Home / Tips / Hoe onderhoud je? / Hoe onderhoud je: je schoenen

Hoe onderhoud je: je schoenen

Hoe onderhoud je? Tips

Schoenen draag je dagelijks en overal naar toe. Ze krijgen dan ook veel te voortduren. Van een natte vloer tot aan een grasveld, én van een tapijt tot aan een drukke winkelstraat. Ja, jouw schoenen komen echt overal! Op deze plekken lopen je schoenen verschillende vuile stoffen tegen het lijf. Het is dan ook belangrijk dat jouw schoenen goed onderhouden worden en je ze regelmatig schoonmaakt. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat alle materialen een andere onderhoudsbeurt nodig hebben. Maar welke type materiaal behandel je op welke manier? Je leest het in deze blog.

Glad leer

Leren schoenen
Glad leer is een natuurlijke materiaal, die glad én niet vet aanvoelt. Dit komt doordat het gemaakt is van de buitenkant van een dierenhuid. Voornamelijk nette veterschoenen, maar ook verschillende laarzen zijn van dit materiaal gemaakt. Maar hoe onderhoud je het materiaal?
Wij hebben hier een aantal tips:
Spuit je schoenen altijd in voordat je ze gaat gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat het leer soepel blijft én dus niet gaat verschrompelen. Daarnaast is het ook meteen beschermd tegen invloeden van buitenaf.
Raar, maar waar : een bananenschil kan ervoor zorgen dat jouw leren schoenen er weer als nieuw uitzien! Gebruik de binnenkant van de schil om je laarsjes of schoenen schoon te vegen.
Breng schoenenpoets aan met een tandenborstel of schoenenpoetsborstel. Deze schoenenpoets zorgt ervoor dat het leer weer soepel wordt. Zorg er wél altijd voor dat je de juiste kleur kiest en het even laat inwerken. Vergeet niet om de schoenenpoets na het intrekken weg te vegen met een wollen doek, zodat er nergens restjes schoenenpoets achterblijven.


Textiel

Textiele schoenen
Veel mensen stoppen textiele schoenen, zoals All stars of andere sneakers in de wasmachine. Echter is dit heel slecht voor de stof. Wanneer textiel warm wordt gaat het namelijk krimpen. Dit gebeurt dus ook als je ze in de wasmachine stopt. Maar hoe maak je deze soort schoenen dan wel schoon?
Wij hebben een paar tips:
Laat de schoenen voor ongeveer één uur weken in een sopje met zeep. Daarna kun je er kranten in stoppen en rustig laten drogen in een niet te warme omgeving. Zet de schoenen dus nooit in de zon of op de verwarming.
Je kunt de schoenen met een doekje (die uit een sopje met zeep komt) schoon vegen. Let er dan alleen wel op dat je de ene plek niet vaker schoonmaakt dan een andere plek. Hierdoor kan er namelijk kleurverschil ontstaan, én dit wil je natuurlijk niet hebben.
Er bestaat speciale mousse voor textielschoenen. Deze mousse verzorgt de stof en maakt hem vlekvrij. Zijn je schoenen heel vies? Dan kun beter gaan voor het laten weken in het sopje. 


Suède

Suède schoenen
Suède is misschien wel een van de meest gevoelige stoffen. Deze stof is namelijk extra gevoelig voor vuil en water. Het is dan ook belangrijk om deze stof goed te onderhouden.
Wij hebben een paar tips, zodat jouw suède schoenen mooi blijven:
Spuit je suède schoenen altijd in voordat je ze gaat gebruiken. Daarnaast kan het ook zeker geen kwaad om dit iedere twee maanden te herhalen. Ook als je de schoenen al in gebruik hebt. Gebruik hiervoor altijd een speciale suède schoenspray.
Gebruik regelmatig een speciale suèdeborstel om je schoenen schoon te borstelen. Deze borstel verwijdert al het vuil van de schoenen, waardoor ze in combinatie met de spray langer meegaan.
 Laat suède schoenen zo min mogelijk in contact komen met water. Je schoenen met water schoonmaken moet je dan ook nooit doen. Gebruik altijd de suèdeborstel en waar nodig kun je ook een speciale suède schoenenpoets gebruiken. Maar let op: gebruik alleen een schoenenpoets speciaal voor suède.


Veters

Veters
In veel schoenen zitten ze: veters. Regelmatig hangen ze los, waardoor ze snel vies worden. Maar wat veel mensen niet weten is dat veters op een aparte manier onderhouden moeten worden. Je kunt ze dus niet op dezelfde manier onderhouden als je schoenen.
Lees hier een aantal tips om je veters te onderhouden:
Wanneer je veters niet super vies zijn, kun je ze gemakkelijk schoon krijgen. Maak een tandenborstel of een andere kleine borstel nat in een sopje met zeep. Haal je veters uit je schoenen en borstel ze daarna schoon.
Zijn je veters heel vies? Haal ze dan uit je schoenen en laat ze een aantal uur weken in een sopje met zeep. Daarna kun je ze schoon borstelen met een tandenborstel of andere kleine borstel.
 Om ervoor te zorgen dat je veters langer meegaan is het belangrijk dat ze niet té vaak nat worden en daarna opdrogen in de zon of op een verwarming. Hierdoor worden de veters namelijk hard en zullen ze sneller afbreken. Ook het plastic uiteinden (nestels) van de veter zullen dan sneller afbrokkelen. Zonder deze nestels krijg je de veter niet meer gemakkelijk in je schoen en gaat de veter sneller rafelen, én dat wil je natuurlijk niet hebben! 


 

Witte schoenen hebben weer een eigen specifieke onderhoudsmanier. Hier hebben wij dan ook een speciale blog voor geschreven, je leest deze blog hier.

Gebruik onze tips en heb langer plezier van jouw schoenen!

Deel deze blog met je vrienden: