De chinobroek is perfect voor iedere gelegenheid. Draag hem met een nette blouse of een stoere top.

De chino als alternatief voor de spijkerbroek

Een broek uit China

De chinobroek vond zijn oorsprong in de 19e eeuw. Na de Spaans-Amerikaanse oorlog in 1898 namen de Amerikaanse soldaten deze broek mee naar hun vaderland. De Spaanse term chino bleven zij gebruiken. De meningen zijn verdeeld over de betekenis van dit woord. Chino zou in het Spaans Chinees betekenen, en dat is gerelateerd aan het land waar deze broeken gefabriceerd werden. Maar het woord zou letterlijk geroosterd betekenen, en dat refereert aan de kleur die het kledingstuk toen had.

De chino werd gemaakt van stevig katoen. Het gebruik van deze duurzame en lichte stof maakte het een perfecte broek voor militairen. Ook was het ideaal om in warme omstandigheden te dragen. Het werd een populair kledingstuk in het Engelse en Amerikaanse leger.

Een casual look

Al gauw kwam het publiek in aanraking met de chinobroek. Mensen hadden behoefte aan een broek met een casual uitstraling en de jeans moest zijn intrede nog gaan doen. De chino voldeed aan deze behoefte en werd vooral bij scholieren en studenten een geliefd kledingstuk om te dragen. Aan het eind van de jaren ’50 van de 20e eeuw was de spijkerbroek in opkomst. De jeugd vond dit een zeer fijne broek, maar ze mochten ‘m op de meeste scholen en universiteiten niet dragen. De chino behield zijn populaire status tot de spijkerbroek overal werd toegelaten. Vanaf het einde van de jaren ’70 verdween de chino steeds meer naar de achtergrond, maar het kledingstuk is nooit helemaal weggegaan.

De chino als zomerbroek

De chinobroek wordt tegenwoordig voornamelijk als zomerbroek gedragen. De broek is van lichte stof gemaakt, die het een heerlijk luchtig effect geeft. Hierdoor heb je het amper door dat je een chino draagt. Dat wordt versterkt door het feit dat de chino een losse snit heeft. Verder heeft de broek geen omslag. Dat komt van vroeger uit toen men bij de productie op stof wilde besparen.

De chinobroek kan het hele jaar door

Ondanks de dunne stof waar een chinobroek van gemaakt wordt, kun je deze broek in vrijwel elk jaargetijde dragen. Met een T-shirt erop en een paar sneakers eronder is je casual outfit compleet. Dit is ook geschikt om overdag naar je werk te dragen. Om een elegantere uitstraling te krijgen, kies je voor een nette blouse en een paar nette schoenen of slippers erbij. Perfect voor een avondje uit met vrienden of familie.