Blouses zijn er in allerlei soorten. Ga voor een moderne blouse, zakelijke blouse of spijkerblouse!

Blouse

Hoe draag en combineer je een blouse? Hier vind je antwoorden op veel gestelde vragen.

Inhoudsopgave

Welke soorten blouses zijn er?
Wanneer past een blouse goed?
Wat draag je onder een transparante blouse?
Hoe combineer je een lange blouse?
Welke blouses passen bij een kokerrok?
Draag je een blouse in of over de broekband?
Waar moet ik bij gestreepte blouses op letten?
Hoe strijk je blouses?

Welke soorten blouses zijn er?

Er zijn veel blouse-modellen met specifieke looks. Zo bestaan er stretch-blouses van een katoenmix met elastaan die met een hoog draagcomfort scoren. Chiffon blouses zijn heerlijk luchtig en licht, maar ook transparant. Blouses met lange mouwen zijn de vrouwelijke tegenhanger van het typische mannenoverhemd en zijn klassiek en elegant. Blouses met korte mouwen zijn meer sportief en vind je vaak terug in casual outfits. De tuniek blouse heeft daarentegen iets meisjesachtigs, de brede vorm verhult bovendien probleemgebieden. Blouses met ruches hebben een romantisch tintje, die mooi staan op zowel broekpakken als jeans.

Wanneer past een blouse goed?

Een blouse zorgt voor een mooi silhouet wanneer het een X tussen de schouders, taille en heupen vormt. Hij moet niet te strak zitten bij de schouders, zodat hij nog voldoende bewegingsvrijheid biedt. Hij mag bij de borst niet trekken. Let er daarnaast ook op dat de blouse lang genoeg is zodat deze niet uit je broek of rok glipt als je gaat zitten.

Wat draag je onder een transparante blouse?

Transparante blouses zijn bijzonder delicaat en vrouwelijk. Om zeker te zijn dat je niet teveel van jezelf prijsgeeft, moet je aandacht besteden aan het juiste ondergoed. Een huidkleurige BH met gladde cups is discreet en haast onzichtbaar onder de top. Zwarte of witte bandeaus mogen plagend onder de transparante blouse doorschijnen. Als je jezelf liever iets meer bedekt, draag dan een nauwsluitende top met spaghettibandjes in zwart of wit of in de kleur van de blouse.

Hoe combineer je een lange blouse?

Lange blouses en tunieken passen bijzonder goed bij strakke broeken, bijvoorbeeld een skinny jeans, een spijkerbroek of een legging. Je kunt ze zowel over als in de broek dragen. Als je jouw taille meer wilt benadrukken, combineer hem dan met een riem. De outfit wordt perfect met hoge hakken of laarzen met hakken.

Welke blouses passen bij een kokerrok?

De kokerrok is een klassieker in je kledingkast en laat zich met vrijwel alle soorten blouses combineren. De belangrijkste regel hierbij is: Draag de blouse altijd in de tailleband zodat de vrouwelijke pasvorm en de smalle taille van de rok bijzonder goed tot hun recht komen. Voor de klassieke kantoor-look is een witte blouse onontbeerlijk. Wat betreft de vorm van de kraag en de snit kies je gewoon wat jou het beste bevalt. Bij de strakke rok staan ook wijde slip-over blouses gemaakt van vloeiende materialen mooi.

Draag je een blouse in of over de broekband?

Vroeger gold hier een duidelijke stijl-regel: De blouse hoort in de broekband. Vandaag de dag is zowel erin als erover toegestaan. Wat beter is, hangt af van hoe je de blouse combineert en naar welke gelegenheid je hem draagt. Voor de klassieke business-outfit werkt de ingestoken variant beter. Ook bij broeken en rokken met een hoge taille zorgt een ingestoken blouse voor een mooier figuur, omdat de taille beter uitkomt. Voor vrijetijd-looks en bij strakke broeken kan de blouse echter losjes over de heupen vallen. Modebewuste vrouwen kunnen ook een geraffineerde variant dragen door de blouse alleen in de voorkant van de broekband te steken.

Waar moet ik bij gestreepte blouses op letten?

Je moet je bedenken dat horizontale strepen je optisch altijd iets breder maken, terwijl verticale strepen je verschijning meer verlengen. Vrouwen met een volslank figuur moeten aan laatstgenoemde de voorkeur geven en ook kleine vrouwen zijn daarmee goed geadviseerd. Verticale strepen laten het lichaam namelijk niet alleen langer lijken, maar ook slanker.Wat moet ik bij de kleurkeuze overwegen?

In het algemeen geldt: donkere kleuren maken slanker, felle kleuren maken dikker. Dit betekent niet dat volslanke dames geen felle blouses kunnen dragen. Integendeel: volslanke vrouwen met een kleinere boezem kunnen met een gerust geweten een felle blouse dragen om hun voordelen te benadrukken. Wie een vollere boezem echter wil verbergen, moet voor donkere blouses kiezen.

Hoe strijk je blouses?

Om zijn pasvorm te behouden, moet een blouse naar behoren worden gestreken. De eerste stap is het strijken van de voor- en achterkant van de kraag. Leg de blouse zo op de strijkplak dat de kraag er mooi glad op ligt. Daarna gaat het om de manchetten: allereerst de binnenkant en dan de buitenkant strijken. Strijk vervolgens de mouwen glad en strijk deze. Als dat is gebeurd, is de rest van de blouse aan de beurt. Trek de voorkant van de blouse over de strijkplank heen en strijk de kant met de knoopsgaten eerst. Daarna leg je de blouse op de rugzijde. Let goed op de persnaden, deze plekken zijn erg gevoelig. Tenslotte leg je de blouse weer op de voorkant zodat je alleen nog maar de kant met de knopen hoeft te strijken.