Traditionele bloemenversiering op kleding: een broche

Het bekende bloemstukje op de borst

Een broche is ook wel een sierspeld, een bloemstukje dat gebruikt wordt als accessoire of versiering op kleding, dat ter hoogte van de borst op de kleding wordt gedragen. Een traditionele broche kan middels een brochespeld worden vastgemaakt. Tegenwoordig kunnen we de broche vastmaken met een magneet, waardoor je kleding niet beschadigd. Vrouwen die een strapless jurk dragen, kunnen ervoor kiezen een broche bijvoorbeeld in het haar te spelden.

Traditionele plechtigheid: de bruiloft

Het dragen van een broche gebeurt meestal op plechtige gelegenheden. Een goed voorbeeld is een bruiloft. Traditioneel gezien dragen zowel de bruid als de bruidegom het broche aan de linkerkant. De reden hiervoor is dat dit het dicht bij je hart is. Bij de dames wijst het steeltje van de bloem omhoog en bij de heren hoort het steeltje van de bloem juist naar beneden te wijzen. Tegenwoordig zien we tijdens een bruiloft vaak alleen de bruidegom nog met een broche, aangezien de bruid al een prachtige jurk heeft en een bruidsboeket. De naaste familie en de getuigen van het bruidspaar dragen gewoonlijk ook een broche, zodat gasten zien dat zij nauw betrokken zijn bij het bruidspaar.

De oorsprong van de traditie

Waar komt de traditie eigenlijk vandaan? Daarvoor gaan we terug naar de oude Griekse tijd, waarin bruiden en hun verzorgers gespelde bloemen droegen, zowel voor de uitstraling als voor de geur. De geur had bovendien nog een functie, namelijk het weren van boze geesten die schade aan het huwelijk zouden kunnen brengen. In de 17e eeuw gingen ook mannen broches dragen tijdens speciale gelegenheden. Door de jaren heen werden broches niet meer alleen gebruikelijk bij een huwelijk, maar ook bij andere plechtigheden. Zo zien we broches ook als tafelversiering bij een communie- of lentefeest.

Broches bij OTTO

Bij OTTO vind je broches in verschillende bloemsoorten, kleuren en materialen. Zo zijn er mooie satijnen broches en glanzende bloemstukjes van metaalgaren. Maar ook broches met veren zijn verkrijgbaar. Kies de bloem die past bij jouw stijl en kleding en de versiering maakt je outfit af!