Een hardcase-koffer, soft-koffer of handbagagekoffer? Hier vind je voor ieder wat wils.

Met een goedgevulde koffer op vakantie

Spullen vervoeren

Mensen en reizen zijn twee begrippen die vanaf het begin der mensheid bij elkaar horen. En als je gaat reizen, heb je iets nodig om je spullen in op te bergen. Het begon met knapzakken die je kon dragen of tassen die je op een paard of ezel kon zetten. Vanaf de Middeleeuwen werd de knapzak vervangen door de hutkoffer.

Licht en stevig

Hutkoffers werden voornamelijk van hout gemaakt en hadden een enorm formaat. Het was onmogelijk om deze koffers in je eentje te dragen. Mensen van adel droegen hun koffers natuurlijk niet zelf. Daarvoor hadden ze hulpjes. Zij maakten gebruik van draagpalen om de koffers te vervoeren. Dat was uiteraard niet praktisch. Daarom werd er op zoek gegaan naar een vervanger. Iets wat lichter was dan de hutkoffer, maar steviger dan de knapzak. Het resultaat: een soort weekendtas.

Reizen in stijl

Halverwege de 19e ontwikkelde de weekendtas zich in de koffer. Tegelijkertijd ontdekten ondernemers dat er veel geld te verdienen viel met de verkoop van koffers. In die tijd konden alleen de rijkere mensen het zich veroorloven om op reis te gaan. Zij wilden niet zomaar de eerste beste koffer om hun spullen in te vervoeren; het moest wel een koffer met stijl zijn. Het gevolg was dat er speciale tassenhuizen ontstaan. In deze tijd is bijvoorbeeld Louis Vuitton begonnen met het maken van chique koffers en tassen van leer. In Nederland duurde het wat langer voor er leren koffers kwamen. Daar werd het goedkopere en lichtere materiaal vulcaniet gebruikt.

Betere kwaliteit

Vanaf de 20e eeuw steeg de verkoop van koffers enorm. “De gewone man” had nu ook het geld om op reis te gaan en daar spelen kofferfabrikanten handig op in. De kwaliteit van koffers werd steeds beter door diverse innovaties. Ze werden fabrieksmatig gemaakt, waardoor ze goedkoper waren. Fabrikanten concurreerden met elkaar en wilden de lichtste, beste én goedkoopste koffer maken.

Soorten en maten

Niet elke vakantie is hetzelfde en daarom bestaan er verschillende soorten koffers. Een trolley heeft een groot formaat en is ideaal als je veel spullen op een compacte manier mee wilt nemen. De trolley heeft twee of vier wielen en een uitschuifbaar treksysteem, waardoor je ‘m gemakkelijk kunt vervoeren. Een variant hierop is de business trolley. Zoals de naam het al zegt: een kleine koffer voor een (korte) zakenreis met de gemakken van de grotere variant. Ga je slechts een paar dagen weg, dan is de weekend- of reistas geschikt. Dit reismiddel kenmerkt zich door twee handvaten, een verstelbare schouderband en een verstevigende binnenkant. De grootte varieert en is afhankelijk van het aantal spullen dat je mee wilt nemen.