Alle wonen artikelen / General / Wonen / 23 februari 2021

Zo vind jij het perfecte vloerkleed voor in jouw woonkamer!

Een vloerkleed is de must have voor in iedere woonkamer. Een vloerkleed zorgt voor een hoop sfeer en gezelligheid in huis en kan een echte eyecatcher zijn voor in jouw interieur! Een kleed zorgt niet alleen voor een knus gevoel in de woonkamer, met een kleed blijven ook je voeten lekker warm! De zoektocht naar het perfecte vloerkleed is echter niet gemakkelijk. Er zijn erg veel dingen waar je rekening mee kunt houden en de verschillende keuzes die je hebt op het gebied van kleur, stijl en vorm maken het er zeker niet gemakkelijker op. Met onze tips en inspiratie vind jij gegarandeerd het perfecte vloerkleed voor in de woonkamer!  
 Vloerkleed    

De maat en vorm van een vloerkleed

Allereerst is het belangrijk om te kijken of je een rechthoekig, vierkant of rond vloerkleed in de woonkamer wilt leggen. De vorm is afhankelijk van de meubels, de inrichting van het interieur en natuurlijk van je eigen smaak. Een rechthoekig kleed is de meest gekozen vorm. In een rechthoekige woonkamer wordt dan ook vaak voor een rechthoekig vloerkleed gekozen. Een rechthoekig kleed zorgt over het algemeen voor een wat strakkere uitstraling en maakt van jouw zithoek één geheel. Een vierkant vloerkleed daarentegen staat juist erg mooi in een ruimte die niet vierkant of rechthoekig is. Met een rond kleed creëer je een erg speels effect in de woonkamer. Een rond kleed doorbreekt alle rechte lijnen in huis en is ideaal om bijvoorbeeld onder een ronde salontafel te plaatsen. Een rond vloerkleed kan ook perfect gebruikt worden om een klein extra zithoekje in de woonkamer te creëren. Met een mooie fauteuil, een klein bijzettafeltje en een rond kleed creëer jij een knus, gezellig plekje in huis.

Wanneer je besloten hebt welke vorm vloerkleed je aan wilt schaffen, moet de grootte van het kleed bepaalt worden. Heb je een grote zithoek, dan heb je vanzelfsprekend ook een groter kleed nodig. Heb je maar een kleine woonkamer? Denk dan goed na over de afmetingen van het kleed. Een te groot vloerkleed in een kleine kamer zorgt ervoor dat het interieur niet mooi naar voren komt doordat de kamer te vol staat.

Tip: Plak de maten van het vloerkleed dat je in gedachte hebt af op de vloer of gebruik kranten om de maat van het vloerkleed op de grond weg te leggen. Zo krijg je meteen een gevoel bij de grootte van het kleed en zie je direct of deze maat wel of niet perfect is voor in jouw woonkamer.

Vloerkleed  Rond vloerkleed  Rechthoekig kleed

Spelen met de ruimte

Met een vloerkleed kun je erg veel verschillende kanten op en je kunt het op erg veel verschillende manieren wegleggen. Door de meubels gedeeltelijk op het kleed te zetten, verbind je alle meubels met elkaar en creëer je een knus, gezellig zithoekje. Dit is de ideale oplossing voor in een grote woonkamer waarbij je toch een gezellige, knusse zithoek wilt creëren. In een kleine ruimte is het ook aan te raden om de meubels gedeeltelijk op het vloerkleed te plaatsen. Hierdoor lijkt de ruimte namelijk groter en dat is wat je wilt in een kleine woonkamer!

Heb je erg veel meubels, een grote ruimte en is het niet mogelijk de meubels voor een gedeelte op het kleed te zetten? Kies dan voor een kleiner, opvallend vloerkleed en plaats de meubels hieromheen. Zo wordt jouw vloerkleed een echte eyecatcher in huis!

Materiaal van het vloerkleed

Wanneer je een vloerkleed gaat aanschaffen is het belangrijk om na te denken over het materiaal van het kleed. Vloerkleden heb je namelijk in allerlei verschillende soorten materialen en structuren; hoogpolig, laagpolig en wol, er is genoeg keuze. Een kleed dat van natuurlijke materialen gemaakt is, zoals een wollen kleed, is over het algemeen zeer onderhoudsvriendelijk. Door de vettige laag op deze kleden wordt vuil nauwelijks aangetrokken en zijn ze makkelijk te reinigen. Hoogpolige vloerkleden zijn ook ideaal voor in de woonkamer. Deze kleden zijn erg zacht en brengen een gezellige, warme sfeer aan in huis. Een laagpolig kleed is daarentegen wat strakker en moderner. Een laagpolig vloerkleed herken je vaak aan een stijlvol patroon dat erin verwerkt is. 

Heeft jouw woonkamer een erg strak design? Dan raden wij aan een wollen of hoogpolig kleed weg te leggen om de woonkamer een meer nonchalante, gezellige look te geven. Is jouw woonkamer al erg vol en druk? Dan is een laagpolig kleed perfect voor in jouw woonkamer! Wil jij ook graag weten hoe je een vloerkleed moet schoonmaken? Lees dan hier onze blog met tips over hoe je een vloerkleed het beste kunt reinigen!

Vloerkleed  Geweven kleed  Vloerkleed

Welke kleur en stijl?

En als laatste, misschien wel de leukste maar ook de lastigste vraag; in welke kleur en stijl ga je een vloerkleed aanschaffen? Vloerkleden zijn er in allerlei verschillende kleuren en stijlen en dat maakt het er zeker niet gemakkelijker op. Het belangrijkste bij het kiezen van de kleur is dat jij de kleur mooi vindt! Houd er hierbij wel rekening mee dat het kleed vaak een aantal jaren in huis ligt. Kies dus een kleur die je ook op een latere leeftijd nog mooi vindt. Moet jouw vloerkleed een echte blikvanger worden in de woonkamer? Kies dan voor een opvallende kleur of een opvallend design. Wil jij graag een kleed in de woonkamer om alles met elkaar te verbinden om een warme, knusse sfeer te creëren? Kies dan voor een wat rustiger kleed dat aansluit bij de kleuren van het interieur. Zolang je ervoor zorgt dat één kleur uit het vloerkleed ergens terugkomt in de rest van het interieur, zit je altijd goed!

Hopelijk hebben we je op weg kunnen helpen in de zoektocht naar het perfecte vloerkleed. Wat voor vloerkleed ga jij aanschaffen? Wij zijn benieuwd!

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Tips Wonen

Lotte van Hooijdonk
You might also like