Home / Tips / Hoe onderhoud je? / Hoe onderhoud je: je tapijt?

Hoe onderhoud je: je tapijt?

Een tapijt kan een mooie finishing touch geven aan jouw kamer. Je moet wel met regelmaat je tapijt reinigen. Vooral bij kindervloerkleden kun je je wel voorstellen dat er zo af en toe vlekken op komen. Dit doe je niet alleen door zo af en toe te stofzuigen. Wanneer je hem niet vaak genoeg schoonmaakt, kan hij gaan verslijten of er lelijk uit komen te zien. Je kunt je tapijt natuurlijk naar een professionele tapijtreiniging service brengen maar het is natuurlijk makkelijker als je hem zelf kunt reinigen. Dit scheelt je veel geld en tijd aangezien een tapijt verslepen ook nog al wat gedoe met zich mee kan brengen.tapijt reinigen

Tips vooraf

Het is belangrijk om je vooraf bewust te zijn van welk materiaal jouw tapijt is gemaakt. Je hebt bijvoorbeeld wollen tapijten maar ook hoogpollige en laagpollige tapijten. Hoogpollig tapijt is een stuk dikker geweven dan laagpollig tapijt en heeft dus ook een andere behandeling nodig. Verder moet je als er een vlek op je tapijt terecht komt, nooit direct met een doek hard gaan lopen wrijven. Hierdoor verspreidt de vlek zich en trekt deze zich dieper in het tapijt.  Op deze manier zul jij je vlek er nooit meer uitkrijgen. Dit is een veel gemaakte fout. Wel is het belangrijk dat je de vlek direct behandeld anders droogt deze in. Tip: probeer altijd je product even uit op een onzichtbaar plekje op het tapijt, zodat het niet opvalt als je behandeling toch anders uitpakt dan je vooraf verwacht had.

Zout

Wanneer je hebt geknoeid met bijvoorbeeld rode wijn kun je ervoor kiezen om er zout op te strooien. Laat dit eventjes intrekken. Wanneer het zout rood begint te kleuren, geeft dit de indicatie dat het goed zijn werk doet en flink wat vocht opneemt. Vervolgens kun je met een natte doek op het zout deppen. Tip: werk altijd van buiten naar binnen, op deze manier kan de vlek niet nog groter worden. Ga dus niet zomaar een fles witte wijn over de rode vlek gooien, want het suiker in witte wijn kan ervoor zorgen dat je tapijt gaat plakken. Zit de wijnvlek er al een tijdje, besprenkel dan de vlek met wat azijn, laat het even intrekken en dep het weer droog met een doek. Bovendien zorgt zout er ook voor dat de kleuren van je tapijt opfrissen.

Bakpoeder

Met behulp van bakpoeder kun je ook vuil en vlekken uit je tapijt krijgen maar het heeft ook het voordeel dat het nare geurtjes doet laten verdwijnen. Strooi voordat je gaat stofzuigen bakpoeder over je tapijt en laat dit een paar uur intrekken. Wanneer je hierna grondig met een stofzuiger gaat zuigen zullen de vlekjes uit je tapijt verdwijnen! Al het vuil is namelijk in het bakpoeder getrokken. Wanneer de vlek nog niet meteen weg is kun je dit meerdere keren achter elkaar proberen. De kans is groot dat jouw tapijt weer als nieuw wordt door bakpoeder.

Shampoo

Tapijtreinigende mouse of shampoo is effectief in het behandelen van vlekken. Het reinigt makkelijk en grondig tapijt en stoffen meubelbekleding in huis. Lees voor gebruik goed de handleiding zodat je niet per ongeluk je vloerkleed verpest. Zoals ik al zei, probeer het altijd eventjes uit op een onzichtbaar plekje wat men nauwelijks ziet. Stel het mislukt, dan is je tapijt grotendeels nog mooi.

Scheerschuim

Wanneer je geen tapijtreinigende mousse of shampoo wilt gebruiken kun je ervoor kiezen om een goedkopere variant te kiezen: scheerschuim. Zorg er wel voor dat je scheerschuim geen menthol bevat. Bovendien mag het ook niet gekleurd zijn, hier zou je tapijt namelijk door kunnen verkleuren. Bespuit de vlek met je bus scheerschuim en laat dit even inwerken. Vervolgens kun je met een sponsje het scheerschuim in de vlek wrijven. Tenslotte kun je de vlek deppen met een natte doek.

Stoomreiniger

Een stoomreiniger kost wel wat geld, maar dan heb je ook wat. Je kunt het voor meerdere meubels gebruiken in je huis en het verwijderd grondig vuil en vlekjes. Men raadt aan om om de zes maanden je tapijt te reinigen met een stoomreiniger. Mocht je dieren hebben, dan ligt dit advies al iets hoger aangezien deze beestjes haren verliezen die makkelijk in je tapijt blijven hangen.

Citroensap

Citroensap kan er ook voor zorgen dat de vlekken verdwijnen. Tip: maak een mengsel van water, citroensap en wasmiddel voor hardnekkige vlekken. Maar let op dat je dit niet gebruikt om gekleurde vloerkleden te reinigen, want citroensap kan blekend werken. Gebruik dit middeltje dus alleen op witte tapijten.

Pindakaas

Wanneer er een kauwgom in je tapijt zit kun je deze besmeren met pindakaas. Laat dit een nachtje inwerken en dan lost de kauwgom zo op. Hierna kun je vlek met lauw water schoon maken. En wederom, droog het af met een schone doek.

 

Succes met het reinigen van jouw tapijt!

 

Deel deze blog met je vrienden: