Home / Tips / Hoe onderhoud je? / Kleding wassen: lees hier wasvoorschriften per materiaal

Kleding wassen: lees hier wasvoorschriften per materiaal

Je moet natuurlijk met regelmaat je kleding wassen. Aangezien er zóveel leuke kleding online te vinden is heb je waarschijnlijk kleding van veel verschillende materialen in de kast hangen. Waarschijnlijk heb je vast wel kleren van bijvoorbeeld katoen, polyester, wol en kant. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen onderhoud en wasbeurt nodig. Lees daarom in dit blog alles over hoe jij het beste jouw kledingstukken van verschillende materialen kunt wassen!

kleding wassen

Polyester wassen

Polyester is een synthetische stof. Kleding van polyester kenmerkt zich door een lichte, gladde en zachte stof. Het voordeel van dit materiaal is dat het bijna niet kreukt. Een nadeel is dat je vaak statische haren krijgt door deze stof. Je kunt polyester kleding het beste wassen op maximaal 40 graden in de wasmachine. Wanneer je je kledingstuk hierna uit de was haalt zal het al bijna droog aanvoelen. Je hoeft kleding van dit materiaal daarom ook niet in de droger te doen. Het is niet te adviseren om polyester kleding te strijken, maar dit is veelal ook niet nodig aangezien dit materiaal amper kreukt.

kleding wassen icoon mag in wasmachinekleding wassen icoon 40 gradenkleding wassen icoon niet strijkenkleding wassen icoon, mag niet in de drogerkleding wassen, mag in droger op lage stand

Viscose wassen

Viscose, ook wel rayon genoemd, is een materiaal dat makkelijk vocht opneemt en er luxe uitziet. Het wordt o.a. samengesteld uit natuurlijke houtvezels. Was viscose op ongeveer 30 à 40 graden met een langzame centrifuge. Aangezien viscose kleding veel vocht opneemt kan het namelijk na de wasbeurt nogal vervormd en gekreukt zijn. Het is nogal een kwetsbaar materiaal dus trek het kledingstuk daarom altijd eventjes voorzichtig terug in vorm wanneer het uit de was komt en hangt het op een wasrek. Stop deze kleding ook niet in de droger, hierdoor kan het namelijk krimpen en beschadigen. Tip: was geen andere materialen bij viscose kleding, bijvoorbeeld de ruwe stof van een spijkerbroek kan je viscose kleding nogal beschadigen.

kleding wassen icoon mag in wasmachinekleding wassen icoon 40 gradenkleding wassen icoon, mag niet in de droger

Zijde wassen

Zijde is een luxe stof die niet zomaar gewassen kan worden in de wasmachine. Daarom is het van belang dat je een kledingstuk van zijde wast door middel van een handwas. Wanneer je zijde toch in de wasmachine zult wassen verliest het haar mooie gladheid en kwaliteit. Was de zijde kleding met lauwwarm water en milde zeep en spoel af met koud water. Tip: laat het nooit weken in het water! Wikkel je kledingstuk in een handdoek om het water eruit te halen, dus wring nooit het water uit de stof. Dit kan de stof beschadigen. Laat je zijde kledingstuk ook nooit drogen in de zon, dit kan namelijk de stof verkleuren.

kleding wassen icoon, mag niet in de wasmachinekleding wassen icoon, handwaskleding wassen icoon, mag niet in de droger

Linnen wassen

Linnen neemt veel vocht op en het is een stof die snel kreukt. Was linnen op ongeveer 40 graden, want als je het op een te hoge temperatuur wast zal je kledingstuk krimpen. Tip: was je linnen kledingstuk de eerste paar keren apart, want het kan namelijk kleur doen afgeven aan de rest van de inhoud van je wastrommel. Wanneer je het wilt drogen, probeer je linnen kledingstuk dan niet in de droger te stoppen. Linnen is ook een kwetsbaar materiaal en de droger zal de stof en vezels beschadigen. Rek het altijd voorzichtig een beetje uit en hang het op het wasrek. Wit linnen kun je in het zonlicht hangen, maar hang gekleurd linnen liever in de schaduw. Het licht kan namelijk de kleur doen vervagen. Wanneer je extra voorzichtig wil zijn, was dan je linnen was met de een handwas.

kleding wassen icoon mag in wasmachinekleding wassen icoon 40 gradenkleding wassen icoon, handwaskleding wassen icoon, mag niet in de droger

Katoen wassen

Waarschijnlijk is de meeste kleding die in jouw kledingkast ligt gemaakt van katoen. Dit is dan ook het gemakkelijkste materiaal om te wassen. Dat komt goed uit dus! Een nadeel van katoen is dat het wel snel kreukt, hang je kleding daarom meteen op wanneer het programma van de wasmachine afgelopen is. Was katoen op maximaal 40 graden. Tip: stop je kleding binnenstebuiten in de wasmachine of droger, zo voorkom je dat patroontjes en kleuren vervagen. Je leest het goed, katoenen kleding kan namelijk in de was. Let op dat je de temperatuur van de droger niet te hoog hebt staan. Dan kan namelijk de stof en kleur beschadigen.

kleding wassen icoon mag in wasmachinekleding wassen icoon 40 gradenkleding wassen, mag in droger op lage stand

Denim wassen

Was je spijkerbroek of spijkerjas nooit op een te hoge temperatuur. Door een te hoge temperatuur kan het denim kledingstuk krimpen of verkleuren. Tip: als je je denim kledingstuk binnenstebuiten in de wasmachine gooit is de kans minder groot dat de kleuren vervagen. Doe denim nooit in de droger, wil je dat hij zijn oorspronkelijke kleur en maat behoudt. Wil je bijvoorbeeld na een harde regenbui toch je denim spijkerbroek in de droger doen? Zet hem dan op een lage stand. Je kunt denim ook wassen door middel van een handwas. Als je dit doet is de kans sowieso kleiner dat het krimpt of verkleurd dan wanneer je het wast in de wasmachine.

kleding wassen icoon mag in wasmachinekleding wassen icoon 40 gradenkleding wassen icoon, handwaskleding wassen icoon, mag niet in de drogerkleding wassen, mag in droger op lage stand

Wol wassen

Wol is een kwetsbaar materiaal. Daarom moet je dus voorzichtig je wollen kleding wassen. Het is daarom aan te raden om je wollen kleding met een handwas te wassen in een emmer met zeep. Laat het na het reinigen eventjes 10 minuten weken in het de emmer. Spoel het kledingstuk vervolgens weer af met ‘schoon’ water zodat het wasmiddel uit je wollen kleding verwijderd wordt. Je kunt sommige wollen kleding ook met een wolprogramma mee laten draaien in de wasmachine. Bekijk dit altijd eerst eventjes op het labeltje van het kledingstuk. Stop je wollen kleding nooit in de droger maar laat het drogen op een tafel. Hang het nooit op aan een hanger, want dan kan de pasvorm uit het kledingstuk raken.

kleding wassen, wolprogrammakleding wassen icoon, handwaskleding wassen icoon, mag niet in de droger

Leer wassen

Leer kan een moeilijk materiaal zijn om te wassen aangezien het kan scheuren bij hitte en zon. Was daarom altijd je leren kledingstuk op een koud, kort programma. Breng na het wassen je leren kledingstuk weer terug in vorm. Je kunt er voor kiezen om na het wassen je het in te vetten met leervet. Hierdoor krijgt het leer zijn vorm weer terug en dit beschermt het voor toekomstige viezigheden. Je kunt het ook wassen door middel van een handwas. Meestal werkt dit wel voor vlekjes en plekjes. Maar voor nare geurtjes zul je het vaak toch uit moeten wassen.

kleding wassen icoon mag in wasmachinekleding wassen icoon, handwaskleding wassen icoon, mag niet in de droger

Kant wassen

Kant is een kwetsbare stof aangezien het gevoelig is voor haakjes van bijvoorbeeld bh’s. Stop daarom je kanten kleding in een waszakje of was het apart in de wasmachine. Als je extra voorzichtig wilt zijn kun je je kanten kleding ook wassen door middel van een handwas.

kleding wassen icoon mag in wasmachinekleding wassen icoon 40 gradenkleding wassen icoon, handwaskleding wassen icoon, mag niet in de droger

 

Lees altijd eerst eventjes het labeltje op je kledingstuk voordat je hem in de wasmachine/handwas gooit!

 

Deel deze blog met je vrienden: