Clogs zijn weer helemaal in! Deze toffe muiltjes zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals leer.

Clogs zijn een moderne variant van klompen

Het ontstaan van klompen

Het is niet met zekerheid te zeggen waar de klomp precies vandaan komt; het was ergens in Midden- en West- Europa. De Romeinen droegen in Nederland een soort houten sandalen. Dit werd door de Nederlanders overgenomen. In de Middeleeuwen werd deze houten sandaal vervangen door een makkelijkere en stevigere houten schoen. Deze schoenen hadden een extra laag, waardoor je nog maar amper met je voeten in aanraking kwam met de modderige straten. Deze schoenen werden klompen genoemd. In de 15e eeuw ontdekte men dat de klomp uit één stuk hout gemaakt kon worden. Hierdoor werd het schoeisel een stuk steviger en erg populair om te dragen. Klompen bleken uitermate geschikt voor het vochtige Nederlandse klimaat.

Het ambacht van de klompenmaker

De klompenmaker kwam in hoog aanzien te staan. Mensen vonden het een prachtig ambacht om te aanschouwen. Voor de klompen werd bij voorkeur het hout van de wilg of de populier gebruikt, omdat deze houtsoorten als sterk bekend stonden. De klompenmaker liet het hout eerst drogen, voordat hij het verdeelde in de juiste grootte voor elke klomp. Hij maakte een ruwe klomp en bewerkte die uiteindelijk tot de te dragen klomp. Tegenwoordig worden klompen meestal machinaal gemaakt, maar zijn de echte klompenmakers ook nog in kleine getale aanwezig.

De klompen op het platteland

Aan het begin van de 20e eeuw was er veel vraag naar klompen, vooral bij mensen op het platteland en in beroepsgroepen waar veel grof werk verricht moest worden. Toen de leren schoenen ten tonele verschenen, werden de klompen minder populair. Dat gold niet voor de mensen op het platteland. De redenen daarvoor waren dat leren schoenen duurder waren dan klompen en dat ze veel sneller kapot gingen. Ook nu nog dragen plattelandsmensen vaak klompen, alhoewel de rubberen laars daar inmiddels zijn intrede heeft gedaan.

De comfortabele clogs

Een moderne variant van de klompen zijn clogs. Dit zijn comfortabele muiltjes met een vaak gesloten voorvoet. Ze worden van verschillende soorten materiaal gemaakt zijn, zoals hout, leer en kunststof. Sommige clogs hebben nog wel iets weg van een klomp, maar de meeste exemplaren hebben een ware metamorfose ondergaan. Clogs hebben vaak een hak(je), bestaan in verschillende modellen - waaronder instappers of een riempje als sluiting - en zijn meestal afgewerkt met leuke details zoals studs of een print. Clogs maken je zomerse outfit helemaal compleet!