Een badjas of ochtendjas is heerlijk voor de luie ochtend binnenshuis. Draag je badjas en blijf warm.

De veelzijdigheid van de badjas

Gewaden

De oude Egyptenaren waren de eersten die gebruik maakten van gewaden. Arme en rijke mensen droegen in die tijd een heupshort. Het verschil tussen hen was dat de rijke mensen er een gewaad overheen aanhadden. De Griekse vrouwen droegen ook een soort gewaad, een peplos genoemd. Dit bestond uit een wollen rechthoekige lap met een afmeting van twee bij drie meter. Deze lap vormde vervolgens een koker, waarbij de zijnaad meestal werd dichtgenaaid. Het gewaad werd tenslotte bij de vrouw vastgespeld met kledingspelden en bij haar middel vastgemaakt met een koord. Ook de Romeinse vrouwen droegen gewaden. Deze werden ook van witte wol gemaakt. Soms was zo’n gewaad met banden van de schouder tot aan de zoom versierd. Dit werd een stola genoemd en was vaak van opvallende kleuren gemaakt, zoals roze, rood of blauw. Ook de Chinezen en de Japanners staan bekend om hun gewaden. Ze werden gemaakt van fijne stoffen, zoals zijde, en gedragen als bovenkleding.

Japanse kimono

De Japanse kimono vormde een inspiratiebron voor de huidige badjas. Een kimono is een losse mantel met wijde mouwen en een ceintuur om de middel. Zo’n ceintuur wordt een obi genoemd, waarin spullen gestopt kunnen worden. Kimono’s mogen niet zomaar gedragen worden. Bij officiële gelegenheden, zoals een bruiloft, mag het kledingstuk aangetrokken worden. Het wisselt per gelegenheid of de mouwen lang of kort zijn. Ga je naar een bruiloft binnen je familie, dan heb je een kimono met lange mouwen aan. Anders heeft je kimono korte mouwen. Deze gewaden worden als ware Japanse kunstwerken beschouwd. Ze werden meestal van zijde gemaakt met soms zelfs bladgoud erbij. Daarnaast waren ze volop versierd met kleurrijke borduursels. Al met al zagen ze er prachtig uit. In Japan worden de kimono´s nu nog als traditionele kleding gedragen.

Het eerste gebruik van badjassen

De gewaden hebben zich geleidelijk gevormd tot badjassen nadat er behoefte was om iets te kunnen dragen in de badhuizen. In de Europese landen was het gebruikelijk om een bad te nemen in een badhuis. Met behulp van een badjas kon je je lichaam warm houden en tegelijkertijd kon je met een badjas je privacy behouden als je vanuit het kleedhokje naar het bad liep.

Het huidige gebruik van badjassen

De badjassen van nu worden ook nog gebruikt om aan te doen na het nemen van een bad, na afloop van het zwemmen of na een bezoek aan de sauna. Daarnaast is het gebruikelijk om in de avond thuis een badjas te dragen. Hierdoor dus ook wel ochtendjas genoemd. Vooral in de winter is het prettig om het met een ochtendjas lekker warm te hebben. Je kunt lekker op de bank zitten met een ochtendjas, maar je kunt je deze ook goed gebruiken wanneer je net uit bed komt. We bieden bij OTTO nieuwe badjassen in verschillende kleuren, zoals roze, rood, blauw of zwart. Ze zijn verkrijgbaar voor heren als dames.