Home / Tips / Hoe onderhoud je? / Hoe onderhoud je: je wasmachine?

Hoe onderhoud je: je wasmachine?

Een wasmachine zorgt ervoor dat al jouw kleren weer goed voor de dag komen. Logisch is dan ook dat een wasmachine zelf ook eens ooit schoongemaakt moet worden. Iedereen heeft wel eens last van een wasmachine die niet zo fris meer ruikt. Als je je wasmachine reinigt zullen jouw kleren weer helemaal schoon worden en zal je wasmachine ook langer meegaan. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw machine weer helemaal clean is! Lees hier alle tips hoe jij jouw wasmachine in een handomdraai schoonmaakt.

Rubber

Open de wasmachine en maak met een prop papier de rubberen rand van de wasmachine schoon. Hierdoor zul je veel stofjes, haren en huidschilfers doen laten verdwijnen die zich in de rubberen rand verschuilen. Dit heet vetluis. Dit ontstaat wanneer je regelmatig op lage temperaturen wast of teveel wasmiddel gebruikt. Tip: gebruik dus nooit teveel wasmiddel, dit is niet goed voor de wasmachine maar ook niet voor je kleding! Wanneer je teveel wasmiddel gebruikt kan namelijk niet alles opgelost worden. Hierdoor ontstaat juist vetluis! Bovendien is overdosering ook niet gunstig voor je portemonnee.

Wasmachine bakje

Haal het wasbakje uit je wasmachine (weet je niet hoe dit moet, kijk dan even in de handleiding). Je kunt hem schoonmaken onder de kraan met afwasmiddel of je kan hem even mee laten draaien in de afwasmachine. Vergeet niet om ook een doekje langs de plekken te halen waar het bakje normaal gesproken zich bevindt. Vaak bevinden zich hier ook veel bacteriën. Hierna kun je het bakje weer terugplaatsen.

Soda was

Vervolgens vul je ongeveer een half tot heel doseerkuipje met soda en gooi je dit in de wasmachine. Draai een was van 90 graden voor ongeveer één uur. Als je op een hogere temperatuur wast, vernietig je meer bacteriën. Dit is helaas wel wat slechter voor het milieu, dus dit is een afweging die je moet maken. Al het vuil en vet lost op door de combinatie van soda in en een hoge temperatuur. Let op: doe dit in een lege wasmachine!

Pluizenfilter

Aan de onderzijde van je wasmachine zit vaak een filter. Deze filter filtert onder andere pluisjes die in de wasmachine terecht zijn gekomen. Het is belangrijk dat je deze schoonmaakt wanneer de afvoer van het water niet meer goed werkt. Tip vooraf: leg een handdoek op de grond, want er kan water vrij komen bij het schoonmaken. Om te beginnen haal je stekker van je machine uit het stopcontact en maak je het klepje open. Als het goed is zie je nu twee klepjes, een wat grotere: het filterdeksel, en een wat kleinere: de afvoerbuis van de pomp. Houd een emmer onder de klepjes en maak het klepje van de afvoerbuis open. Laat het water uit de afvoerbuis in de emmer stromen en doe het klepje weer dicht. Hierna kun je het filterklepje open maken (let op: hier kan water bij vrij komen) en je kunt nu het filter reinigen. Het filterklepje kan soms een beetje weerstand bieden, dus dan zal je iets hardhandiger te werk moeten gaan. Kijk ook of er in de filterbuis nog vuil vast zit of in de ruimte waar het filter zich normaliter bevindt. Doe de klepjes hierna weer dicht en zet de wasmachine op de stand afpompen en kijk of hij het weer als van ouds doet.

Was eruit halen

Haal altijd zo snel mogelijk nadat je was gedraaid is, de schone was eruit. Wanneer je dampende was namelijk in de machine laat, kunnen zich snel bacteriën vormen aangezien bacteriën snel afkomen op vocht. Hierdoor krijgt je was en wasmachine een naar geurtje. Als je je was meteen ophangt of in de droger doet, is de kans op gekreukelde kleding ook kleiner. Zet ook altijd de deur van je wasmachine open na gebruik. Dit biedt de mogelijkheid om te ventileren.

 

Succes met het reinigen van je wasmachine!

wasmachine reinigen

 

Deel deze blog met je vrienden: