De espadrille is de ideale zomerschoen. De zool van touw zorgt voor het herkenbare design en comfort.

De populariteit van espadrilles

De oorsprong van de espadrilles

De oude Romeinen liepen op een soort pantoffels om hun voeten tegen de felle zon te beschermen. Zij brachten deze schoenen naar het Iberisch schiereiland, waar het schoeisel zich verder ontwikkelde en een inspiratiebron werd voor de huidige espadrilles. De Spanjaarden namen de schoenen mee naar Zuid- en Midden-Amerika. Zendelingen die op een missie waren, vonden het zeer prettige schoenen. In verschillende Spaanse regio’s werd het een onderdeel van de traditionele kleding.

Verschillend per regio

De espadrilles bestonden in eerste instantie in twee kleurvarianten. De schoenen waren zwart of behielden de natuurlijke kleur van het gebruikte materiaal. De eerste variant werd doordeweeks gedragen; de andere op zondag. Elke regio vervaardigde de espadrilles op haar eigen manier. Zo was het in Emporda gebruikelijk om witte espadrilles te maken met vijf gekleurde bandjes eroverheen.

Het gebruikte materiaal

Espadrille is afgeleid van het woord ‘espart’, dat een sterke en touwachtige grassoort is. Deze grassoort wordt gebruikt voor het maken van touw. Van vroeger uit werd de zool - het belangrijkste kenmerk van de espadrilles - van touw gemaakt en vaak nog voorzien van een rubberen laag. Op die manier waren je schoenen extra stevig. Tegenwoordig komt het gebruik van jute ook veelvuldig voor. De bedekking van de espadrilles bestaat uit canvas of katoen, en loopt van de tenen tot aan de hiel. Tenslotte zorgen de veters ervoor dat de schoenen goed op hun plek blijven zitten.

Yves Saint Laurent

Dankzij de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent zijn de espadrilles nog steeds een populair schoeisel. In de jaren ’60 van de 20e eeuw zag Laurent een paar espadrilles waar hij van onder de indruk was. Ze waren gemaakt door de Spaanse fabrikant Castañer. De modeontwerper besloot zelf enkele exemplaren te ontwerpen en ze door Castañer te laten maken. Het werd een modieuze variant met een hak van touw. En dit werd een succes! Onder andere Grace Kelly en Jacqueline Kelly droegen dit schoeisel. Andere ontwerpers - zoals Prada en Valentino - wilden hun graantje meepikken in dit succes en kwamen met hun eigen ontwerpen. Ook het originele model behield zijn populariteit met dank aan onder andere Salvador Dali en de paus.

Espadrilles in allerlei soorten

Je kunt tegenwoordig alle kanten op met espadrilles: een rustige of een felle kleur, een effen kleur of een print erop, een open teen of een dicht model, wel of geen riempje om de enkel, wel of geen sleehak. Het zijn ideale schoenen om tijdens warme dagen te dragen, zowel naar je werk als in je vrije tijd.