Bij fitness worden de spieren en gewrichten zwaar belast. Fitnessschoenen zijn daarom ideaal!
58 artikelen

Gezond en sportief aan de slag met de beste fitness schoenen met een goede demping

Fitness is een intensieve sport waarbij de spieren, gewrichten en pezen vrij zwaar worden belast. Om deze reden is het belangrijk dat je goede sportschoenen hebt, die genoeg steun en vering geven om je lichaam in balans te houden. Tijdens het sporten gebruik je je enkels en voeten constant, waardoor deze veel worden belast. Niet iedere soort fitness is hetzelfde en vraagt om dezelfde inspanning van je lichaam. Toch wordt je lichaam bij vrijwel elke fitnessactiviteit blootgesteld aan schokken door springen, dansen en/of zware gewichten. Draag daarom speciale fitness schoenen met een goede demping en het nodige comfort. Fitness schoenen voor dames hebben een tussenzool van dempende materialen. Naast de demping is het belangrijk dat de schoenen je voeten en enkels stabiliteit geven middels stevige materialen, extra veters, antislip zolen en extra steun rondom de enkels en de wreef. Koop je schoenen ook niet te groot of te klein, want dan krijg je alsnog pijnklachten. Hieronder staan enkele fitness soorten beschreven met daarbij de kenmerken van een geschikte schoen voor die sportsoort:

  • Aerobics, zumba, steps: Deze fitness soorten maken gebruik van danswegingen. Daarom kun je voor deze sportsoorten het beste schoenen dragen met een licht profiel dat bovendien bestand is tegen draai- en dansbewegingen en voorzien is van ribbelzolen.
  • Spinnen: Spinnen is een vorm van fitness waarbij de fiets belangrijk is. Daarbij zet je druk op je hele voeten. Om je voeten de nodige comfort en stabiliteit te geven, zijn er voor spinnen speciale schoenen die de druk over de hele zool verdelen.
  • Cardio: Voor cardio zijn lichte en stabiele schoenen geschikt.

Inhoudsopgave

Sportschoenen met slank voetbed en flexibel hielgedeelte
Wat zijn goede sportschoenen voor hardlopen en welke gebruik je voor krachttraining in de sportschool? Verschillende fitnessschoenvarianten
Waar moet je op letten bij de aanschaf van de juiste trainingsschoen?
Populaire merken fitness schoenen: adidas, Nike, Reebok, Asics en Puma

Sportschoenen met slank voetbed en flexibel hielgedeelte

Met hun binnenzool en bovenmateriaal passen fitnessschoenen zich dankzij hun smalle pasvorm zeer goed aan je voeten aan. Het hielgedeelte is bijzonder flexibel en afgerond omdat vrouwen de hiel vaak opzij leggen. Fitnessschoenen voor dames zijn verkrijgbaar in eenvoudige en kleurrijke versies - zodat je tijdens de training functioneel en visueel goed uitgerust bent.

Wat zijn goede sportschoenen voor hardlopen en welke gebruik je voor krachttraining in de sportschool? Verschillende fitnessschoenvarianten

Doe je vooral krachtoefeningen en lessen of gaat het om comfort? Fitnessschoenen zijn verkrijgbaar als comfortabele modellen, als functionele fitnessschoenen of als hardloopschoenen. Afhankelijk van hoe je je training plant, vind je de juiste schoen voor je training.

Comfortabele en lichte modellen voor flexibel gebruik

Het maakt niet uit of je aan het trainen bent met apparatuur, jogt op de loopband, zweet tijdens een dans-aerobicsles of stretcht. Comfortabele en lichte modellen zijn luchtdoorlatend en flexibel. In de regel zijn ze gemaakt van lichtgewicht materialen zoals een synthetisch leer-synthetische mix en mesh. Een verhoogd hielgebied geeft je voeten stabiliteit. De buitenzool is slijtvast en tegelijkertijd zeer flexibel. Comfortabele fitnessschoenen helpen je als je als beginner aan de slag wilt met verschillende oefeningen, toestellen en work-outs. Je kunt deze schoenmodellen ook in jouw vrije tijd dragen.

Functionele fitnessschoenen speciaal voor je training

Voor je reguliere krachtprogramma in de sportschool of je favoriete les kun je speciaal ontwikkelde fitnessschoenen krijgen. Ze hebben een hoge zijdelingse stabiliteit en een vlakke, zacht verdikte zool met een complex dempingssysteem. Een wigvormige tussenzool ontlast je gewrichten van de enkels tot de wervelkolom.

Functionele fitnessschoenen voor dames kunnen ervoor zorgen dat jouw enkels niet naar binnen knikken of dat een deel van de voet tijdens de oefening niet per ongeluk het contact met de grond verliest. Met het platte, ronde gebied in de voorste voet zone en de iets geprofileerde zool, heb je een stevige basis. De modellen zijn bijzonder geschikt voor vrije gewicht oefeningen, aerobics, trainen op meerdere sporttoestellen en kickboksen.

Sneaker modellen voor een effectieve hardloop sessie

Als je tijdens het hardlopen je voeten afzet en weer landt, werken er sterke krachten op je gewrichten - vooral op harde oppervlakken zoals asfalt. Hardloopschoenen zijn bijzonder gedempt voor deze impact- en rolbewegingen. Met stabiliteitselementen kunnen sommige modellen een balancerend effect hebben als je naar binnen of naar buiten knikt bij het opstappen. Hardloopschoenen wegen weinig en hebben door de grote flexgroeven vaak een flexibele zool. Dit komt tegemoet aan het natuurlijke rolgedrag en de drang van de voeten voor veel bewegingsvrijheid.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van de juiste trainingsschoen?

Je fitnessschoen moet goed passen en comfortabel zijn. Hier kun je zien welke andere criteria van belang zijn voor de aankoop:

  • Pas je favoriete schoen 's avonds wanneer je voeten wat dikker zijn. Loop er een paar minuten in. Kies liever een schoenmaat groter dan te klein, want tijdens een inspannende work-out kunnen je voeten opzwellen door de warmteontwikkeling.
  • Met de juiste schoenen kun je sommige oefeningen effectiever en gemakkelijker doen. Ze helpen je stevig en veilig te blijven. Met platte zolen zullen je voeten en heupen niet zo gemakkelijk knikken, zelfs niet als je benen breed zijn.
  • Wigvormige tussenzolen kunnen je knieën in een gezonde startpositie plaatsen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je jouw squats goed kunt doen en dat je jouw knieën niet te zwaar belast.
  • Als je functionele schoenen draagt ​​tijdens het gewichtheffen, activeer je de achterkant van de dijen aanzienlijk meer dan bij andere sportschoenen.

Populaire merken fitness schoenen: adidas, Nike, Reebok, Asics en Puma

Fitness schoenen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. OTTO heeft een uitgebreide collectie fitness schoenen van verschillende merken als adidas, Nike, Reebok, Asics en Puma en nog veel meer. Voor iedereen is er dus wel een geschikte schoen te vinden van je favoriete merk.