Ballerina's zijn klassiek en tijdloos. Ze staan geweldig bij een leuke broek of onder een jurkje.

Ballerina’s in én buiten de balletwereld

Vanuit de balletwereld

Tijdens de Renaissance was het beoefenen van dansen uitsluitend voor mannen bestemd. Italiaanse mannen dansten in die tijd op schoenen die speciaal voor hun beroep ontworpen waren. Het waren lichtgewicht schoenen. Catharina de Medici haalde in de 17e eeuw het ballet naar Frankrijk toe. Vanaf 1681 dansten vrouwen ook mee in balletstukken. Ook zij droegen speciale schoenen, namelijk ballerina’s met hakken. Het duurde tot halverwege de 18e eeuw voor er balletschoenen zonder hakken kwamen. Ballerina Marie Camargo was een van de eerste die ballerina’s zonder hak droeg. Ook verscheen zij in kortere rokken dan voorheen te zien waren. Daarmee zorgde ze ervoor dat het technische aspect van het dansen beter zichtbaar werd. Waarschijnlijk speelde bij het niet meer dragen van hakken ook de wandeling van Marie-Antoinette in 1793 naar de guillotine mee. Zij liep toen op een paar hakken. Vrouwen hebben een hele tijd daarna geen hakken gedragen.

De professionele balletschoen

De professionele balletschoen kan van drie soorten materiaal gemaakt worden: zacht leer, canvas of satijn. Leer is het duurste en meest duurzame materiaal; canvas het goedkoopste en moet het snelst vervangen worden; en satijn ziet er prachtig uit maar slijt ook ontzettend snel. Laatstgenoemde wordt meestal tijdens officiële optredens gedragen. Balletschoenen hebben een dunne en flexibele zool dankzij de gespletenheid. Met behulp van elastiek, bandjes of linten blijft een balletschoen stevig om je voeten zitten. Vroeger droegen vrouwen roze schoenen en mannen witte of zwarte. Tegenwoordig dragen vrijwel alle dansers er een van huidskleur. Op die manier lijkt het alsof je op blote voeten danst.

Audrey Hepburn en Jackie Kennedy

Hoe is de professionele balletschoen ontwikkeld naar de ballerina’s die wij nu veelvuldig in het straatbeeld voorbij zien komen? Dat hebben we te danken aan Audrey Hepburn en Jackie Kennedy. Eerstgenoemde droeg in de film ‘Funny Face’ ballerina’s onder haar skinny jeans, en zorgde ervoor dat iedereen zulke schoenen wilde dragen. Jackie Kennedy scheen zo verzot te zijn geweest op ballerina’s dat ze elke maand een nieuw paar bestelde bij haar favoriete ontwerpers. Deze ballerina’s hadden het uiterlijk van een balletschoen, maar ze waren uiteraard niet bedoeld om op te dansen.

Overal bij te dragen

Het voordeel van ballerina’s is dat ze overal bij gedragen kunnen worden, zowel bij een nette als bij een casual outfit. Hoe leuk een paar hoge hakken er ook uitziet, een avondje op ballerina’s rondlopen en staan houd je een stuk langer vol. Wil je ballerina’s bij een zakelijke outfit dragen? Ga voor egale exemplaren in een rustige kleur, zoals zwart, grijs of wit. En wil je ze op een casual manier dragen? Kies dan een ballerina in een fellere kleur en eventueel met een leuke print erop.