Home / Tips / Hoe onderhoud je? / Hoe onderhoud je: je schoenen

Hoe onderhoud je: je schoenen

Hoe onderhoud je? Tips

Schoenen draag je dagelijks en overal naar toe. Ze krijgen dan ook veel te verduren. Van een natte vloer tot aan een grasveld, én van een tapijt tot aan een drukke winkelstraat. Ja, jouw schoenen komen echt overal! Op deze plekken lopen je schoenen verschillende vuile stoffen tegen het lijf. Je schoenen goed schoonmaken is erg van belang, zorg er dus voor dat je regelmatig onderhoud pleegt. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat alle materialen een andere onderhoudsbeurt nodig hebben. Maar welke type materiaal behandel je op welke manier? Je leest het in deze blog.

Glad leren schoenen schoonmaken

Glad leer is een natuurlijke materiaal, die glad én niet vet aanvoelt. Dit komt doordat het gemaakt is van de buitenkant van een dierenhuid. Voornamelijk nette veterschoenen, maar ook verschillende laarzen zijn van dit materiaal gemaakt. Maar hoe onderhoud je het materiaal?
Wij hebben hier een aantal tips:

Leren schoenen
Spuit je schoenen altijd in voordat je ze gaat gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat het leer soepel blijft én dus niet gaat verschrompelen. Daarnaast is het ook meteen beschermd tegen invloeden van buitenaf.

•Raar, maar waar : een bananenschil kan ervoor zorgen dat jouw leren schoenen er weer als nieuw uitzien! Gebruik de binnenkant van de schil om je laarsjes of schoenen schoon te vegen. Daarnaast kan je met baking soda je leren schoenen weer opnieuw tot leven brengen!

•Breng schoenenpoets aan met een tandenborstel of zachte schoenenpoetsborstel. Deze schoenenpoets zorgt ervoor dat het leer weer soepel wordt. Zorg er wél altijd voor dat je de juiste kleur kiest en het even laat inwerken. Vergeet niet om de schoenenpoets na het intrekken weg te vegen met een wollen doek, zodat er nergens restjes schoenenpoets achterblijven.


Schoenen van textiel wassen

Veel mensen stoppen textiele schoenen, zoals All stars of andere sneakers in de wasmachine. Echter is dit heel slecht voor de stof. Wanneer textiel warm wordt gaat het namelijk krimpen. Dit gebeurt dus ook als je ze in de wasmachine stopt. Maar hoe kun je deze soort schoenen dan wel schoonmaken?
Wij hebben een paar tips:

Textiele schoenen
•Laat de schoenen voor ongeveer één uur weken in een sopje met zeep. Daarna kun je er kranten in stoppen en rustig laten drogen in een niet te warme omgeving. Zet de schoenen dus nooit in de zon of op de verwarming.

•Je kunt de schoenen met een vochtig doekje (die uit een sopje met zeep komt) schoon vegen. Let er dan alleen wel op dat je de ene plek niet vaker schoonmaakt dan een andere plek. Hierdoor kan er namelijk kleurverschil ontstaan, én dit wil je natuurlijk niet hebben.

•Er bestaat speciale mousse voor textielschoenen. Deze mousse verzorgt de stof en hiermee verwijder je vlekken. Heb je echt vieze schoenen? Dan kun beter gaan voor het laten weken in het sopje.


Hoe krijg je suède schoenen weer schoon?

Suède is misschien wel een van de meest gevoelige stoffen. Deze stof is namelijk extra gevoelig voor vuil en water. Het is dan ook belangrijk om deze stof goed te onderhouden.
Wij hebben een paar tips, zodat jouw suède schoenen mooi blijven:

Suède schoenen
•Spuit je suède schoenen altijd in voordat je ze gaat gebruiken. Daarnaast kan het ook zeker geen kwaad om dit iedere twee maanden te herhalen. Ook als je de schoenen al in gebruik hebt. Gebruik hiervoor altijd een speciale suède schoenspray.

•Gebruik regelmatig een speciale suèdeborstel om je schoenen schoon te borstelen. Deze borstel verwijdert al het vuil van de schoenen, waardoor ze in combinatie met de spray langer meegaan.

•Laat suède schoenen zo min mogelijk in contact komen met water. Je schoenen met water schoonmaken moet je dan ook nooit doen. Gebruik altijd de suèdeborstel en waar nodig kun je ook een speciale suède schoenenpoets gebruiken. Maar let op: gebruik alleen een schoenenpoets speciaal voor suède.


Stoffen schoenen reinigen

Schoenen van stof worden snel vies en hierop zie je ook snel vlekken. Bij stoffen schoenen wordt het sterk afgeraden om ze in de wasmachine te stoppen. Dit kan namelijk het lijm doen loslaten waardoor de schoenen uit elkaar vallen.
Hieronder zijn een aantal tips, zodat jouw stoffen schoenen schoon en mooi blijven:

Stoffen schoenen
•Maak stoffen schoenen altijd met de hand schoon. Wrijf eerst het droge vuil van de schoen af met en doekje. Vervolgens kun je verschillende schoonmaakmiddeltjes gebruiken om de vlekken eruit te krijgen, zoals zeep, afwasmiddel of bleekmiddel.

•Een ingetrokken vlek kun je makkelijk verwijderen met een tandenborstel en afwasmiddel. Smeer een beetje afwasmiddel op de vlek en schrob met een natte tandenborstel de vlek weg. Je kunt vervolgens met een doek het oppervlak droogdeppen.

•Stoffen schoenen kun je het beste in de buitenlucht laten drogen. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is, hierdoor kan de lijm en het rubber smelten en kan de schoen zijn vorm verliezen.


Veters van je sneakers schoonmaken: tips

In veel schoenen zitten ze: veters. Regelmatig hangen ze los, waardoor hierin ook vlekken en vuil kan komen. Maar wat veel mensen niet weten is dat veters op een aparte manier onderhouden moeten worden. Je kunt ze dus niet op dezelfde manier onderhouden als je schoenen.
Lees hier een aantal tips om je veters te onderhouden:

Veters
•Wanneer je veters niet super vies zijn, kun je ze gemakkelijk schoon krijgen. Maak een tandenborstel of een andere kleine borstel nat in een sopje met zeep. Haal je veters uit je schoenen en borstel ze daarna schoon.

•Zijn je veters heel vies? Haal ze dan uit je schoenen en laat ze een aantal uur weken in een sopje met groene zeep. Daarna kun je ze schoon borstelen met een tandenborstel of andere kleine borstel.

•Om ervoor te zorgen dat je veters langer meegaan is het belangrijk dat ze niet té vaak nat worden en daarna opdrogen in de zon of op een verwarming. Hierdoor worden de veters namelijk hard en zullen ze sneller afbreken. Ook het plastic uiteinden (nestels) van de veter zullen dan sneller afbrokkelen. Zonder deze nestels krijg je de veter niet meer gemakkelijk in je schoen en gaat de veter sneller rafelen, én dat wil je natuurlijk niet hebben!


Do’s en don’ts bij het onderhouden van je schoenen

Je weet nu hoe je verschillende soorten schoenen kunt schoonmaken. Toch zijn er daarnaast nog een aantal belangrijke dingen om te weten. Wat moet je zeker niet doen en wat kun je beter wel doen qua onderhoud? Hieronder lees je een aantal tips over het schoonmaken van je schoenen!

Sneakers

Schoenen in de wasmachine

Sommige schoenen kunnen wel in de wasmachine, maar wees hier zeer voorzichtig mee. Vaak gaat dit alsnog ten koste van de pasvorm en de kwaliteit. Daarom wordt het gebruik van de wasmachine vooralsnog vaak afgeraden. Sommige stoffen mogen echter totaal niet in de wasmachine, zoals kunstleer en textiel.

Welk schoonmaakmiddel gebruik je bij schoenen?

Per stof kan het schoonmaakmiddel uiteraard verschillen. Zo zijn er verschillende middeltjes voor specifieke stoffen. Je kunt allerlei huis, tuin en keukenmiddeltjes gebruiken zoals baking soda, afwasmiddel of een groene zeep. Na het gebruiken van baking soda of groene zeep moet je de schoen met en vochtig doekje schoonvegen.

Tip: Met elk schoonmaakmiddel is het belangrijk om het eerst op een klein stukje van de schoen uit te testen voordat je verder gaat.

Hoe krijg je je vieze witte schoenen weer schoon wit?

Witte schoenen zijn erg mooi maar worden natuurlijk ook erg snel vies. Deze schoenen hebben dan ook weer een eigen specifieke onderhoudsmanier. Denk aan bijvoorbeeld verdunde bleek of tandpasta. Hier hebben wij ook een speciale blog voor geschreven. Wil jij graag weten hoe je je schoenen weer wit kunt krijgen? Lees dan onze blog over het schoonmaken van je witte schoenen.

Voor elke stof weet je nu hoe je schoenen kunt onderhouden en schoonmaken. Gebruik onze tips en heb langer plezier van jouw schoenen!

Handtekening liefs Quinten

Deel deze blog met je vrienden: