Neem je laptop in een modieuze laptoptas mee

De draagbare computer

Na het ontstaan van de personal computer (de pc) in de jaren ’70 van de 20e eeuw ontstond er behoefte aan een draagbare computer. De eerste pogingen tot de ontwikkeling hiervan vonden in deze tijd plaats. Deze exemplaren zagen er natuurlijk heel anders uit dan de laptops die we nu kennen.

De aanloop naar de draagbare computer

Alan Kay ontwikkelde bij Xerox PARC aan het begin van de jaren ’70 de Dynabook. Het voornaamste doel van deze computer was kinderen toegang geven tot digitale media. Een aantal jaren later kwam hetzelfde bedrijf met een nieuw prototype in de richting van een draagbare computer, genaamd Xerox NoteTaker. Veel mensen zien dit als de eerste draagbare computer. Er werden slechts tien exemplaren van dit prototype gemaakt.

Het ontwikkelingsproces in de jaren ‘80

In de jaren ’80 ging de ontwikkeling naar de draagbare computer verder. Het begint in 1981 met de Osborne I, die de Xerox NoteTaker als inspiratiebron gebruikte. Het werd de eerste mobiele computer van groot formaat en met een klein beeldscherm. Een jaar later kwam de Kaypro II op de markt, ook een zware computer (namelijk 12,5 kg) maar wel met een groter beeldscherm. Bill Moggridge ontwierp de eerste computer die echt op een laptop begon te lijken, genaamd de GRiD Compass 1101. Deze laptopachtige computer maakte gebruik van batterijen en had een beeldscherm van 320x220 pixels. Als eerste officiële laptop wordt de Gavilan SC uit 1983 genoemd. Hij had een touchpad-achtige besturing, een lcd-scherm en een aansluiting voor een printer. In datzelfde jaar kwam ook de Kyocera Kyotronic 85. Deze laptop werd een stuk beter verkocht dan de Gavilan SC. Aan het eind van de jaren ’80 volgen onder meer de COMPAQ SLT286 en de NEC UltraLite. Deze laptops wogen een stuk minder dan hun voorgangers, namelijk rond 2 kg.

Laptoptassen

Vanaf de jaren ’90 ontwikkelde de technologie zich steeds meer, waardoor de snelheid en de bruikbaarheid van laptops verbeterde. Het gevolg was dat het gebruik van laptops steeds populairder werd. Hierdoor kwam er vraag naar een gemakkelijke manier om je laptop te kunnen vervoeren. De laptoptassen komen op de markt. Het begint met een simpel model zonder al teveel poespas. Later wordt de laptoptas voor dames een onderdeel van hun outfit, waardoor het assortiment aan deze tassen enorm toeneemt. Je hebt tegenwoordig de keuze uit verschillende modellen, diverse kleuren, allerlei groottes en wel of geen print.
Door het brede aanbod laptoptassen hoef je dus niet bang te zijn dat er geen geschikte te vinden is voor jou laptop. Er is voor ieder wat wils. De laptoptas maakt je outfit om naar je werk of naar school te gaan helemaal compleet.