Van gymschoen tot fashionschoen

Onstaan van de sneaker

De eerste sneaker werd ontwikkeld in 1908 door Markquis M. Converse, welke onder de naam Converse op de markt werd gebracht. Vervolgens werd in 1917 de All Star op de markt gebracht, welke destijds erg populair was als basketbalschoen. De sneakers hadden vroeger een slecht imago, omdat deze voornamelijk werden gedragen door mensen die arm waren en zich eigenlijk alleen sportschoenen konden veroorloven. Na verloop van tijd werden de sneakers steeds populairder, waarna de concurrent Adolph Dassler (tegenwoordig onder de naam Adidas) in 1920 werd opgericht en begon met het produceren van sportschoenen. In 1948 werd dit bedrijf opgesplitst in twee fabrikanten: Adidas en Puma.

Nieuw imago

Tot de jaren ’50 werden hadden de sneakers voornamelijk het imago sportschoen, maar hier kwam verandering in. Op de filmset van Rebel Without a Case droeg acteur James Dean sneakers onder zijn Levi’s jeans. Deze film stond symbool voor opstandige jeugd, door het lak hebben aan de regels van de ouders en een rebelse jeugd. Hierdoor werd de sneaker erg populair onder jeugd en veranderde het imago van sportschoen naar een echt fashion item.

Sneakers en bekende mensen

Na de opkomst van hiphop in 1970, werd de sneaker alsmaar populairder. De bekende hiphopgroep Run D.M.C. droeg in haar clips witte sneakers, waardoor veel jongeren geïnspireerd werden. Adidas speelde hier snel op in en tekende een contract met de hiphopgroep. Hierdoor ontstond de eerste link tussen de muziekwereld en sneakers. Tegenwoordig worden sterren nog steeds gesponsord door bekende sneakermerken. Bijvoorbeeeld DJ Tiësto met Reebok en de Amerikaanse band Korn met Adidas, die zelfs het nummer A.D.I.D.A.S. uitbrachten. De betekenis van de titel had volgens hen alleen weinig met het merk te maken: “All Day I Dream About Sex”.

Hoge sneakers

Naast dat OTTO in haar assortiment lage sneakers heeft, zijn er ook hoge sneakers verkrijgbaar. Doordat de sneakers wat hoger uitvallen dan normaal, hebben ze een betere pasvorm. Tevens zien ze er erg modieus uit. OTTO heeft hoge sneakers van topmerken als Adidas, La Coste, Nike, Converse en Puma in allerlei kleuren en materialen. Kies bijvoorbeeld de klassieke sneaker van All Star voor de sportieve look of de effen hoge sneaker voor de casual look. Bovendien heeft OTTO hoge sneakers in meerde felle kleuren of, speciaal voor de dames, hoge sneakers met een klein hakje.