Een donsjas voor elk seizoen! Ga voor een lichtgewicht jas in de lente en een dikkere jas in de winter!

Houd je lichaam warm in een lichte donsjas

Isolerend materiaal

Dons is een materiaal dat veel gebruikt wordt voor allerlei producten, zoals jassen, kussens, slaapzakken en beddengoed. Dons is afkomstig van watervogels, zoals ganzen en eenden. Het voordeel van dons is dat het een isolerende eigenschap heeft. De isolerende eigenschap ontstaat doordat dons uit veel pluisjes met tussenruimte bestaat. Het materiaal is erg licht, maar toch kan warmte goed vastgehouden worden. 

De donsjas

De donsjas is al jarenlang een erg populaire jas vanwege haar isolerende eigenschappen en lichte gewicht. De donsjas wordt veel in de winter gedragen, maar ook in het voor- en najaar kan de jas erg comfortabel zijn. Een ander groot voordeel van de donsjas is dat deze vocht kan absorberen en van het lichaam kan afvoeren. Synthetische vezels hebben dit voordeel niet. In het assortiment van OTTO vind je diverse types donsjassen. Er zijn donsjassen in verschillende kleuren, maar ook zijn er donsjassen verkrijgbaar met een heerlijk warme (kunst)bontkraag. Je slaagt bij OTTO voor elke soort donsjas, ook als je op zoek bent naar een lange donsjas.

Verschil tussen veren en dons

De donsjassen van OTTO bestaan uit een gedeelte dons en een gedeelte veren. Maar wat is nou het verschil tussen dons en veren? Dons komt ten eerste van watervogels, zoals eenden en ganzen. Ook bij vogels werkt dons als materiaal om zichzelf warm te houden en vocht op te nemen. Dons vormt als het waren de eerste laag op het lichaam van de vogel. Bovenop het dons zitten de veren. Veren vormen de buitenste laag van het lichaam en beschermen de vogel van vuil en stoten. Bij de productomschrijving van de donsjas staat uit hoeveel procent de jas uit bont en uit veren bestaat. Over het algemeen wordt gesteld dat de hoogte van het percentage dons de kwaliteit van de donsjas aangeeft. Hoe meer dons, hoe beter de kwaliteit.

Tips voor het onderhouden van je donsjas

  • Was je donsjas niet warmer dan 30 graden!
  • Wanneer je je donsjas wilt wassen, stop dan een tennisbal bij je jas in de wasmachine. Hierdoor blijft de kwaliteit van het dons beter, omdat er geen opeenhopingen van het dons ontstaan. Doe hetzelfde wanneer je de jas in de droger stopt zodat de veren weer worden opgeklopt.
  • Gebruik een speciaal wasmiddel voor je jas, zoals wolwasmiddel.
  • Hang je jas af en toe buiten aan de waslijn zodat deze goed kan luchten. Het vocht kan dan verdampen en je jas ruikt weer heerlijk fris.