Bij fitness worden de spieren en gewrichten zwaar belast. Fitnessschoenen zijn daarom ideaal!

Gezond en sportief aan de slag met goede fitness schoenen

Fitness schoenen met een goede demping

Fitness is een intensieve sport waarbij de spieren, gewrichten en pezen vrij zwaar worden belast. Om deze reden is het belangrijk dat je goede sportschoenen hebt, die genoeg steun en vering geven om je lichaam in balans te houden. Tijdens het sporten gebruik je je enkels en voeten constant, waardoor deze veel worden belast. Niet iedere soort fitness is hetzelfde en vraagt om dezelfde inspanning van je lichaam. Toch wordt je lichaam bij vrijwel elke fitnessactiviteit blootgesteld aan schokken door springen, dansen en/of zware gewichten. Draag daarom speciale fitness schoenen met een goede demping en het nodige comfort. Deze schoenen hebben een tussenzool van dempende materialen. Naast de demping is het belangrijk dat de schoenen je voeten en enkels stabiliteit geven middels stevige materialen, extra veters, antislip zolen en extra steun rondom de enkels en de wreef. Koop je schoenen ook niet te groot of te klein, want dan krijg je alsnog pijnklachten. Hieronder staan enkele fitness soorten beschreven met daarbij de kenmerken van een geschikte fitness voor die sportsoort:

  • Aerobics, sumba, steps. Deze fitness soorten maken gebruik van danswegingen. Daarom kun je voor deze sportsoorten het beste schoenen dragen met een licht profiel dat bovendien bestand is tegen draai- en dansbewegingen en voorzien is van ribbelzolen.
  • Spinnen. Spinnen is een vorm van fitness waarbij de fiets belangrijk is. Daarbij zet je druk op je hele voeten. Om je voeten de nodige comfort en stabiliteit te geven, zijn er voor spinnen speciale schoenen die de druk over de hele zool verdelen.
  • Cardio. Voor cardio zijn lichte en stabiele schoenen geschikt.

Fit en gezond met fitness

Fitness is het geheel van sporten en activiteiten dat uitgevoerd wordt in diverse sportscholen. Fitness kent dan ook vele soorten en de sportensoorten worden allen beoefend met het voornaamste doel ‘een fit en gezond lichaam’. Daarnaast zijn er sportensoorten die zich sterk richten op vetverbranding en afvallen. Spinning, cardio, steps en sumba zijn goede voorbeelden hiervan. Ook spiergroei is een factor voor veel sporters om te gaan sporten. Voor deze sporters is er bodybuilding of bodypump. Al eeuwen geleden besteedde men aandacht aan een fit en gezond lichaam. Het hindoeïstische geloof kende een gezondheidsleer in India, waarbij een balans tussen lichaam en geest centraal stond. De mensen kenden toen nog geen krachttoestellen, maar het begin van de oefeningen was er. De eerste sportscholen ontstonden vervolgens in Griekenland, waar de Grieken rond 776 voor Christus deelnemers van de Olympische Spelen lieten trainen. De moderne krachtapparaten die we tegenwoordig veel gebruiken, ontstonden aan het eind van de 18e eeuw. De eerste moderne fitness centra zijn ontstaan door de komst van Japanse judoka’s naar westerse landen om hun sport aan te moedigen, gepaard met diverse fitness oefeningen.