Armbanden zijn sieraden voor iedereen

Als statussymbool

De allereerste armbanden werden rond 2500 voor Christus gedragen door de oude Sumeriërs in het zuiden van Mesopotamië. Met behulp van armbanden konden vrouwen aan de buitenwereld laten zien hoe welgesteld hun man was. Het werd als een statussymbool gezien. De Egyptenaren droegen armbanden van botten, stenen, plantaardige vezels en/of hout vanwege religieuze en spirituele doeleinden. Zo stond een scarabee (een soort mestkever) symbool voor reïncarnatie. Ook dachten zij dat een armband hen tegen vijanden zou beschermen.

De Griekse armbanden

In de tijd van de Grieken nam de populariteit van armbanden toe. De soldaten droegen om hun bovenarm een lederen band die gedecoreerd was met goud, zilver en andere edelstenen. De Griekse vrouwen vonden dit een mooie accessoire die hen erg leuk zou staan. Ze kozen voor een smallere variant, die al gauw in grotere delen van de wereld populair werd.

Het gebruik van meerdere materialen

Naast de materialen die de Grieken gebruikte, kwamen er andere materialen beschikbaar om voor armbanden te gebruiken. Denk hierbij aan koper en brons. De Chinezen gebruikten als eersten jade om in hun armsieraad te verwerken. Al snel daarna volgde de gouden armband. Door de opkomst van keizers en farao’s verschenen meer gedetailleerde armbanden. De bedelarmband verscheen en had twee functies: een versiering en een aanwijzing voor de goden. Dankzij deze armband kon de drager of draagster in het hiernamaals herkend worden.

Met een gouden armband tel je mee

Tot de 18e eeuw bleef het dragen van armbanden populair. Het gebruik van het materiaal goud in een armband werd steeds vaker gebruikt. Met goud kon de elite laten zien hoeveel geld ze bezaten. Hoe meer goud je kon dragen, hoe belangrijker je positie in de maatschappij was. Vanaf de 19e eeuw verschenen armbanden met koraal. Ook droegen vrouwen in die tijd vaak grotere en meerdere armbanden. Men wilde graag opvallen.

Nieuwere technieken

Aan het begin van de 20e eeuw was de mouwloze jurk een modetrend bij vrouwen. Het gevolg was het dragen van een armband om de bovenarm, wellicht geïnspireerd op de armbanden van Griekse soldaten. Gedurende deze eeuw ontwikkelden de technieken zich voor het vervaardigen van armbanden. Alleen ten tijde van de beide Wereldoorlogen lag de ontwikkeling stil. In deze tijd van schaarste en armoede was er geen geld om allerlei accessoires te dragen. Armbanden konden daarna op steeds meer verschillende manieren gemaakt worden, waardoor er ook goedkopere varianten op de markt verschenen. De armband werd een sieraad voor iedereen en is dat nu nog steeds.