De populariteit van laarsjes

Bottines

De schoenen- en laarzenmode was in het begin van de 19e eeuw zeer ingetogen. Men liep in lage schoenen met een rechte neus, die gemaakt waren van satijn of leder. Deze schoenen hadden soms een klein strikje als versiering, maar meer niet. Hoge hakken waren helemaal uit de mode geraakt.

Rond 1820 kwamen de eerste enkellaarsjes op de markt. Deze laarsjes werden van leer en/of van linnen gemaakt. Bij de exemplaren voor vrouwen zat een vetersluiting aan de zijkant. Deze enkellaarsjes heetten bottines. Naast het dragen van leren laarzen droegen mannen ook geregeld bottines.

Het verloop van de laarsjes in de 20e eeuw

De fiets werd in de 20e eeuw steeds vaker in het straatbeeld gezien. Je zag zelfs af en toe al een auto door de straten rijden. Het gevolg was dat de mode zich aan deze voertuigen aanpassen; er verschenen speciale kleren en speciaal schoeisel om op de fiets of in de auto te dragen. Mannen droegen enkellaarsjes met een vetersluiting. Vrouwen hadden de keuze uit hoge of lage pumps, lage veterschoenen en sierlijke bottines.

Dankzij de ontwerpers van schoenen verschenen er luxueuze schoenen en laarsjes op de markt met in het oog springende kleuren en modellen. Dit werd door de verschillende fabrikanten overgenomen met als gevolg dat de nieuwe types in grote aantallen op de markt verschenen.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog heerste er schaarste. Dat gold ook voor het materiaal leder. Dit was vrijwel niet aanwezig, waardoor schoeisel van andere materialen gemaakt moest worden. Denk hierbij onder andere aan hout, kurk en riet.

Vanaf 1948 was leder weer volop aanwezig. Dat was terug te zien in de soorten laarsjes en schoenen. Frankrijk bepaalde in deze tijd het modebeeld. Dit resulteerde onder andere in de opkomst van sierlijke pumps met een hoge hak. Ook verdwenen na de jaren ’70 de laarsjes langzaamaan uit het straatbeeld. Slechts een enkeling liep toen nog op enkellaarsjes rond. Aan het einde van de jaren ’90 kwamen de laarsjes weer helemaal terug… om niet meer weg te gaan. Daar zijn vrouwen tot op heden zeer verheugd mee. Dat blijkt wel uit de populariteit van laarsjes.