Home / Tips / Wat draag je naar? / Wat draag je naar Oktoberfest?

Wat draag je naar Oktoberfest?

Ga jij dit jaar naar Oktoberfest? Dit bierfestijn in Duitsland is een van de grootste bierfestivals in de wereld. Het allereerste Oktoberfest werd gehouden in 1810 ter ere van Beierse kroonprins. Behalve dat er natuurlijk veel pullen bier gedronken worden, zijn er ook veel verschillende soorten culturen en dus ook verschillende soorten eten. Zo ken je ze waarschijnlijk wel: de Würstel mit Pommes, Pretzels en nog veel meer. Naast dit is het ook belangrijk dat je outfit aangepast wordt naar een tradiotionele Duitse stijl. Oktoberfest kleding nemen de Duitsers heel serieus dus je kan zeker niet achter blijven! Zo heb je tirolerkleding voor dames en voor heren. Lees in dit blog alles over hoe jij helemaal in stijl naar het Oktoberfest kunt gaan!

Dirndl jurk

tirolerjurkje

Dirndl betekent letterlijk dienstmeisje. Dit tiroler pakje lijkt ook op het traditionele schoonmaak jurkje van vroeger en daar was het ook voor bedoeld. Toch zijn er momenteel nog steeds mensen die deze klederdracht in het dagelijks leven dragen. Dit Oktoberfest jurkje is natuurlijk uitermate geschikt voor het Oktoberfest. Een dirndl kenmerkt zich door een smalle, diep rechthoekig of rond uitgesneden bovendeel en vaak wordt het tiroler jurkje omringt door een schortje. Dirndl kopen? Je hebt dirnld’s in verschillende maten, stijlen en kleuren. Zo heb je de meest bekende variant met blauw en wit maar is het ruitjes patroon ook een van de bekendste onder de tirolerkleding.

Lederhosen

Geen zin om een dirndl te dragen? Er zijn nog genoeg andere tiroler outfits. Als vrouw kun je namelijk ook gewoon een lederhosen dragen. Je hebt namelijk mannen lederhosen en vrouwen lederhosen. Een lederhosen is ontworpen met de intentie te dienen als bergklederdracht. Wil je een lederhosen kopen? Denk dan ook aan de overige tiroler accessoires die je zeker nodig hebt. Je kunt namelijk niet alleen een lederhosen aantrekken zonder iets eronder. Vaak draag je bij een lederhosen ook bretels, die als waren de broek op de goede plek houdt. Onder de lederhosen worden vaak lange sokken of kousen gedragen in plaats van korte enkelsokjes. Meestal kenmerken deze sokken zich ook als ‘geiten wollen sokken’. Bovendien dragen mannen vaak een tiroler overhemd onder de lederhosen en vrouwen een tiroler blouse. Vaak is deze bedrukt met een leuk ruitjesprintje.

Tiroler rok

Draag je liever een tiroler rokje? Dat kan zeker! Een tiroler rokje wordt ook wel een folklorerok genoemd. Dit is meestal een wijde uitstaande rok met bloemetjes of ruitjes. Je kunt deze rok combineren met bijvoorbeeld een tiroler blouse of gewoon met een tiroler shirtje of topje. maar ook met een leuke tiroler gilet of blazer.

Tiroler schoenen

oktoberfest schoenen

Vrouwen kunnen onder een tiroleroutfit hakken dragen, maar dit kan natuurlijk niet praktisch zijn wanneer je de hele tijd wil dansen. Je kunt er daarom ook voor kiezen om bijvoorbeeld hoge veterschoenen aan te trekken of toch liever je cowboylaarsjes, het kan allemaal! Wanneer je geen ster bent in op hakken te lopen kun je beter gewoon kiezen voor de praktische optie, want het is waarschijnlijk zó druk dat niemand jouw schoenen opmerkt! Voor mannen zijn er ook vele opties om een tiroler outfit compleet te maken. Zo kunnen zij er voor kiezen om bijvoorbeeld lage bergschoenen en speciale folkloreschoenen aan te trekken, maar een sneaker zou ook prima zijn. Doe vooral geen schoenen aan die niet vies mogen worden, want met al het bier en vilt zullen jouw schoenen niet meer de oude zijn na een bezoek aan het tirolerfest.

Veel plezier!

Deel deze blog met je vrienden: