Van botten, tanden en schelpen naar een gouden of zilveren ketting

Verbeterende techniek

Het is niet duidelijk wanneer de eerste ketting werd gedragen. Wat wel duidelijk is, is dat het vele jaren voor Christus was en dat deze ketting uit botten, tanden en schelpen bestond.  In de Egyptische Oudheid werden voor het eerst kettingen van goud gemaakt. De Egyptenaren hebben ervoor gezorgd dat de techniek van kettingen maken sterk verbeterde door onder andere ingewikkeldere versieringen te vervaardigen. Hierdoor maakte de ketting een onderdeel uit van de outfit die je droeg. Het waren vrij prijzige sieraden en alleen te betalen door de elite. Bij het overlijden werd je met je halsketting begraven.

Kettingen vol symbolen

De Egyptenaren geloofden in een leven na de dood en dat goden invloed hadden op het leven en de dood. In hun ogen was magie de enige manier waarop ze invloed konden uitoefenen op de hogere machten. Hun kettingen waren daarom vervuld met symbolen, zoals het Horus-oog en de godin Taweret. Zij geloofden dat het Horus-oog bescherming bood tegen het boze oog en voor voorspoed zorgde. Taweret was de godin van de geboorte en zij verscheen aan mensen in de vorm van een nijlpaard. Ook de gebruikte kleuren waren niet geheel willekeurig. Zwart stond voor de verbindingen tussen de nacht en de onderwereld. Met de kleur blauw kreeg je contact met de hemel. Rood beschermde je tegen bloedingen. En groen zorgde tenslotte voor bescherming, groei en vruchtbaarheid.

Meer aanzien dankzij goud

Tot ongeveer de 4e eeuw na Christus werden kettingen veelvuldig gedragen. Daarna nam de populariteit af en kwam het sieraad steeds minder vaak voor. Vanaf de 14e eeuw kwam de ketting weer helemaal terug en is -ie niet meer weggegaan.

Mensen waren toen vooral erg gecharmeerd van gouden kettingen. Het gevolg was dat deze kettingen steeds groter en uitgebreider werden. Goud werd het materiaal om te laten zien dat je meetelde in de maatschappij. Hoe meer goud je droeg, hoe belangrijker je positie was.

Kettingen voor iedereen

Dankzij vernieuwde technieken kunnen kettingen nu ook van andere materialen gemaakt worden, waaronder zilver, kunststof en glas. Hierdoor is dit sieraad niet alleen meer exclusief voor de rijkere mensen, maar kan iedereen een ketting kopen en dragen. Het assortiment van kettingen is een stuk uitgebreider worden. Het kan variëren van een subtiele ketting zonder poespas tot een uitbundige en kleurrijke variant en van een ketting met een klein hangertje tot een ketting met meerdere snoeren in verschillende formaten.