Gebreide jurken zien we in allerlei modellen! Ga jij voor een skater-dress of een off-shoulder jurk?

Stijlvolle en comfortabele gebreide jurken

Breien ver terug in de tijd

Breien is een kunst die al honderden jaren wordt gedaan. Waar het exact is ontstaan, is niet zeker, maar in Egyptische graven van ongeveer de zesde eeuw na christus zijn gebreide sokken gevonden, welke gemaakt waren van aan aantal korte draden. Breien werd in de loop van de tijd een belangrijke industrie in Europa. Het werd voornamelijk gedaan door vrouwen, die aan het spinwiel zaten voor het spinnen van de wol. Uiteindelijk gingen de mannen ermee weven en breien.

Van handwerk naar machinaal werk

Door ontwikkelingen in de techniek werd in 1589 de eerste breimachine gemaakt, uitgevonden door de Engelsman William Lee. Veel mensen waren echter nog gewend om met de hand te breien, waardoor het idee nog weinig werd geaccepteerd. Vanwege de voordelen van het machinaal breien, werd er toch op zoek gegaan naar betere mogelijkheden. In het begin van de 18e eeuw vond William Cotton een machine uit die aangepaste voorgevormde stukken van een kledingstuk kon produceren. Na verloop van tijd werd het machinaal breien zo goed en snel gedaan dat het met de hand breien steeds meer afnam.

Breien als hobby

Vanaf de 20 eeuw werd het breien steeds meer als hobby gedaan. Iedereen is er vast wel bekend mee. Je kwam op bezoek bij oma en ze zat in haar stoel een paar sokken te breien. Maar hoe komt het nou dat vrijwel alle oma’s goed kunnen of konden breien? Dit komt voornamelijk doordat meisjes vroeger het vak breien, haken en borduren werd geleerd op de lagere school. Tegenwoordig wordt breien steeds zeldzamer, want de breiles wordt alleen nog maar op de Vrije School gegeven. Tegenwoordig is breien niet alleen in onder de ‘oma’s’, maar ook jongeren durven er zich er aan te wagen, zoals het maken van sjaal of een hoesje voor hun smartphone.

Modern gebreide jurken

OTTO heeft in haar collectie diverse gebreide jurken, welke stijlvol en comfortabel tegelijk zijn. De fijne gebreide stof is zacht aan je huid en biedt veel warmte tijdens de koudere dagen. Met een gebreide jurk kan je je warm en vrouwelijk tegelijk kleden. Kijk eens rond in onze collectie gebreide jurken en vind de perfecte gebreide jurken in een handomdraai. Je kunt makkelijk de gebreide jurken vinden die je zoekt doordat je je voorkeuren kan selecteren. Zo kan je zoeken op merk, materiaal, kleur en nog veel meer kenmerken. Je hoeft dan alleen nog te kiezen uit een selectie gebreide jurken die aan je criteria voldoen. Zo is het wel heel makkelijk om een gebreide jurk te shoppen!

Leren breien?

Wil je ook graag wat meer leren over de kunst van het breien? Op het internet zijn diverse websites te vinden waarop je kunt leren breien, waarbij filmpjes met uitleg worden gegeven. Mocht je er niet uitkomen, dan kan je altijd oma nog om advies vragen.