Deze handschoenen houden je handen en vingers goed warm én zijn een leuke toevoeging aan je outfit.

Handschoenen geven je een bepaalde status

Nuttig bij gevechten

Vroeger was het voornaamste doel van handschoenen om je handen te beschermen. Tijdens de Middeleeuwen was het voor ridders een zeer belangrijk onderdeel van het harnas. Handschoenen werden van leer of een soort metaal gemaakt en was een strategisch onderdeel tijdens het uitvechten van een strijd. Door de komst van vuurwapens werden de handgevechten tot een minimum beperkt, waardoor de behoefte aan handschoenen verdween.

Versierde handschoenen

Tijdens de 13e eeuw droegen vrouwen handschoenen als een modeaccessoire. Ze waren gemaakt van linnen en zijde. Soms reikte zo’n handschoen bij vrouwen tot aan de elleboog. De populariteit van handschoenen steeg enorm in de 16e eeuw dankzij koningin Elizabeth I. Zij droeg exemplaren die rijkelijk versierd waren met borduursels en juwelen. Tijdens publiekelijke activiteiten deed ze vaak haar handschoenen af om de aandacht op haar mooie handen te vestigen. Ook koningen droegen graag prachtig versierde handschoenen.

In de 17e eeuw werden handschoenen die gemaakt waren van kippenhuid populair. Maar de bestseller onder de handschoenen werd de zogenoemde ‘Limerick’. Een fabrikant uit het plaatsje Limerick (Ierland) vervaardigde handschoenen die van de huid van ongeboren kalveren werd gemaakt. Sommige vrouwen droegen in deze tijd lederen handschoenen, waarbij ze het gevoel hadden dat hun handen kleiner leken. Smalle handen waren toen een teken van schoonheid.

Het gebruik bij kerkelijke vieringen

De paus, de kardinalen en de bisschoppen droegen bij een kerkelijke viering handschoenen. Over de reden hiervan verschillen de meningen. Men zou de wens gehad hebben om hun handen schoon te houden bij heilige aangelegenheden. Of de bisschoppen zouden pracht en praal willen uitstralen, en dat onder meer met hun handschoenen willen laten zien.

Verschil tussen de verschillende klassen

De functie van handschoenen verschoof langzaamaan van het beschermen van je handen naar het uitstralen van een bepaalde status. Mannen en vrouwen uit de hoge welstandsklassen droegen om deze reden handschoenen. Andere mensen konden het zich niet permitteren om handschoenen te dragen. Zodoende was het verschil tussen de verschillende klassen duidelijk zichtbaar in het dagelijks leven.

Aan het einde van de 19e eeuw kregen handschoenen toch weer een praktisch doel. Ze werden namelijk veelvuldig gebruikt tijdens het besturen van de eerste auto’s. Tegenwoordig hebben handschoenen verschillende functies. Er bestaan wollen of katoenen exemplaren die je handen voldoende warmte geven tijdens koude herfst- of winterdagen, maar ook lederen soorten die je outfit net dat beetje extra geven waardoor je helemaal klaar bent voor een chique avondje uit.