De bolero is een verkorte versie van een vest. Hij geeft je warmte en is makkelijk mee te nemen.

De bolero maakt je outfit compleet

Spaanse kledingstuk

De bolero vindt zijn oorsprong in Spanje. De Spaanse stierenvechters droegen dit kledingstuk veelvuldig. Het is een erg kort jasje tot de taille met lange of korte mouwen. Aan het einde van de 18e eeuw ontstonden de eerste soort bolero’s in Engeland. Het was daar in die tijd een wollen staartjas zonder het “staartgedeelte” aan de achterkant. Mannen droegen dit korte jasje dat tot hun taille kwam graag. Britse militaire officieren droegen een soortgelijk jasje naar formele gelegenheden.

Bij het empirekleed

Al vrij snel verscheen er ook een variant voor vrouwen. Tijdens de Franse Revolutie werd het een geliefd kledingstuk voor hen om op het empirekleed te dragen. Deze jurk had een diepe halsuitsnijding en vaak korte en gepofte mouwen. De rok had een sleep en was lang. De bolero die vrouwen eroverheen droegen, was gemaakt van linnen, fluweel of wol en had vaak een contrasterende kleur in vergelijking met het empirekleed. Vrouwen konden kiezen uit een bolero met korte of lange mouwen. Vaak was de keuze afhankelijk van de gelegenheid en het seizoen. Een bolero gaf je net wat extra warmte.

Maak je outfit compleet

Tegenwoordig dragen zowel vrouwen als meisjes de bolero graag. In vergelijking met de bolero’s van de Engelse mannen heeft het kledingstuk een ware metamorfose ondergaan. Ze lijken meer op degene die vrouwen tijdens de Franse Revolutie droegen. De bolero maakt je outfit helemaal compleet. Je kunt het bijvoorbeeld als jasje gebruiken of als een onderdeel van je outfit. Het assortiment van bolero’s is groot, variërend van een effen kleur tot een mixprint en van korte mouwen tot driekwart of lange mouwen.