Home / Tips / Hoe onderhoud je? / Hoe onderhoud je: je matras?

Hoe onderhoud je: je matras?

Je matras reinigen, hoe doe je dat? Een matras is immers een groot, kolossaal voorwerp wat zich meestal op de bovenverdieping van je huis bevindt. Hierdoor krijg je hem niet zomaar in je eentje de trap af getild. Laat staan hoe je de vlekken uit het matras krijgt. Denk bijvoorbeeld aan urine-of bloedvlekken maar ook aan huisstofmijt. Huisstofmijten zijn beestjes die je met het blote oog niet kunt zien. Gemiddeld bevat een matras tot wel twee miljoen huisstofmijten. Huisstofmijt bevindt zich overal in je huis maar de lievelingsplek van dit beestje is toch wel het broeierige, donkere matras in de slaapkamer. Dit betekent niet dat je per direct een vies bed hebt, want in de meeste matrassen zijn ze wel te vinden. Dit is bijna niet te voorkomen. Een wat erger geval zijn bedwantsen op je matras. Dit zijn bloedzuigende insecten die zich het liefst in en rondom jouw bed bevinden. Maar hoe kun je bedwantsen bestrijden? Je leest het allemaal in deze blog die de beste tips bevat voor het reinigen en onderhouden van jouw matras.

matras reinigen

Huisstofmijt

 

 • Maak je bed niet meteen op wanneer je erin geslapen hebt. Hierdoor wordt jouw beddengoed een bron van bacteriën. Laat het daarom elke dag luchten. Dit doe je door het eerst eventjes goed uit te kloppen. Vouw het dekbed dubbel en leg het op het voeteneind. Hierdoor kan de onderkant van het beddengoed even goed luchten en tevens je hoeslaken die ook nauw in contact staat met het lichaam kan zo eventjes ademen. Wanneer je matras kan luchten zullen er veel mijten worden bestrijdt. Tip: zorg er ook voor dat je je gordijnen ook opendoet. Ook al is het in de zomer juist verleidelijk om ze dicht te laten voor zonwering. Huisstofmijten kunnen namelijk niet tegen licht en zullen zich niet verdubbelen wanneer je je gordijn overdag open doet.
 • Was je beddengoed ongeveer één keer in de week op minimaal 60 graden (90 mag ook). Je molton kun je één keer in de twee weken wassen. Bij een hogere wastemperatuur worden er namelijk meer bacteriën gedood dan bij een lagere wastemperatuur. Wanneer je er ècht geen zin in hebt om je matras te reinigen kun je het ook wel iets minder vaak doen dan één keer in de week. Zorg er wel voor dat je hem minimaal één keer in de zes weken wast (dit is echt het maximum). Het duurt namelijk ongeveer zes weken voor een eitje een volwassen mijt is geworden. Wanneer je nog meer mijten wilt bestrijden kun je je beddengoed strijken.
 • Wanneer je meubels gaat kopen voor de slaapkamer kun je het beste kiezen voor zoveel mogelijk meubels met een afgesloten deurtje. Wanneer je namelijk een kledingkast of nachtkastje koopt zonder deurtje. Hoe meer de lucht in aanraking komt met textiel, hoe meer kans dat er zich huisstofmijten in ophopen.
 • Vergeet niet te stofzuigen onder en rondom het bed! Vaak bevindt zich hier veel stof wanneer je dit al een tijdje vergeten bent. Je kunt je matras ook met regelmaat stofzuigen, maar hierdoor zullen de mijten niet allemaal verdwijnen. Houd dit dus in de gaten. Tip: maak altijd eerst het opzetstuk van de stofzuiger schoon voordat je je matras hiermee schoonmaakt.

matras reinigerUrinevlekken

 • Bij het verwijderen van kleine urinevlekjes in je matras kun je het reinigen door middel van baking soda of zout op te lossen in warm water. Verdeel dit over je matras en laat het een paar uur intrekken. Het poeder heeft namelijk de tijd nodig om vieze geuren en vlekken op te nemen. Hoe langer het poeder op het matras ligt hoe meer geuren en vuiltjes verdwijnen. Tip: om dit gelijkmatig te kunnen verdelen kun je gebruik maken van een vergiet of zeef. Hierdoor kun je het gelijkmatig verspreiden over heel het matras. Zuig hierna met de stofzuiger de restjes op.
 • Strooi talkpoeder op de vlek en wrijf het in je matras. Laat vervolgens het matras goed drogen in de zon. Wanneer het goed opgedroogd is kun je met een stofzuiger de poederrestjes opzuigen.
 • Gebruik niet te veel water bij het reinigen van een urinevlek die al is opgedroogd. Vocht verspreidt dan namelijk de vlek. Wanneer de vlek nog redelijk nat is kun je met behulp van water wel de vlek verdunnen. Met behulp van azijn kun je er tevens voor zorgen dat er meer bacteriën gedood worden.
 • Laat na het schoonmaken je matras altijd nog eventjes luchten. Aangezien je hoogstwaarschijnlijk hebt gewerkt met vloeibare middelen is het belangrijk dat deze goed op kunnen drogen. Wanneer er namelijk vocht in je matras blijft zitten, is de kans groot dat dit schimmel veroorzaakt.

Bloedvlekken

 • Bloedvlekken moet je altijd zo snel mogelijk verwijderen. Om ze te kunnen verwijderen uit je matras kun je het beste de vlek deppen met een natte doek. Let op: ga nooit wrijven! Dan maak je de vlek alleen maar erger.
 • Strooi vervolgens zout op de vlek en laat het zout al het vocht opnemen. Vervolgens kun je met een stofzuiger het zout opzuigen.
 • Is de vlek nog steeds niet weg? Giet wat melk over de vlek. Melk is een vettig product en hierdoor zou het het bloed kunnen verwijderen uit je matras. Wanneer de vlek al langdurig op je matras zit, wordt het moeilijker deze te verwijderen.
 • Laat het matras altijd goed luchten na het reinigen door middel van vloeibare middelen. Dit voorkomt schimmelvorming.

Bedwants

 • Was je beddengoed in een gesloten zak op een hoge temperatuur gedurende minimaal 1.5 uur. Dit zal de bedwantsen doden die op je beddengoed zitten. Het is ook verstandig om je kleding te wassen op een hoge temperatuur. Aangezien de kans heel groot is dat ze inmiddels ook hier op zitten. Niet alle kleding kan gewassen worden op een hoge temperatuur. Stop ze dan in een afgesloten zak in de vriezer. Dit overleven de bedwantsen ook niet.
 • Het is altijd verstandig om een professionele bestrijdingsservice te bellen, aangezien de bedwants zich snel verspreidt en al eitjes legt die je niet kunt zien. Deze zullen later uitkomen en dan zit je weer met hetzelfde probleem.

Succes met het reinigen van jouw matras!

 

Deel deze blog met je vrienden: