schuurpapier de vlek verwijderen zonder een laag te beschadigen.

Hoe kun je verschillende soorten hout onderhouden en boenen?

De ene houtsoort is erg duur en duurzaam en de andere houtsoort is wat goedkoper en gaat ook minder lang mee. De verschillende houtsoorten vereisen ook andere manieren van onderhoud. Dit is handig om te weten voordat je bijvoorbeeld een tafel koopt zodat je weet wat voor onderhoud je zult moeten plegen. Hieronder zie je de meest voorkomende houtsoorten en hoe je ze kunt onderhouden.
Mangohout


Hoe onderhoud je mangohout?

Mangohout heeft in het algemeen vrij weinig onderhoud nodig. Dit hout is van te voren vaak al behandeld tegen vocht en vlekken. Om het hout in een optimale staat te behouden kun je het een keertje per jaar lichtjes opschuren. Je kunt het vervolgens met bijenwas of transparante lak behandelen. Het is handig om eerst te weten dat door de bijenwas het mangohout iets donkerder kan worden. Hierdoor gaat het meubel ‘leven‘. Met een laklaag krijg je dit effect niet maar zal het hout ook niet verkleuren.

Hoe onderhoud je acaciahout?

Acaciahout is erg duurzaam en gaat lang mee, het is ook een relatief dure houtsoort. Acaciahout is erg makkelijk om te onderhouden. Je kunt het hout gewoon dagelijks afnemen met een vochtig doekje. Om het hout echt in optimale staat te behouden raden we aan om een paar keer per jaar het hout met meubelolie te behandelen.

Hoe onderhoud je beukenhout?

Beukenhout is een van de meest populaire houtsoorten. Dit komt vooral doordat het relatief goedkoop is en eenvoudig is te bewerken. De nadelen van beukenhout zijn dat het niet duurzaam is en erg slecht bestand is tegen weersinvloeden. Het hout kan bij temperatuurschommelingen eenvoudig krimpen of juist uitzetten. Zorg er dus voor dat beukenhouten meubels niet in direct zonlicht staan en er geen grote temperatuurschommelingen in huis plaats vinden.

Hoe onderhoud je eikenhout?

Eikenhout is eveneens een van de meest populaire houtsoorten. Eikenhout is erg gevoelig voor vocht, zorg er dus voor dat je vocht gelijk afdoet met een doek. Als je de tafel reinigt zorg er dan voor dat je in de lengterichting van het houtnerf wrijft. Maak gebruik van een matte beschermlak om het hout te beschermen tegen vlekken van eten en drinken. Je kunt dit zelf eens in het half jaar aanbrengen.

Hoe behandel je houten tafels, kasten en badmeubels juist en kun je onderhoud voorkomen?

Het allerbeste zou zijn als je niet eens onderhoud aan je houten meubels hoeft te plegen. Er zijn een aantal tips die ervoor zorgen dat jouw meubels er spik en span uit blijven zien. Onze eerste tip is om onderzetters te gebruiken. Door onderzetters zul je geen kringen op de tafel zien wat het hout verpest. Wanneer je veel accessoires zoals vazen hebt staan op je meubels, verplaats deze dan een paar keer per jaar. Hierdoor voorkom je ook kringen en veranderingen in de kleur van het hout. Wanneer je voor houten badmeubels kiest, zorg dan voor een goede ventilatie in de badkamer. Door het douchen kan de luchtvochtigheid in huis erg toenemen wat ten koste van het hout gaat. Met een goede ventilatie zal de luchtvochtigheid in huis snel naar een normaal niveau dalen. Wanneer je een vlek ziet in het hout, probeer dit dan zo snel mogelijk te reinigen. Als je hiermee wacht zal het vocht in het hout trekken.

Houten meubels


Houten meubels zijn erg prachtig maar ze kunnen niet mooi blijven zonder onderhoud of zorg. Welke tips ga jij gebruiken voor jouw houten meubels? Weet je nog niet van welk merk je houten meubels wilt kopen? Lees dan eens onze blog over onze favoriete woonmerken.

Handtekening liefs Quinten

Deel deze blog met je vrienden: