Home / Tips / Hoe onderhoud je? / Hoe onderhoud je: je oven?

Hoe onderhoud je: je oven?

De oven schoonmaken is een vervelend klusje. Het wordt daarom ook vaak uitgesteld. Toch is dit klusje vaak in een half uurtje al gepiept als je weet hoe je te werk moet gaan. Aangezien een oven waarschijnlijk een veel gebruikt apparaat is in je huis, is het belangrijk dat je deze ook met regelmaat schoonmaakt. Er willen namelijk wel eens kruimeltjes van bijvoorbeeld je pizza op de bodem vallen. Wanneer je dit niet op tijd schoonmaakt zullen deze kruimels aanbranden en hierdoor stinkt je huis iedere keer wanneer je de oven gebruikt. Bovendien zal er op den duur veel ongedierte op af komen. Daarom heb ik hier alle tips bij elkaar gezet, zodat jij je oven kunt reinigen op een snelle en efficiënte manier!

Tip voorafkruimels in oven reinigen

Voordat je te werk gaat met vloeibare middelen moet je ervoor zorgen dat je oven ontdaan is van loszittende kruimels. Dit doe je door er simpel eventjes door heen te zuigen met een stofzuiger of een kruimeldief. Tip: in de rubberen rand van de ovendeur zitten vaak ook veel kruimels, vergeet deze dus niet ook goed te stofzuigen.

Citroen

Een goedwerkend milieuvriendelijk product om diverse keukenapparatuur schoon te krijgen is een citroen. Leg een paar gesneden citroentjes in een ovenschaal en zet deze c.a. 10 minuutjes in een voorverwarmde oven. Het sap in de schijfjes citroen zal verdampen doordat de oven zo warm is. Hierdoor komt het vet dat in je oven aangekoekt is een beetje los te zitten. Hierdoor is het schoonmaken dadelijk een stuk makkelijker!

Vanillesuiker

In plaats van citroen kun je ook vanillesuiker op de bodem van de warme oven strooien. Laat dit vijf minuutjes liggen en hierna ruikt je oven weer lekker! Tevens kan je zout in combinatie met water gebruiken om je oven schoon te krijgen. Meng 250 gram zout met een halve liter water en smeer het op de vieze plekjes in je oven. Laat het even een kwartiertje rusten en intrekken en hierna kun je je oven makkelijk schoon krijgen met een nat doekje. Citroen en vanillesuiker zijn goedkope, natuurlijke producten waarmee je de oven kunt reinigen en desinfecteren.

oven reinigen

 

Baking soda

Een ander product dat je kunt gebruiken is baking soda. Je mengt wat baking soda met water in een emmer of kom. Vervolgens meng je het en smeer je het op de vieze plekken in je oven. Je laat dit een nachtje intrekken en de dag erna kun je je oven gemakkelijk schoonmaken met een natte doek.  Hierna spuit je met een plantenspuit wat azijn in de oven. Veeg het schoon en laat het even drogen. Je kunt ook alleen azijn gebruiken om je oven te reinigen. Kook een pan met water met azijn erin. Zet de pan na het koken in een oven van 100 graden. Hierdoor kan de pan met kokend water en azijn even stomen. Laat het ongeveer zo’n 15 minuten met rust en haal de pan vervolgens uit de oven. Je kunt nu de oven schoonmaken met een natte doek.

Groene zeep

Besprenkel een stuk groene zeep met wat water en dep vervolgens de vieze plekjes in de oven af met het stuk zeep. Groene zeep ontvet en het is daarom handig om de vettige plekjes in je oven te doen laten verdwijnen. Laat dit vervolgens intrekken en maak het de dag erna schoon met een natte doek.

 

Succes met het reinigen van je oven!

 

Deel deze blog met je vrienden: