Alle mode artikelen / General / Mode / 8 januari 2020

Winterjas wassen? Zo blijft hij mooi!

Een winterjas wassen is een hele uitdaging. Vaak draag je je winterjas de hele winter door en heb je er een hoop geld voor betaald. Maar hoe zorg je ervoor dat deze mooi blijft en dat het dons goed verdeeld blijft in de jas? Met de volgende tips blijft jouw jas de hele winter mooi en kan de jas nog jaren mee! Benieuwd hoe je dit kunt doen? Lees dan snel verder!

 

Winterjas wasvoorschriften

Het wassen van een winterjas moet je niet te gehaast doen. Zo is het handig om voordat je een jas gaat wassen altijd even de wasvoorschriften te lezen. Hierdoor weet je of de jas in de wasmachine kan en op hoeveel graden je deze kunt wassen. Maar hoe gaat het eigenlijk verder? Wat doe je bijvoorbeeld met een gewatteerde, dons- of wollen jas? Voor (bijna) alle jassen geldt, was ze alleen wanneer het écht nodig is. Wanneer je de jas wil ‘opfrissen‘ is buiten hangen vaak al genoeg. Moet je jas toch echt in de was? Lees dan onderstaande tips!

Donsjassen

Een donsjas kan in de wasmachine gewassen worden, maar niet heter dan 40 graden. Wanneer je de luchtigheid van de was wil behouden kun je het beste een paar tennisballen laten meedraaien. Wanneer je de jas in de wasdroger wil drogen kun je dit ook het beste doen. De tennisballen zorgen ervoor dat de jas zijn vorm blijft houden en het dons zijn volume behoudt. Wanneer je geen droger hebt of deze niet wil gebruiken kun je de jas ook ophangen en aan de lucht laten drogen. Hierbij is het wel verstandig om de jas af en toe even goed door te schudden zodat het dons niet op één plek gaat zitten. Wanneer je jas met echte veren of dons is gevuld kun je hier ook het beste een speciaal wasmiddel voor gebruiken.

Donssjas met echt dons


Gewatteerde jassen

Het verschil tussen een gewatteerde en een donsjas is dat een donsjas gevuld is met echte veren en dons en een gewatteerde jas is gevuld met synthetische stoffen. Er zijn wel enkele overeenkomsten tussen beide. Ook een gewatteerde jas kan gewassen worden in de wasmachine, maar niet heter dan 40 graden. Aangeraden wordt om de jas op dezelfde manier te wassen als een donsjas, inclusief tennisballen. Daarnaast zijn er ook speciale wasmiddelen voor gewatteerde jassen. Bij deze jas is het belangrijk om, wanneer je deze laat drogen, deze tussentijds goed uit te kloppen. Wanneer de jas na het wassen niet meer waterdicht is kun je hem het beste impregneren. Dit creëert een onzichtbaar laagje op de jas die ervoor zorgt dat de jas opnieuw waterdicht en vuil afstotend is. Dit kan zowel tijdens het wassen met een wasmiddel dat impregneermiddel bevat, als daarna met een impregneer spray.

 

 

Gewatteerde jas - Donsjas met synthetische stof


Wollen winterjassen

Wol is een natuurproduct dat bijna helemaal zelfreinigend is, tenzij er grote vlekken in zitten. Het allerbeste voor een wollen jas is het voorkomen dat deze gewassen moet worden. Je kan de winterjas altijd buiten laten luchten. Wanneer er toch vlekken in zitten kun je het beste (volgens de wasvoorschriften) het item met de hand wassen in koud tot lauwwarm water met wasmiddel. Wat je ook doet, wring het wol niet uit! Hier wordt de winterjas niet mooier van. Je kunt het beste de jas liggend laten opdrogen. Dit kun je doen door ze op een handdoek te laten drogen, het liefst in de juiste vorm en niet op de verwarming of in de droger.

Warme wollen winterjas


Nog meer tips & tricks

Wil jij meer weten over de wasvoorschriften per materiaal? Lees dan in onze blog over kledingvoorschriften, de wasvoorschriften per materiaal. Ben jij bang dat er iets mis zal gaan tijdens het wassen? Dan kun je de jas ook altijd naar de stomerij brengen. Wanneer je jas is gaan pluizen, kun je de pluisjes het beste verwijderen met een speciale pluizen tondeuse of pluizenkam. Wanneer je de pluisjes lostrekt beschadig je de jas en dat is natuurlijk zonde.

Hoe ga jij je winterjas wassen?

Liefs Vivian

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Advies Jassen Mode OTTO Wassen Winter

Vivian van Dam
Vivian van Dam
Vivian (21) is communicatie studente en stagiaire bij OTTO's social team. Ze is gek op alles met mode, trends en eten. Het liefst zou ze de hele wereld over reizen en iedere dag broodjes gezond eten. Ze schrijft graag over mode of is (online) aan het shoppen.
You might also like