Ga voor een clutch als een grote tas niet praktisch is. Een clutch geeft een elegant uiterlijk.

De clutch om je hoognodige spullen in mee te nemen

Het gebruik van kleine tassen

De eerste kleine tassen werden in het tijdperk van Babylonië gebruikt. Voor de mensen uit die tijd had het een religieuze betekenis. In de tijd van de oude Egyptenaren vonden zowel mannen als vrouwen het gemakkelijk om een kleine tas te gebruiken voor het ronddragen van geld en andere waardevolle kleinigheden. Deze tasjes werden met behulp van een riem om de heup gedragen.

De comeback van de clutch

Aan het begin van de 18e eeuw droegen vrouwen van adel hun zakdoek en make-up in kleine handtassen. Deze tasjes hadden wel iets weg van de huidige clutch. Ze waren versierd met dure stoffen en prachtige kralen. De gedachte die toen heerste was: hoe ingewikkelder de versieringen waren, hoe geliefder de tas was.

Na een tijdje raakte de kleine handtas in de vergetelheid, zoals dat wel vaker gebeurt met accessoires. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de clutch haar comeback. De oorlogstijd stond vooral bekend als een tijd van armoede en crisis. Hoe kwam het dat deze tas dan toch populair werd in deze periode? Er heerste een tekort aan verschillende materialen zoals leer. Doordat de clutch een klein model was, was het tijdens de oorlog redelijk gemakkelijk te produceren. Het werd een gewilde accessoire onder vrouwen.

Beetpakken en aanklampen

De naam clutch is afkomstig uit de Engelse taal. ‘To clutch’ betekent letterlijk beetpakken of aanklampen. Dat is terug te zien in de meeste exemplaren. Deze dien je namelijk continu in je hand te houden of onder je oksel te dragen. Daarnaast bestaan er varianten met een koordje of een ketting. Op die manier kun je ze over je schouder of eventueel om je pols dragen. Dat is op sommige momenten toch net wat prettiger.

Verschillende groottes

De clutch wordt vooral meegenomen naar een feestje, een opening van bijvoorbeeld een restaurant of een kunstgalerie en een filmpremière. In deze tas kun je niet bijster veel spullen kwijt. Het is bedoeld om het meest hoognodige mee te nemen, zoals je mobiele telefoon, sleutels en pinpas. Daarnaast is het een modeaccessoire waar vrouwen mee willen schitteren. Zo’n kleine tas geeft jou en je outfit net wat extra’s. De clutch is er ook in een groter formaat, waar je wat meer spullen in kwijt kunt. Denk hierbij aan een agenda, tabletcomputer en een notitieboekje. Ideaal geschikt om mee naar je werk te nemen.