Home / Tips / Hoe onderhoud je? / Hoe onderhoud je: je bank?

Hoe onderhoud je: je bank?

bankAls je lang van je bankstel wilt genieten is het belangrijk dat je deze om de zoveel tijd reinigt. Vuil is niet altijd zichtbaar op de bank, het kan namelijk ook in de plooien van het materiaal zitten. Bij het aanschaffen heb jij gekozen voor een bank die bij jou past (lees hier welke bank bij jou past). In dit blog hebben we verschillende soorten banken uitgelicht met ieder een eigen kleur, stijl en materiaal. Iedere bank heeft namelijk andere eigenschappen en kenmerken. Hierdoor lijkt het misschien een lastig klusje om je bank te reinigen. Een leren bank vereist namelijk een andere behandeling dan een stoffen bank. Welke producten kun je het beste gebruiken wanneer je weer eens knoeit op je favoriete zitplekje? Het hangt namelijk ook af wat voor vlek er in je bank zit. Je leest hier alle tips voor het reinigen van jouw bank!

Tips vooraf

Allereerst is het belangrijk dat je weet uit wat voor materiaal jouw bank bestaat. Wanneer je dit weet kun je beginnen met stofzuigen. Voordat je namelijk begint met het gebruiken van vloeibare producten moet je ervoor zorgen dat je bank volledig kruimelvrij is. Haal alle kussens uit de bank, als het kan, en zuig goed in alle hoeken en gaten. Hierna kun je gaan beginnen met het gebruiken van vloeibare middelen. Let op: oefen altijd eerst op een heel klein (onzichtbaar) gedeelte van de bank. Als het product toch verkeerd uitpakt, heb je in ieder geval niet meteen je hele bank verpest.

Stomen

Met een stoomreiniger met opzetstuk kun jij jouw bank reinigen op een krachtige manier. Met een stoomreiniger je bank reinigen is een zware klus maar je verwijdert tot wel 99% van alle bacteriën en stofmijten die zich bevinden in jouw bank. Dit is dus een afweging die je vooraf moet maken. Na het reinigen kun je minimaal één dag niet op je bank zitten, aangezien deze nog nat is. De duur hiervan hangt af van de hoeveelheid water die de stoomreiniger gebruikt heeft. Wanneer je er dus voor kiest om je bank te gaan stomen, zorg er dan voor dat je dit goed inplant. Echter, wanneer je een stoffen bank hebt moet je voorzichtig zijn met een stoomreiniger. Dit apparaat verwarmt namelijk water tot wel 100 graden. Wanneer jij hiermee je stoffen bank wilt reinigen kan ik je niet garanderen dat de stof niet beschadigd raakt of dat er vlekken in komen.

Bovendien, wanneer je geen stoomreiniger hebt of je wil een iets minder intensieve methode gebruiken, kies dan ook voor een ander product.

Shampoo

Shampoo wordt gebruikt om hardnekkige en simpele vlekken uit een velours of suedeachtige stof te krijgen. Ook bij andere stoffen banken werkt shampoo prima om vlekken weg te werken. Dit is dus een goed alternatief wanneer je geen stoomreiniger wilt of kunt gebruiken. Je smeert wat shampoo op de vlek en je wrijft het in met een vochtige doek. Hierna laat je het even intrekken. Wanneer de shampoo goed is ingetrokken kun je het verwijderen met een droge doek. Als het goed is is de vlek hierna verdwenen. Deze methode is dus vooral geschikt om vlekjes te reinigen op de bank en niet om heel de bank te reinigen.

Soda

Om wel heel je bank te kunnen reinigen kun je bijvoorbeeld soda gebruiken. Vul een emmer met water en giet er een paar scheppen soda bij. Vervolgens kun je een spons nat maken in het water en de bank hiermee reinigen. Tip: gebruik een nieuwe spons en geen gebruikte, je wil niet alsnog vieze vlekken op je bank. Wring de spons wel goed uit want je moet je bank niet te nat maken. Hierna kun je de bank weer droog maken met een doek. Deze manier van schoonmaken geeft je bank een opfrisbeurt maar het is niet bedoeld voor het verwijderen van vlekken.

Schoonmaakazijn

Door middel van schoonmaakazijn kun je grauwe kleuren en vieze geuren verwijderen uit je bankstel. Vul een plantenspuit voor de helft met water en voor de helft met schoonmaakazijn enbank reinigen spray het op de bank. Laat het eventjes een nachtje intrekken of dep het droog met een doek. Wanneer je hevige geurtjes zoals rook uit je bank wilt krijgen moet je deze behandeling waarschijnlijk een paar keer herhalen.

Afwasmiddel

Wanneer je lekker chips aan het eten bent op de bank wil er wel eens een chipje op je bankstel vallen. Hierdoor ontstaat er een vetvlek op je bankstel. Om dit te verwijderen kun je gebruik maken van afwasmiddel. Druppel dit een beetje op de vlek en laat het even intrekken. Vervolgens verwijder je het afwasmiddel zoveel mogelijk met een schone doek en dep met een spons de vlek weg. Je kunt de bank wederom weer afdeppen met een doek.

Melk

Een pennenstreep of inktvlek kan verwijderd worden door middel van (koffie)melk. Maak een doek vochtig door middel van melk en dep hiermee over de pennenvlek. Dep vervolgens de bank weer af met een doek.

 

Succes met het reinigen van jouw bank!

 

 

Deel deze blog met je vrienden: