De populariteit van de minirok

Het jaar van het been

De minirok is door de modeontwerpster Mary Quant in 1958 bedacht. Haar ontworpen rokken werden steeds korter, zodat vrouwen zich gemakkelijker konden bewegen. Dankzij de minirok konden ze bijvoorbeeld naar de bus rennen, was het beeld dat Quant voor ogen had.

Vier jaar later verscheen er in de Britse Vogue een afbeelding van een vrouw met een minirok aan. Dit was de eerste keer dat dit in een tijdschrift te zien was. The Sunday Times riep vervolgens 1963 uit tot “het jaar van het been”. Beide zaken droegen bij aan de stijgende populariteit van minirokken. Het kledingstuk werd gezien als het belangrijkste kledingstuk uit de jaren ’60.

Verbod op de minirok

Nederland stond in de jaren ’60 bekend om haar burgerlijkheid. Daarom waren ze in ons land absoluut niet blij met de opkomst van de minirok, mede omdat dit kledingstuk uitdrukking gaf aan de pil, rock ’n roll en de emancipatie van de vrouw. Het gevolg was dat minirokken in 1967 op verschillende plaatsen in Nederland werden verboden. Twee jaar later besloot het Vaticaan dat de minirok daar helemaal verboden werd. Dat weerhield vrouwen er echter niet van om het kledingstuk gewoon te blijven dragen. Uiteindelijk werd de minirok in ieder geval in Nederland overal toegestaan.

De Seksuele Revolutie

De minimode werd het symbool voor de Seksuele Revolutie, waarin de omgang met en de kijk op seksualiteit helemaal veranderde. Verschillende bekende vrouwen - waaronder actrice Brigitte Bardot en zangeres Sandie Shaw - raakten in de ban van de minirok.

Maar er kwam ook kritiek op de minimode, vooral uit de haute couture. Coco Chanel vond dat de ontwerpster zich er met deze mode wel heel gemakkelijk van had afgebracht. En Christian Dior gaf aan dat de knie het lelijkste lichaamsdeel van de vrouw is. Daarom moest het te allen tijde bedekt blijven.

In 1970 werd de minirok in het tijdschrift Paris Match teniet verklaard door de opkomst van de broek met wijde pijpen en de hotpants. Dat heeft er echter niet voor gezorgd dat de minirok nooit meer gedragen werd. Het is zelfs nu nog een hot mode-item.

Kies de perfecte minirok voor jou

Bij het uitkiezen van de ideale minirok voor jouw figuur zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden:

  • Om je benen slanker te laten lijken, kun je kiezen uit een uitwaaierende rok, een A-lijn en plooienrokjes. Voor langere benen is de minirok met een hoge taille uitermate geschikt.
  • Let er bij de aankoop van minirokken met rechte modellen op dat zij het accent op de heupen leggen en ervoor zorgen dat je benen erg goed zichtbaar zijn. Daar moet je je dus wel prettig bij voelen.
  • Net zoals bij andere kledingstukken geldt ook bij de minirok: donkere kleuren kleden af.
  • Voor een prettiger gevoel tijdens het dragen van uitwaaierende minirokken kun je er shorts onder dragen. Hier is niks van te zien onder je rok, maar het zorgt er wel voor dat jij met een gerust hart over straat kan gaan in je minirok.
  • Sleehakken zijn de perfecte schoenen voor onder je minirok. Deze schoenen zorgen ervoor dat je benen extra slank lijken.
  • Wil je de meest optimale uitstraling creëren bij je minirok? Zorg er dan voor dat je benen mooi gebruind zijn. Naast het geven van een slanker effect zien bruine benen er onder een minirok natuurlijk fantastisch uit.