Boots; de echte must have voor iedere vrouw! Ga voor de stoere bikerboot of klassieke chelsea boot.

De ontwikkeling van de boots

Drie losse onderdelen

De voorloper van de boots bestond uit een legging, een zool en een bovendeel. Deze onderdelen vormden gezamenlijk een betere bescherming van je enkel in plaats van de bestaande schoenen en sandalen. Rond het jaar 1000 voor Christus werd het meer een onderdeel om je voeten en het onderste deel van je benen goed te beschermen. Soms kwam dit schoeisel zelfs tot aan je knie.

Om je voeten warm te houden

De nomaden in het oosten van Azië droegen boots die van zacht leer gemaakt waren en tot aan de enkels kwamen. Tussen 1200 en 1500 namen zij deze schoenen mee naar China, India en Rusland. De Eskimo’s uit Groenland en Canada ontwikkelden boots die naast bescherming ook veel warmte boden. Deze boots waren van de huid van een rendier of een zeehond gemaakt en werden gedecoreerd met hondenharen, darmen van een zeehond of de vacht van een veelvraat.

De boots in Europa en Amerika

De Europese boots uit de 17e eeuw werden geïnspireerd door het schoeisel van de soldaten. Zij droegen stevige boots met een zeer dikke zool en een extra laag eroverheen. Zo waren hun voeten beschermd tijdens het paardrijden en de gevechten die daar regelmatig bij kwamen kijken. Rond 1700 ontstonden in het Wilde Westen de zogenoemde cowboyboots. Soldaten die in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog vochten, droegen deze hoge boots en zorgden er daarmee voor dat meer mensen dit wilden dragen.

Boots voor verschillende gelegenheden

Boots bestaan tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Er bestaan wandelboots waarmee je door regen, sneeuw, modder en andere viezigheid kunt lopen zonder dat je voeten meteen helemaal nat zijn. Er zijn speciale boots voor de werklieden om bijvoorbeeld metaalwerkers te beschermen tegen gesmolten metaal. Ook zijn er voor enkele sporten zoals skiën en snowboarden de zogenoemde sportboots. De modieuze boots voor vrouwen kennen hun pieken en dalen. Ze werden in de jaren ’60 en ’70 van de 20e eeuw erg populair. Deze schoenen volgden het heersende modebeeld, waardoor ze er telkens anders uitzagen. Zo waren er boots met platte zolen en boots met een ritssluiting. Aan het einde van de 20e eeuw droeg bijna geen enkele vrouw meer boots.

Diversiteit in boots

Tegenwoordig zijn boots wel weer een populair schoeisel voor vrouwen om te dragen. Er bestaat een grote diversiteit in boots: hoge of lage modellen, met een platte zool of een hakje, een effen kleur of een (kleine) print erop, versierd met decoraties zoals studs en wel of geen voering. Nette boots passen perfect bij je werkoutfit of tijdens een avondje uit, terwijl de stoerdere boots goed onder een casual outfit staan.