Een broek is een must voor iedere dag. Wil jij een boyfriendjeans, een slim fit model of een short?

De broek is niet meer alleen een kledingstuk voor de man

Een van de oudste kledingstukken

De broek is een van de oudste kledingstukken die de mensheid kent. Mannen lopen er al vele eeuwen in rond. Voor de vrouw is het nog niet zo lang vanzelfsprekend om in een broek rond te lopen. Zij werd vroeger haast verplicht om in een jurk of een rok rond te lopen.

De harembroek

In het vroege Azië vormde harembroeken een onderdeel van de traditionele kleding. Zowel mannen als vrouwen droegen dit kledingstuk. Vrouwen droegen een harembroek die versierd was met kanten details en glitters. Daarna duurde het nog tot in de 19e eeuw voor vrouwen weer broeken mochten dragen, en dat ging niet zomaar zonder slag of stoot. Het was tot die tijd namelijk strafbaar om als vrouw in niet-vrouwelijke kleding op straat te verschijnen.

De Franse wet

In 1799 kwam er in Parijs een wet waarin stond dat het voor vrouwen verboden was om broeken of jeans te dragen. Dat wekt de suggesties dat vrouwen wel degelijk broeken hebben gedragen in die tijd. Waarom zou het anders officieel in een wet vastgelegd worden? Er waren in ieder geval enkele beroemde vrouwen die regelmatig als protest een jeans droegen. Jeanne d’Arc leidde in 1429 een legermacht naar nieuwe overwinningen in een broek. Ook de Franse auteur Amandine Dudevant en de Franse actrice Rosine Bernardt hadden geregeld een broek aan. Naarmate de tijd vorderde, kwamen er uitzonderingen. In 1892 was het toegestaan voor vrouwen om tijdens het paardrijden een jeans te dragen. En vlak daarna gold hetzelfde tijdens het fietsen. Het leidde er uiteindelijk toe dat het dragen van broeken of jeans toch werd toegestaan. Pas in 2013 werd deze wet echt afgeschaft. Tot die tijd moesten Franse vrouwen officieel toestemming vragen om een broek te dragen. Ook was er voor hen weinig plaats voor accessoires.

De broek voor vrouwen

Aan het begin van de 20e eeuw kwamen broeken voor vrouwen steeds vaker in beeld. Onder andere Marlène Dietrich en Katherine Hepburn zorgden hiervoor. Modeontwerper Yves Saint Laurent liet zich hierdoor inspireren en ontwierp vrouwelijke smokings. Degene die uiteindelijk het meest voor de vrouwenbroek heeft betekend, is ongetwijfeld Coco Chanel geweest. Zij droeg geregeld de mannenkleren van haar geliefde en gebruikte dat ter inspiratie van haar ontwerpen. Pas vanaf de jaren ’60 is het maatschappelijk aanvaard voor vrouwen om een broek of jeans te dragen. De vrouwenemancipatie heeft daaraan bijgedragen. En daar zijn vrouwen van nu nog steeds zeer blij mee. Ook al is het leuk om een jurk of een rokje te dragen, het is erg prettig om een broek of jeans te kunnen dragen als je daar behoefte aan hebt. OTTO heeft in haar assortiment vele bijpassende schoenen, jassen, truien, vesten en accessoires. We bieden vele verschillende soorten broeken, zoals jumpsuits, harembroeken, shorts, jeans en nog veel meer. Onder andere blauwe, zwarte, groene en andere kleuren vind je in onze shop.