8 artikelen

Een vrouwelijk bovenlijf met een bustier!

Een bustier als top of bustehouder

Een bustier is oorspronkelijk een lingeriesoort en bedekt een gedeelte van het bovenlichaam. De schouders en armen blijven echter onbedekt. Het kledingstuk sluit mooi om het lichaam, waardoor je een smaller middel creëert. Mede hierdoor lijkt een bustier op een korset. Een bustier zit echter soepeler, is gemaakt van stretch stof en corrigeert je figuur minder sterk dan een korset. Vooral als je de borsten een liftend effect wil geven, is een korset geschikter. Veel vrouwen denken ook dat een bustier hetzelfde is als een guêpière, maar een guêpière is voorzien van jarretelles. Bustiers kun je sluiten met haakjes, knopen, veters of een rits aan de achter- of voorzijde.

Een bustier kan twee verschillende functies hebben:

    1. Top. Oorspronkelijk werden bustiers ontworpen om te dragen als lingerie. Tegenwoordig kun je ze ook als top dragen. Velen zijn voorzien van kant, om een sexy uitstraling te creëren. Maar ook bustiers in fijne stoffen met prints zijn verkrijgbaar. Deze komen we tegenwoordig veel tegen op festivals in de zomer.
    2. Bustehouder. Als je een sexy bustier wil die toch de nodige steun aan de borsten geeft, dan heb je bustiers die meer als bustehouder dienen en voornamelijk als lingerie worden gedragen. Deze hebben voorgevormde cups en eventueel een beugel voor extra steun.

    Een bustier lijkt dus op een beha met daaronder een brede strook in de vorm van een topje. De lingerie zit doorgaans lekker en kun je als top gemakkelijk combineren met een leuk vestje en rokje.

    Schoonheidsidealen door de jaren heen

    Een eeuw geleden streden vrouwen al om het ideale figuur. Vrouwen wilden er net zo uitzien als de slanke en ideaal gevormde etalagepoppen. En vaak was mooi zijn dan enorm veel pijn lijden met de borstvullingen van toen en het bekende korset. De korsetten zaten zo strak, dat vrouwen last kregen van hun ademhaling en lichaam. Maar het corrigeerde je figuur, dus het korset moest en zou aan blijven! Na de eerste wereldoorlog verdween de stevige boezem als ideaalbeeld en moesten vrouwen ‘plat’ zijn van voren. Jaren later kwam het accent meer te liggen op natuurlijke vrouwenvormen door de invloed van de filmindustrie en Christian Dior. Dior legde in 1947 het accent op de volle buste met een slanke taille en mooie rondingen. In de modernere tijden hebben modellen steeds meer invloed gekregen op de schoonheidsidealen en zijn er verschillende kledingstukken op de markt gekomen om je lichaam te corrigeren. Het strakke korset zien we veel minder en bustiers, push-up beha’s en figuur corrigerende lingerie zijn hip geworden.